Москва в очакване на уволнения в кметството

Слуховете за чистка по върховете на московската администрация внасят паника в традиционно спокойното обкръжение на кмета Лужков. Снимка: Независимая газета

Москва замря в очакване на шумни уволнения в столичната управа. Паниката сред градските чиновници расте от ден на ден – наближава 6 юли, денят на церемонията по встъпване в длъжност на кмета Юрий Лужков, когато се очаква всички членове на градското правителство да подадат оставки.

Страхът поражда най-невероятни слухове. Говори се за чистка по върховете на градската администрация още преди началото на големите избори (през декември 2007 г. в Русия предстоят избори за Държавна дума, а през март 2008 г. – избори за президент на страната). Първи щели да минат „под ножа“ заместниците на столичния кмет.

Неформално споразумение между Лужков и Кремъл предвижда преди началото на парламентарната кампания да бъде отстранен първият заместник-кмет Юрий Росляк, който отговаря за икономическата политика и за развитието на Москва. Така твърди високопоставен източник на „Независимая газета“ в една партийна структура, близка до московския кмет и запозната с условията на сделката. Трябва да бъдат сменени и началниците на 10-те московски префектури. На тяхно място трябва да дойдат хора, препоръчани от федералното ръководство. Според същия източник самият кмет трябвало да освободи креслото си точно след година, щом приключи парламентарната и президентската кампания.

Друг източник, пожелал анонимност, твърди, че Росляк вече преговаря с Кремъл, за да не остане „на улицата“. Спряга се между другото версията, че той ще стане заместник на министъра на регионалното развитие Владимир Яковлев, а през 2008 година, щом приключат ангажиментите на днешния президент към бившия кмет на Санкт Петербург, ще оглави ведомството.

Говори се и за оставка на Владимир Малишков, който отговаря за потребителския пазар и за услугите. Поводът може да е бъркотията на московските пазари. Подобни слухове се носят и за всички представители на градското ръководство и префектурите. Включително за шефката на незначителния образователен отдел Любов Кезина и за прессекретаря Сергей Цой, близък до Юрий Лужков.

Вече е традиция след поредните избори някой от заместниците на Лужков и двама-трима префекти да напускат постовете си. Според експерти обаче днес ситуацията за московските чиновници може да стане доста по-сериозна.

Между Владимир Путин и Юрий Лужков има много тайни. Явно договорките между двамата се спазват, защото Лужков започна петия си мандат като кмет на Москва. Снимка: mospravda.ru

Когато посети новия московски район Куркино и разреши на Лужков да остане още малко московски кмет, Владимир Путин спомена пред него за редица сериозни проблеми на града – измамени бизнеспартньори на местните власти и „други въпроси, които си знаем“. Президентът намекна, че Лужков ще може „да се пренасочи към друга дейност“ едва след като „тръгне към окончателно решение на проблемите“. В превод от кремълски явно става дума за условия, поставени на кмета, за да може безопасно да се оттегли от отговорния пост.

Експертите обясняват широкия спектър от имена, спрягани за уволнение, с безграничния страх на московските чиновници, но виждат и известна логика. В други области шефът на просветния ресор или прессекретарят не означават нищо. В Москва обаче зад всеки човек от екипа на Лужков стои твърде силен ресурс. Кезина например разполага с мощния човешки ресурс на разклонената система от учебни заведения, а Цой оглавява директорския борд на националната телевизия „ТВ Център“.

Шефът на комунистите в Московската градска дума Владимир Улас не изключва, че при смяна на правителството в екипа на кмета ще бъдат пратени нови хора, които да бъдат използвани след изборите и смяната на Лужков. Според него тогава федералните власти ще се опитат да поемат контрола върху тази „сладка баница – Москва“.

Според Улас на централните власти няма да са нужни големи усилия, за да подменят играчите на московското поле. “В правителството на Москва има хора на ръководни длъжности, прехвърлили 70 години; в подобни случаи обновлението ще изглежда като естествен процес,” отбелязва той.

“Възможните смени обаче може да имат обратен ефект,” твърди Улас. “Основният мотив да бъде запазен Лужков на поста е да се гарантира съответният изборен резултат. Ако федералните власти рискуват нови назначения, ще поставят под въпрос своята главна цел,” казва той.

Екипът на Лужков беше готов да изпълни всяка негова заповед, дори противозаконна, с убеждението, че няма да пострада. “Ако властите разрушат този екип, ще бъдат застрашени високите резултати, постигнати в развитието на Москва,” обяснява Улас. “За целта беше необходимо името на Лужков плюс огромният, стегнат административен апарат, действащ по изпитана вече схема. По наши оценки административният ресурс е осигурил на „Единна Русия“ 10-12 от общо 47 на сто от гласовете, подадени за партията на изборите за Московска градска дума,” допълва лидерът на комунистите в московския парламент.
(БТА)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.