Обама и македонците

в. Утрински весник

Барак Обама още четири години ще бъде президент на Америка. Така реши американският народ. Мнозинството македонци се надяваха на президентските избори в САЩ да победи Мит Ромни. Не защото го харесват повече от Обама, а защото са убедени, че неправдата, причинена на Македония с гръцкия ултиматум за промяна на името, може да се реши само от американски президент републиканец, който силно ще тропне по масата, за да възцари справедливост за Македония.

Веднъж, през 2008 г., един американски републикански президент наистина удари по масата, но си нарани ръката. Джордж Буш насред Букурещ получи от Караманлис яка плесница, от която на нас три дни ни бучаха ушите. На Америка й беше все едно за гръцката „люта чушка“, която глътна целият Бял дом начело с президента.

След това се явиха нашите експерти по световни заговори да ни обяснят, че това било гръцко-американска далавера. Не само мнозинството македонци, но и нашите мъдри политици и големи дипломати продължават наивно да сеят илюзии и лъжливи надежди, че големите сили ще решат спора, както налагат справедливостта и правосъдието, съзнателно пренебрегвайки интересите си, които в света на силните винаги са решаващи.

Европа и демократичният свят нескрито подкрепяха Обама. Те показаха това веднага след първите сигнали, че Обама побеждава. Първи европейските лидери честитиха на Обама чрез социалната мрежа Туитър. По-бърз от тях бе само Ромни. Обама отговори, че когато трябва да взема важни решения, ще се консултира с Ромни.

Това някак си ви е познато, нали? Много подобно е и при нас. Дори ме дразни с колко уважение и с колко голяма политическа култура общуват помежду си Никола Груевски, Бранко Цървенковски, Али Ахмети, Мендух Тачи и другите. Мисля, че най-много запленява с вниманието и европейската си култура премиерът Никола Груевски. Няма публична изява, при която да не похвали Бранко Цървенковски и своя предшественик Любчо Георгиевски, основател на партията, която Груевски ръководи.

Никола Груевски не е взел и няма да вземе нито едно по-важно решение за интересите на държавата без консултация с тези двама души – неговия предшественик и политическия му противник. Цървенковски и Георгиевски не му остават длъжни. Подобни са отношенията и между Тачи и Ахмети. Е, това е то македонско-балканското разбиране за властта и политическата култура.

Време е най-накрая да разберем, че нито Обама, нито Ромни, нито Меркел, нито Путин, нито Камерън, нито Оланд няма да решат македонския проблем, ако това не налагат интересите на Америка, Германия, Русия, Англия и Франция.

Когато се постави въпросът да се избира между Гърция и Македония, интересите на великите сили никога не са насочени към Македония. Политиката е по-силна от правото и правдата именно заради опазването на интересите. Казват, че който не разбира и не е научил това, не трябва да се занимава с политика.

Това, което македонските политици могат да направят с великите сили, особено с Америка, е да помръднат Македония от позицията на статукво в областта на евроинтеграцията. Но великите сили никога, ама наистина никога, няма да направят това така, че Гърция да се почувства победена. Най-малко защото я обичат или мислят, че е права.

Тънкостта на нашата политика в защита на жизнените държавни и национални интереси е да не излезем победени от този натрапен спор и да не изпаднем в дълбока изолация като бедна страна без перспективи, осъдена на изчезване. Няма друг изход освен граденето на атмосфера за взаимно-приемливо решение да стане доктрина, която ще остави и двете страни еднакво доволни или недоволни.

Вече седем години стоим на място и се утешаваме с позитивните доклади на Европейската комисия. Дори и да започнем преговори, ако се протакат безкрайно, те могат да помогнат само за една изборна победа в Македония и нищо повече. На Македония й трябват ефикасни преговори, които за четири години да вкарат страната в ЕС, а още през следващата 2013 г. да стане членка на НАТО.

След това могат да последват разни компенсации за неправдите, причинени ни в процеса на „гълтане на крастави жаби“, през който преминаха всички страни кандидатки за членство в ЕС. Тези корекции са възможни в зависимост от съотношението на силите и моментните или дългосрочните интереси. Винаги има повече шансове да материализирате тези интереси, ако сте в клуба и в първата лига.

Ако сте аутсайдер, който може само да следи мачовете по телевизията, а не да играе, тогава шансовете да вкарате гол са равни на нула. Досега на никого не му се е удало да вкара гол от трибуните или от дневната стая.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.