ЕС чака да кажем терористи ли са „Хизбула“

Горящият автобус на летище Сарафово край Бургас. Снимка: Impact Press Group

При взимането на решение дали да включи ливанската шиитска групировка „Хизбула“ в списъка си на терористичните групи, Европейският съюз ще вземе предвид като ключов фактор резултатите от българското разследване на бомбения атентат на летището в Бургас, отнел живота на израелски туристи и на български шофьор на автобус, посочва вестник „Джерусалем пост“, като цитира френския посланик в Израел Кристоф Биго.

„Нашите британски приятели биха искали да включат военното крило на „Хизбула“ в терористичния списък на ЕС. Но основният елемент за това е какъв ще бъде изходът от разследването в България“, подчерта посланикът в телефонно интервю за изданието.

Той допълни, че България все още не е съобщила резултатите от разследването и че ЕС трябва да изчака този процес да приключи.

Представители на американски и израелски разузнавателни служби твърдят, че атентатът е бил обща операция на Иран и „Хизбула“. Според вестник „Ню Йорк таймс“ израелски разузнавателни агенти са прехванали телефонни разговори между Ливан и Бургас месеци преди нападението, припомня израелското издание.

Запитан за ролята на „Хизбула“ в подпомагане на сирийския режим да потъпква със сила продемократичното движение, посланикът на Франция в Израел подчерта, че „Хизбула“ е замесена в много неща и дори е част от ливанското правителство.

САЩ включиха „Хизбула“ в списъка им на терористичните организации още през 1995 година. Нежеланието на Европа да направи подобно нещо накара Джон Бренан, най-високопоставения съветник на американския президент Барак Обама в сферата на борбата с тероризма през октомври публично да порицае ЕС.

В Дъблин Бренан заяви, че фактът, че „Хизбула“ не е посочена като терористична организация прави по-трудна защитата на „нашите страни и граждани“. Той призова ЕС да се присъединят към мерките, взети от САЩ спрямо ливанската групировка и то не само като признаят терористичните и криминалните дейности на „Хизбула“, но и като ги осъдят и попречат на тези дейности, подчерта тогава Бренан, припомня „Джерусалем пост“.

По този повод френският посланик в Израел посочи, че европейските разузнавания дискутират американското настояване и допълни, че става дума за комплексна ситуация.

Биго добави, че Франция разбира много добре, че заклеймяването на „Хизбула“ като терористична организация е важно за САЩ. Запитан дали Париж ще действа едностранно в тази насока и ще предприеме мерки срещу „Хизбула“ на територията си, независимо от ЕС, Биго само допълни, че се обсъждат различни варианти. През 2004 г. Париж самостоятелно реши да забрани приемането на сигнала на контролираната от „Хизбула“ телевизия Ал Манар на френска територия, припомня израелският вестник.

Запитан относно медийните твърдения, че Франция не иска да посочи „Хизбула“ като терористична организация, за да не развали дипломатическите си отношения с Ливан, Биго подчерта лаконично, че Франция има военни в Южен Ливан от 34 години, че познава добре ситуацията в Ливан и знае колко уязвима е тя. Той добави, че Франция знае добре какво представлява „Хизбула“ и осъди антисемитските изказвания и отрицанията на Холокоста, направени от страна на лидери на ливанската групировка.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.