Със закон одържавяват децата ни от 4-годишни!

Бойко Борисов открива детска градина. Снимка: Импакт прес груп

Б. р. – Проектозакон предвижда задължителна детска градина или предучилищна за 4-годишните деца. Ако се приеме законът, това означава от 2016-2017 г. 4-годишните деца да посещават задължително детска градина.
Според правителството, което е вносител на законопроекта, чрез тези промени страната ни синхронизира правилата си с европейските, според които до 2020 г. най-малко 95% от децата между 4 и 7 г. трябва да са включени в образованието в ранна детска възраст. Целта е делът на преждевременно напускащите училище да падне под 10%, за да бъдат предпазени най-малко 20 милиона души от бедност и социално изключване. По този повод e-vestnik пуска алтернативно мнение от блога на Александър Джоргов:

Деца на държавата – в случая не става въпрос за децата, оставени от родителите си в държавни домове, а за вашите деца!
Неотдавна стана известно, че проектозаконът за образованието, който беше приет на първо четене в парламента, в момента минава през парламентарната Комисия по образованието. С него се приема задължителното образование за деца от 4-годишна възраст (чл.8, ал.1) и се отнема правото на родителите да изберат формата на обучение за децата си ( чл.344, ал.1). Налагат се и изключително високи глоби на родителите – от 1000 до 5000 лева за неспазване на тези разпоредби. По този начин всеки родител, който желае да отглежда детето си у дома или заедно с други родители (например частен кооператив или др. форма), попада под ударите на закона.

Предвид тенденциите и политиките в други европейски страни, е повече от ясно откъде идва натискът, и че става въпрос за усвояване на огромни суми пари. Управляващите, от страх да не загубят възможностите, които им се предлагат, без да мислят за собствените си деца и внуци, за свободата на избора си като родители, са готови на всичко.
Трябва ли да мълчим обаче като граждани, когато пред собствените ни очи, държавата изземва децата ни на все по-ранна възраст? Трябва ли на всичко, което ни се спуска, безропотно да се подчиним?
Подобен проектозакон на пръв поглед е „добра новина“ за много родители, които по някаква причина нямат възможност или предпочитат да прехвърлят грижата за децата си на държавата.
Но също така съм убеден, че има немалко родители, които съзнават до какво води това, и биха се борили до последно, за да запазят своите родителски права и свободата да дадат на децата си най-доброто, на което са способни.

Как би се чувствал ако бъдеш оставен без правото да отглеждаш децата си, така както считаш за най-добре?
Ако, заедно с половинката ти, сте решили, че стремежът да имате нова кола или по-голямо жилище, не е достатъчно основателна причина да се откажете да гледате детето си у дома? Или имате възможност близък роднина, ваш родител, да ви помогне? Или може би решавате, че е най-добре детето ви да бъде част от малък кооператив и т.н., който според вас отговаря на потребностите му? Скоро след приемането на този закон, това вече няма да стои пред вас като избор и възможност. Държавата вече е планувала какво ще правят децата ви. Когато тя на свой ред отнеме правото ти на избор, тя вече не ти служи, но се явява в ролята на деспот.

Големият български народопсихолог и философ Стоян Михайловски, оприличава народа ни на девойка, която гола се предлага в кабинета на властимащия. Всички знаем, какво следва при подобно поведение. Аз обаче не желая да предам своите права и отговорности, на който и да е бюрократичен апарат.
Ако ти и аз не изразим ясно, така че да се чуе, позицията си като граждани, ние не се различаваме по нищо от тази девойка! Не заслужаваме свободата си, за която предците ни са платили с кръвта си. Не заслужаваме „гражданските“ си права ако днес предадем децата си.
Голямата мечта на основоположниците на комунизма, бе държавата, а не родителите да се погрижат за децата. Нека не оставяме духа на комунизма и дикатура да се възроди и издевателства над нашите деца!
Нека се чуе гласът ни като граждани и българи. Нека управляващите чуят гласа ни!

Ето някои възможности да изразим позицията си:

За да заведете писмото си чрез виртуалното деловодство на Народното събрание: http://www.parliament.bg/bg/online

Изпратете писмото си и до следните председатели на Комисии:

Имейл на председателя на Комисията по образованието, науката и въпросите на младежта и спорта: Огнян Стоичков: stoichkov@parliament.bg

Имейл на председателя на Комисията по правата на човека, верозиповеданията, жалбите и петициите на гражданите – Йордан Бакалов: jordan.bakalow@parliament.bg

Имейл на председателя на Комисията по правни въпроси – Искра Фидосова: fidosova@gbg.bg

От блога на Александър Джоргов

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.