Как Евросъюзът тласка Сърбия в обятията на Русия

Чедомир Несторович*

Ако изведнъж Сърбия стане република от Руската федерация, ако изведнъж Русия разположи свои ракети и свои радари на територията на Сърбия, за да противостои на САЩ в Европа, ЕС ще е допринесъл в голяма степен за това. Този сценарий, катастрофален за едни и желан от други, не е чак толкова странен.

ЕС мобилизира сръбската политическа класа в отношението й към Косово, а работата на правителството на Воислав Кощуница ще бъде оценявано по способността му да съхрани областта. Снимка: ruvr.ru

В действителност ЕС успя да мобилизира сръбската политическа класа (което не е лека задача) да отхвърли идеята за независимост на Косово. Това представлява точка на необратимост за Сръбската радикална партия, за Социалистическата партия и за Демократическата партия на Сърбия на премиера Воислав Кощуница, но и за Демократическата партия на президента Борис Тадич. Освен това един от най-ревностните привърженици на европейската интеграция – вицепремиерът Божидар Джелич, посочи при встъпването си в длъжност, че работата на правителството ще бъде оценявана в зависимост от способността му да съхрани Косово.

При тези условия, ако ЕС тръгне по стъпките на САЩ, които се обявяват за независимост на областта, има голяма вероятност Сърбия да премине от изказвания в духа „ние не можем да приемем независимостта на Косово като цена, която трябва да платим за членството в ЕС“ към следните изказвания – „за да съхраним Косово, сме готови да сложим кръст на ЕС и дори да станем съставна част от Руската федерация“.

Назначаването за кратко на заместник-председателя на Сръбската радикална партия Томислав Николич за председател на парламента показа, че в случай на нужда, сближаването с Русия ще бъде бързо.

Засега ЕС успява да постигне единство в редовете си в подкрепата на плана на Марти Ахтисаари, който цели бърза независимост на Косово. При това положение той не предлага план Б, не взима под внимание сръбските предложения за значителна автономия и не е готов за нов кръг от преговори, който, според ЕС, би бил равносилен на загуба на време. Ако в началото съществуваха резерви, като тези, изразени от Словакия, случаят днес вече не е такъв и ЕС се изказва единодушно по въпроса и хвърля Сърбия в ръцете на Русия.

Русия, заради принципа или използвайки сгодния случай, много добре схвана този шанс да има съюзник (засега единствен) в Европа. Тя не жали сили, за да разшири разкрилата се пробойна. Когато НАТО и САЩ посягат все повече върху това, което тя смята за своя зона на влияние (нейната „близка чужбина“, както я нарича), Русия се сдоби с верен съюзник.

Сърбия има геостратегическо положение, което представлява интерес, и е изцяло задължена на Русия. От една страна, тя е единствената, която може да гарантира нейния суверенитет и нейната териториална цялост, най-малкото в рамките на ООН. От друга страна, тя е единствената, която й предлага доброволно икономическо сътрудничество, като например предложенията за изкупуване на петролната компания NIS и на авиокомпанията JAT.

Ако Полша и Чехия приемат разполагането на американски радари на тяхна територия, защо Сърбия да се откаже от военно сътрудничество с Русия, ако това е цената, която трябва да плати, за да запази Косово? Докато ЕС предлага на Сърбия компенсации за загубата на Косово, Русия би могла да поиска от нея да направи отстъпки, за да запази тази територия.

Логиката не е същата и може твърдо да се обзаложим, че при липсата на алтернатива, предложена от ЕС, общественото мнение в Сърбия и мнозинството от политическите сили ще бъдат принудени да разгледат сериозно втория вариант – бързо и съществено сближаване с Русия.

*Авторът на статията е професор по геополитика във френското Висше училище за икономически и търговски науки (ESSEC).

(По БТА)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.