Сирия е нов тест за авторитета на Ердоган

Турският премиер Ердоган на корицата на сп. Тайм

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се появи през миналото десетилетие като лидер, трансформиращ Турция, с обещанията да превърне страната си в модел за мюсюлманска демокрация и същевременно да управлява икономическо чудо подобно на Китай, както и да създаде нов вид неоосманско влияние в Близкия изток.

Всички тези цели сега са поставени под заплаха.

Пред Турция, която е държава, разположена на два континента, има куп предизвикателства, сред които е ескалиращата криза в съседна Сирия, заради която ислямисткият лидер се бори със съюзниците си и със собствения си електорат, за да получи подкрепа за по-твърд международен отговор.

Много наблюдатели все още разглеждат Турция като модел за младите демокрации в мюсюлманския свят. Полицията обаче използва водни оръдия и сълзотворен газ миналата седмица срещу хиляди привърженици на светската опозиция по време на протест срещу все по-религиозния и автократичен стил на управление на Ердоган в страната, в която разделението между религия и държава навремето бе ревностно пазен националистически идеал.

Междувременно икономиката на Турция се забавя, а забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) извършва най-дръзките си нападения от 90-те години досега.

И макар поддръжниците на Ердоган от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) обикновено да издигат плакати с надписи „Добре дошъл, велики владетелю“, когато пристига в някой град, същия израз използват и критиците му, които казват тези думи със сарказъм.

В момента той изживява най-трудното време от работата си като премиер, тъй като наведнъж се случват много негативни събития, каза Суат Киниклиоглу, председател на базирания в Анкара социологически Център за стратегическа комуникация и бивш депутат от управляващата партия на Ердоган.

Министър-председателят, който навремето бе в затвора заради рецитиране на ислямистко стихотворение в светската си страна, сега е в средата на последния си трети мандат като премиер след десетилетие, в което той опита да „обуздае“ влиянието на военните, при което редица действащи и бивши военни бяха вкарани в затвора по обвинения в заговори за преврат.

Ердоган, който дойде на власт в началото на войната в Ирак, сега е изправен пред най-голямото стратегическо изпитание заради 20-месечния конфликт в съседна Сирия, особено в дните, откакто при падането на минометен снаряд, изстрелян от Сирия на турска територия миналия месец, бяха убити петима цивилни.

При последвалите незабавни действия от страна на Турция изглеждаше, че Ердоган е на път да започне война. Турската армия обстрелва сирийската територия, а в Анкара бе принуден да кацне самолет, извършващ полет от Москва за Дамаск, и товарът му бе иззет. Парламентът одобри резолюция, даваща пълномощия на армията да провежда трансгранични военни операции в Сирия.

Турски танкове все още извършват маневри по границата със Сирия, а на армията е наредено да отвръща с по две серии минометен обстрел за всеки сирийски снаряд, паднал на турска територия. Вариантът за сериозна турска намеса обаче намалява, като се има предвид смекчаването на тона на Ердоган и въздържането му от стъпки, които биха могли да превърнат гражданската война в Сирия в обширен регионален конфликт.

Някои турски политици казват, че призивът на Ердоган за по-агресивно действие за сваляне на сирийския президент Башар Асад „рикошира“, в частност заради липсата на подкрепа от Вашингтон, който призовава турците към по-умерен подход.

Турция твърди, че ще отвърне в своя защита, ако бъде провокирана, но турски представители казват, че никога не са настоявали за едностранна интервенция. Турците не са предприемали голяма военна операция от инвазията в Кипър през 1974 година.

Същевременно дори усилието за създаването на зона, забранена за полети в сирийското въздушно пространство, изисква международна подкрепа. Създаването на зона, забранена за полети, зависи от решението на Съвета за сигурност на ООН, каза Ердоган миналата седмица в Берлин – коментари, които свидетелстват за смекчаването на тона му спрямо Сирия, писа в. „Аарец“. Ако ООН не е взела такова решение, ние нямаме нито власт, нито право да обявяваме такава зона в Северна Сирия, каза Ердоган.

Високопоставени правителствени представители посочиха, че според турския премиер Ердоган, Башар Асад, който навремето бе съюзник на Турция, сега твърде много е затънал в кръв, за да остане на власт. Но Ердоган не успя да задейства лостовете на дипломатическите връзки с арабските съседи, за да ускори процеса на свалянето от власт на Асад.

Същевременно турците са разтревожени от индикации, че сирийски кюрдски групи, симпатизиращи на ПКК, срещу която правителството се бори от десетилетия, са постигнали споразумение с Асад и сега управляват части от Северна Сирия. Промяната позволи на кюрдските сепаратисти да предприемат нови дръзки нападения в Турция и да започнат кампания за отвличане на учители и подпалване на училища.

Много турци като анкарската учителка Меляхат Форс, увила се в турското знаме миналия понеделник (на отбелязването на деня, на който Мустафа Кемал Ататюрк основа светската република преди 89 години), обаче повече се притесняват от „диктаторската ислямистка ориентация“ на Ердоган, както казват някои критици. Губим страната си, както и индивидуалната си независимост заради този човек, каза тя.

Възходът на партията на Ердоган, която е ислямистки корени, доведе до много видими промени в социалните норми в Турция, например и по отношение на носенето на ислямски забрадки.

Критиците на Ердоган обаче твърдят, че той използва властта си, за да увеличава влиянието на религията. Като пример те дават закона, подкрепен от партията на Ердоган, с който бе намалена възрастта за прием в религиозните училища, известни под името „имам хатип“, като част от усилията за разширяване на религиозното образование.

Същевременно поддръжниците на Ердоган твърдят, че той просто „прави място“ в обществото за консервативните и религиозни турци. Турция стана по-демократична страна. Преди десет години момичетата, носещи ислямски забрадки, дори не можеха да влязат в университет. Турция не става по-религиозна, религията просто става по-видима, каза Ибрахим Калън, главен съветник на премиера.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.