Министерският съвет спира проект, в който е включена обсерваторията в Рожен

Големият телескоп в „работен режим“. Снимка: Национална астрономическа обсерватория Рожен

Министерският съвет по някаква причина не желае да позволи Националната астрономическа обсерватория „Рожен“да ползва Европейско финансиране и да продължи работата си, твърдят учени от БАН.

Не е вярно, че държавата няма възможност да спаси НАО „Рожен“, защото още през 2010 г. България приема Национална пътна карта за научна инфраструктура (виж тук). Обсерваторията е включена в нея чрез проекта РАЦИО „Регионален астрономически център за изследвания и образование“ (виж тук).

Идеята на този проект е обсерваторията да може да получава и европейски средства към издръжката си, включвайки се в международна мрежа от телескопи. Проектът трябваше да започне през 2011г., но и досега се намира на етап предпроектно проучаване, като според астрономите „няма индикации, че проектът ще бъде задвижен изобщо“.

Решението за финансирането му е в ръцете на Министерски съвет и по никакъв начин не е обвързан с бюджета на БАН. Парите за проекта за 5 години не са много повече от отпуснатите за ремонт на спортната зала в Ямбол (пари, отпуснати чрез преструктуриране на сегашния републикански бюджет).“

Астрономите на „Рожен” имат свой фуболен отбор „Роженските мечки” и предлагат да изиграят благотворителен мач с отбора на премиера „Бистришки тигри”, като събраните средства отидат за обсерваторията.

НАО-Рожен приема с благодарност спонсорски вноски и дарения по сметките на:
Съюз на Астрономите в България (САБ) – неправителствена организация, която обединява професионалните астрономи, любителите, учители и ученици с интерес към астрономията.
Повече информация ще намерите на сайта на САБ: astro.shu-bg.net/sab/

Сметка на Съюз на астрономите в България:
IBAN : BG41FINV 915 012 BGN0CGTJ
BIC  : FINVBGSF
Или по сметката на НАО-Рожен:
Сосиете Женерал Експресбанк
4700 Смолян
Бул. „България“ – 56
IBAN: BG94TTBB94003120017759
BIC: TTBBBG22
Институт по Астрономия
НАО-Рожен

Societe Generale Expressbank
4700 Smolyan
Blvd. „Bulgaria“ – 56
IBAN: BG94TTBB94003120017759
BIC: TTBBBG22
Institute of Astronomy
NAO-Rozhen

– Вашето дарение ще помогне на НАО-Рожен да оцелее по време на кризата и да продължи да изпълнява своята мисия.

– Всички дарители получават сертификат  “Приятели и дарители на Националната астрономическа обсерватория – Рожен”.

– Дарителите се ползват с приоритет при посещения на Обсерваторията.

– Имената на дарителите и дарените суми ще бъдат публикувани на сайта на НАО-Рожен. В случай, че дарителите желаят анонимност, техните имена няма да бъдат публикувани.

– На страницата-списък на нашите приятели, дарители и спонсори ще бъдат експонирани фирмените знаци (лого) на компаниите-спонсори, заедно с линк към техните корпоративни интернет-страници.

Mоля, изпращайте информация (адрес, на който ще получите сертификата, лого на фирмата, линк към Вашия сайт и др.) на следният адрес: friends-of-nao@nao-rozhen.org

С уважение,

ст.н.с. д-р Таню Бонев
Директор

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.