Обама бил социалист? Глупости! Да благодарим, че Америка го избра

Барак Обама. Снимка: Белия дом

В България малко се интересуват от изборите в Америка, а трябва. В глобален свят това са глобални избори. Кой ще управлява във Вашингтон следващите 4 години засяга целия свят. И не защото САЩ са суперсила която се меси във военни конфликти и в политиката на други държави, конкретно и на България.
А просто защото, ако там кихнат, у нас се разболяваме. Финансовата криза започна от САЩ и разболя целия свят. И точно на Обама се падна да се справя с нея, а той успя. Не му ръкопляскат съвсем, но успеха му го признаха и заядливците от сп. „Икономист” и застанаха зад него на изборите. „Файненшъл таймс” – също. Тези издания не са бастион на социализма. Нито „Ню Йорк Таймс“, който също застана зад него. Но, хайде, американските медии са друга бира…

У нас обаче има хора, които наричат Обама комунист и социалист. Също и български емигранти там, доколкото може да се види по коментарите из интернет. Голяма грешка.
Реформата на Обама в здравеопазването не е социализъм. Саркози, докато беше президент, посети САЩ и даде рамо на Обама за нея, като се обърна към американците: „Ние тази реформа сме я направили преди десетилетия”. Десният Саркози в Америка може да изглежда ляв, както и всеки французин.
Ляво – дясно са етикети, с които се замерят политическите запалянковци.
По начало симпатиите към Ромни или Обама у българите не се различават много от симпатиите на тукашни запалянковци към „Челси” и „Манчестър Юнайтед”. Сини и червени. Каквито и отбори във футбола и политиката да се срещат някъде по света, винаги у нас си има запалянковци, които припознават в едната страна „своите”. И лепят етикети на другия. Така Обама е наречен социалист и комунист.

Вторият дебат между Обама и Ромни. Снимка: от тв екрана

Светът трябва да е благодарен на онези 65 млн. американци, които избраха Обама. Те са само с 5 млн. повече от избирателите на Ромни, но определиха съдбата и на света. Това е втората най-високата избирателна активност в Америка от 100 години насам. И там има мръсни хватки на изборите, номера, с които се опитват да прецакат или измамят избиратели. Във всеки щат е различно – най-често за републиканците, но тук-там и за демократите. В някои райони е имало избирателни секции с опашка, която минава през няколко пресечки, на която се чака 4-5 часа. Но този народ заслужава уважение, че се отнесе толкова сериозно и прояви търпение. Има защо.
Обама беше правилният избор. От избора на Ромни светът нямаше да спечели. Не само защото Обама е по-ясен и предсказуем. Ромни показа невежество или агресивност срещу Русия, Китай, въобще към света извън Америка. На света му стига един динозавър от студената война като Путин в Кремъл. Оставаше да се появи още един динозавър и във Вашингтон.
На някой може да му се иска един нов президент като Рейгън, който говори агресивно против СССР. Но от това вече едва ли има полза. Русия вече не е тази суперсила и друг подход е по-подходящ. На сегашния кремълски господар, ако му удариш с юмрук по масата, той има свойството да се втвърдява. На света не му трябва нова Студена война.

Иначе традиционните американски предизборни парадигми като абортите, правото за носене на оръжия, не са толкова важни за света.
А всичките приказки за данъци, за държавна регулация, която при Обама била заплаха, пък Ромни нещо си по-различно щял да направи, са вятър и мъгла.
Има една мисъл на Стайнбек „Социализмът никога не е пускал корени в Америка, защото бедните се виждат не като експлоатиран пролетариат, а като временно финансово затруднени милионери.”
Духът на тази нация е друг.

Обама беше и изборът на бъдещето – той работи за перспектива за десетилетия напред. Настоява за нови източници на енергия, за нови двигатели на колите, за намаляване на консумацията на фосилни горива. Това не се харесва на петролните компании, които пък харесват Ромни.

Най-лесно е да кажеш – Обама го избраха черните и латиноамериканците в Щатите. Пак грешка. За Обама гласуваха жителите на големите градове и по-високообразовано население на Източното и Западното крайбрежие. В щати като Калифорния и Ню Йорк той води с приблизително 60 на 40 пред Ромни, който пък доминира със същите проценти в средните и южните щати като Тексас, Алабама, Оклахома (виж тук).

Вляво за всеки щат е показан с проценти броят на хората над 25 години, които са завършили университет. Вдясно – кой е победил на изборите в съответния щат.

На таблицата се вижда как Обама печели в „най-образованите“ щати, в които процентът на хората над 25 години, завършили университет, е най-висок, в сравнение с „най-ниско образованите“ щати, в които печели Ромни.
Ако се погледнат проучванията на избирателите, ето какви още американци са гласували за Обама и за Ромни:

18-29 годишни:
Obama: 60%
Romney: 37%

65 или по-стари:
Obama: 42%
Romney: 57%

Избиратели бащи:
Obama: 43%
Romney: 54%

Избиратели майки:
Obama: 55%
Romney: 44%

Избиратели от селата:
Obama: 38%
Romney: 60%

Избиратели от градовете:
Obama: 60%
Romney: 38%

От тези, които ходят на църква всяка седмица
Obama: 37%
Romney: 61%

Избиратели, които въобще не ходят на църква
Obama: 62%
Romney: 34%

Републиканци
Obama: 6%
Romney: 94%

Демократи:
Obama: 92%
Romney: 7%

Консерватори:
Obama: 15%
Romney: 84%

Либерали:
Obama: 11%
Romney: 86%

(данните са от сайта examiner.com)

Да сме благодарни за интелигентния избор на тези хора, които гледаха към бъдещето и към света въобще.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.