Да пораснеш с Хари Потър

Петият филм за момчето-магьосник тръгва в България на 20 юли

Рупърт Гринт, Ема Уотсън и Даниел Радклиф (от ляво на дясно) на премиерата на „Хари Потър и орденът на феникса“ в Лондон. Снимка: Ройтерс

Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт са прекарали почти половината си живот на снимачната площадка на филма “Хари Потър”. Но с излизането на последната книга за момчето-магьосник на 21 юли и световната премиера на петата част от филмовата поредица – “Хари Потър и орденът на феникса” на 11 юли (в България той ще тръгне на 20 юли), тримата млади актьори вече започват да мислят за бъдещето си извън магическите декори. Ето какво разказват пред британския вестник “Телеграф” екранните Хари Потър (Радклиф), Хърмаяни (Уотсън) и Рон (Гринт) за филма, плановете си и какво е да пораснеш на снимачната площадка.

17-годишният Даниел Радклиф вече захвърли за кратко наметалото на вълшебник и се снима във филма “Декемврийски момчета”, който скоро ще бъде завършен. Младият актьор дебютира и на театралната сцена и то не къде да е, а в престижния лондонски театър “Уест Енд”. “Искам малко по малко зрителите да започнат да ме възприемат като актьор, а не просто като “момчето, което играе Хари Потър” – казва Даниел. – Мисля, че ако продължавам да участвам в други стойностни проекти, това неминуемо ще стане.”

На 9 юли Радклиф ще получи своя звезда на Алеята на славата в Холивуд, но казва, че идеята за това все още му се струва странна. “Това нещо малко ме смущава, защото е огромна чест – споделя той. – Но е много вълнуващо.”

Даниел Радклиф на премиерата на петия филм в Япония. Снимка: Ройтерс

Въпреки че им се е наложило да свикнат със славата още в ранното си детство, Даниел, Ема и Рон не са се главозамаяли от успеха. “Хората постоянно ме питат дали смятам, че съм имал нормално детство – разказва Даниел. – Но какво означава “нормално детство”? Ако е свързано с това да си здрав и щастлив, тогава значи моето детство е било повече от нормално. В никакъв случай нямам усещането, че съм пропуснал нещо. Може би пораснах малко по-бързо от моите връстници, но това е обяснимо. Все пак от 11-годишен съм заобиколен повече от възрастни, отколкото от деца.”

Подобно на милионите фенове на Хари Потър по света, Даниел с нетърпение очаква да разбере как Джоан Роулинг е избрала да завърши историята за момчето-магьсник в седмата и последна книга. “Нямам никаква идея как ще свърши всичко – казва той. – Има вероятност Хари да умре. Даже разбрах, че в Лас Вегас се правят залози дали той ще оживее или не в края на историята. Но дори Хари да умре, не мисля, че ще бъда тъжен. Ако стане по героичен начин, даже би било хубаво.”

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/GLud6yM47u8″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Въпреки че евентуалната смърт на Хари няма да натъжи Даниел, точно така ще се чувства той след края на снимките на филмовата поредица. “Казаха ми, че последният филм ще бъде снимам през 2010 г. – казва актьорът. – Не знам дали това е вярно, но ако е, значи ще съм прекарал 10 години от живота си на снимачната площадка на “Хари Потър”. Ще ми е трудно да се разделя с него, защото това ще бъде край на една ера. Но в същото време си представям колко вълнуващо ще е да се посветя изцяло на нови неща.”

Ема Уотсън. Снимка: Ройтерс

16-годишната Ема Уотсън – Хърмаяни, като че ли не е толкова уверена в актьорското си бъдеще след приключването на филмовата поредица. “Ще се чувствам изгубена след като всичко свърши – споделя младата актриса. – Трудно ми е да си представя живота си без “Хари Потър”. Преди да ме изберат за филма не бях ходила на прослушване и нямах никакъв опит. Тръгнах отникъде и се изкачих направо на върха. Затова се чудя какво ще правя оттук нататък. Може би ще трябва да извървя дълъг път преди да се докажа като актриса.”

Ема признава, че филмите за Хари Потър са били страхотно актьорско училище за нея и благодарение на тях е научила много неща за снимачния процес. “Вече сме снимали с четирима режисьори и всичките бяха различни по националност, възраст и характер – казва тя. – Освен това сме работили с какви ли не животни и сме виждали доста специални ефекти и каскади.”

За последните два филма Ема е получила по 2 милиона паунда хонорар, но твърди, че не парите са основното нещо за нея в момента. “Опитвам се да изкарвам добри оценки в училище, за да мога да вляза в университет – споделя тя. – Сега съм намислила да си купя кола и ще го направя веднага щом взема шофьорска книжка. В момента ходя на курсове, но не се справям кой знае колко добре. Изобщо нямах представа, че е толкова трудно.”

Ема също очаква с нетърпение последната книга за Хари Потър. “Искам да знам какво ще стане – обяснява тя. – Много хора твърдят, че Хърмаяни накрая ще умре и това ми се струва ужасно. Не мога да приема мисълта за нейната смърт.”

18-годишният Рупърт Гринт, който играе ролята на Рон, е най-малко загрижен за края на историята. Преди две години той напусна училище и сега прекарва цялото си свободно време, играейки голф. Любимата му дума е “готино” и той я употребява често, особено когато говори за фургона за сладолед, който си е купил наскоро и с който се придвижва постоянно.

Рупърт Гринт. Снимка: Ройтерс

“Не знам защо си го купих, но е страшно готин – хвали фургона си Рупърт. – Винаги съм се интересувал от сладоледената индустрия. Фургонът е много готин. Има фризер и голяма кухня с няколко мивки. Освен това има звънче, което издава много готин звук, когато пътувам.”

Що се отнася до годините, прекарани на снимачната площадка на “Хари Потър”, Рупърт ги намира почти толкова готини, колкото фургона си. “През цялото време се забавлявахме – разказва той. – Единственото, което ми липсваше, беше да прекарвам повече време с приятелите си, но хората от екипа също са ми много близки. Всичко, което знам за актьорството, го научих през последните години.”

За Рупърт това, че го разпознават по улиците и го спират за автографи, е “готино”, но той все още не може да свикне съвсем с известността и се опитва да “си набие тази мисъл в главата”. Що се отнася до евентуалната смърт на неговия герой Рон, тя също му се струва “готино нещо”, особено ако стане в резултат на някоя “готина бойна сцена”. “Все още не съм мислил какво ще правя след края на филмовата поредица – признава Рупърт. – Искам да продължа да се снимам в киното, но ще видим дали ще стане. Ако не ми провърви като актьор, ще започна бизнес с фургона за сладолед. Така че не се тревожете за мен. Ще се оправя все някак.”

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.