Как ще си върне доверието Би Би Си след скандала?

Асошиейтед прес

Джими Савил в шоуто си. Снимка: от тв екрана

Отправянето на необосновани обвинения в педофилия срещу влиятелни британци предизвика дълбока криза в най-голямата и най-уважаваната радио-телевизионна компания в света.

Трудно е да се преувеличи ролята на Би Би Си в британското общество; влиянието на медията се разпростира в цялата бивша Британска империя, а и отвъд нея. През годините Би Би Си отразява почти всички важни събития в Обединеното кралство, изпълнявайки ролята на гласа на британската нация. Нейните вълни понасят звъна на камбаните на Биг Бен, военновременните послания на Уинстън Чърчил и музиката на Битълс – изнасяйки британска култура за глобална аудитория.

Шефът на Би Би Си Тръст вчера призова за радикална реформа на медията. Това може да означава много неща за огромната организация, която отдавна изтъква своите задължения към обществото. За да се разбере какво ще е нужно, е важно да се знае какво е Би Би Си, както и мащабите на кризата, пред която се изправя.

КАКВО СЕ СЛУЧИ:

Миналия месец Би Би Си си навлече критики, след като предаването й „Нюзнайт“ прикри разследване на твърдения за педофилия срещу Джими Савил – именития телевизионен водещ от медията, който почина миналата година.

От полицията казват, че откакто започнало разследването им, са получили оплаквания от около 300 жертви на платиненорусия, носещ анцузи Савил и съучастниците му – и че някои от случаите на педофилия може да са ставали в помещения на Би Би Си. Скоро изникнаха въпроси за това дали неизлъчването на предаването на „Нюзнайт“ не е част от прикриване на факти и дали шефове от Би Би Си не са чули, но са пренебрегнали твърденията за педофилия срещу Савил, докато е бил водещ на предавания като „Топ ъв дъ попс“.

В разгара на общественото възмущение генералният директор на медията Джордж Ентуисъл обяви вътрешно разследване на причините за прекратяването на разследването на „Нюзнайт“, както и на „културата и практиките“, докато Савил е работел там.

Но тогава „Нюзнайт“ погрешно отправи обвинения в педофилия срещу британски политик в предаването си от 2 ноември.

Би Би Си не назова предполагаемия педофил, но слуховете в интернет се съсредоточиха върху Алистър Макалпайн от Консервативната партия. В петък той яростно отрече това и малко след това интервюираната от „Нюзнайт“ жертва на тормоз призна, че грешно е идентифицирал насилника си.

Би Би Си се извини за излъчването на предаването, за което Ентуисъл каза, че не е бил уведомен. Тази позиция предизвика недоверието на политици и медийни наблюдатели, които се зачудиха дали той не е наясно какво става в медията му или е некомптетен. Критиките се изостриха прекалено много и в събота Ентуисъл реши да се оттегли. Ден по-късно Крис Патън, който е председател на управителния съвет на Би Би Си, призова за „цялостни, радикални структурни промени“ в радио-телевизионната компания.

ЕВОЛЮЦИЯТА НА БИ БИ СИ

Според някои наблюдатели огромните мащаби на Би Би Си и бързото разрастване на медията са създали децентрализирана структура без ясни граници на отговорност, оставяйки отворена вратата за безотговорна журналистика. Но макар днес Би Би Си да е световна марка, през ноември 1922 г. медията е създадена с проста мисия: да осведомява, да образова и да забавлява.

Тя започва да играе ключова роля в началото на Втората световна война, когато предава по радиото известните речи на Чърчил. Би Би Си увеличава задграничните си програми на чужди езици, а радиопредаванията на медията стават важен източник на информация – дори и за командването на нацисткия лидер Адолф Хитлер, твърдят от радио-телевизионната компания.

Телевизията започва да играе по-голяма роля в компанията след войната, постигайки рекорд, когато 20 млн. зрители гледат коронацията на кралица Елизабет Втора през 1953 г. Би Би Си увеличава предлаганите услуги, пускайки обзорното предаване „Панорама“ – което все още е хит – и първата сапунена опера.

Медийният бегемот доказа солидните си новинарски основи през 80-те години, отразявайки Фолклендската война, първия концерт „Лайв ейд“, както и кралската сватба на принц Чарлз и принцеса Даяна, която събра една от най-големите телевизионни аудитории в историята.

През последните години Би Би Си сериозно увеличи дигиталните си радио и телевизионни предавания и интернет услугите си.

КОЛКО ГОЛЯМА МЕДИЯ Е БИ БИ СИ?

Днес от компанията казват, че в световен мащаб събират седмична аудитория от 166 млн. души чрез многобройните си платформи, включително радио, дигитални, сателитни и кабелни програми.

Би Би Си се гордее с десет национални телевизионни канала в добавка към регионалните британски канали, десет национални радиостанции, 40 местни радиостанции и уебсайт, отварян средно по 3,6 млрд. пъти на месец.

Би Би Си Уърлд сървиз се излъчва по целия свят по радио, телевизия и в интернет, осигурявайки новини и информация на почти 30 езика. Самата компания излъчва и златни телевизионни продукции като научнофантастичния сериал „Доктор Ху“ и дългогодишната сапунена опера „Истендърс“.

Би Би Си Уърълд нюз се излъчва 24 часа в денонощието в повече от 200 страни и области.

КАК УСПЯВА – И НА КАКВА ЦЕНА?

Повечето от предаванията на Би Би Си в Обединеното кралство се финансират от такса на домакинствата, които имат телевизори или гледат телевизия на компютър или на други устройства, докато приходите от програми с търговска цел като Би Би Си Уърълдуайд и Би Би Си Уърълд нюз се използват за инвестиции в нови програми и услуги.

Все пак в миналото конкурентни медийни компании се оплакваха, че от Би Би Си са използвали публични средства, за да финансират програми, които се осигуряват от търговски оператори, изоставяйки мисията си да служи на обществото в търсене на аудитория.

Под натиска на критици да оправдае бюджета си от 3,5 млрд. лири във времена на икономии през последните години в Би Би Си беше извършена поредица от съкращения на работни места, орязване на операции и непопулярни промени в пенсионните програми за служителите.

Повечето от тези реформи бяха въведени от Марк Томпсън – предшественика на Ентуисъл на поста генерален директор. Днес Томпсън ще заеме поста изпълнителен директор на „Ню Йорк таймс ко.“, но към него има въпроси относно решението на Би Би Си да се спре предаването на „Нюзнайт“ за Савил – което се появи, докато той още беше шеф.

МИНАЛИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД БИ БИ СИ

Би Би Си многократно се е изправяла срещу правителството заради редакционната си независимост.

Първият голям сблъсък е по време на общата стачка през 1926 г., когато Чърчил безуспешно лобира министър-председателят да може да реквизира радиовълните, защото стачката ограничава начините за комуникация между правителството и обществото.

Би Би Си по-късно е под натиск да подкрепи кампанията за Фолклендските острови през 1982 г., разгневявайки кабинета на Маргарет Тачър, като изразява съмнение в официални източници. Генералният директор на Би Би Си по това време настоява, че медията трябва да „пази репутацията си, че казва истината“.

През 2003 г. репортер на Би Би Си предположи, че тогавашният министър-председател Тони Блеър е подвел парламента с твърденията, че Ирак разполагал с оръжия за масово унищожение. Правителството призова за извинение, но Би Би Си отказа. Източникът на Би Би Си, оръжейният експерт Дейвид Кели беше назован от медията и трябваше многократно да се обяснява. По-късно се самоуби.

В разследването на смъртта му се казваше, че той е направил „необосновани изявления“ и редакционната политика на радио-телевизионната компания се определяше като погрешна. Заключенията на разследването доведоха до оставките на председателя на Би Би Си Гавин Дейвис и на генералния директор Грег Дайк и назначаването на Томпсън като негов наследник.

КАКВО СЛЕДВА?

Според устава на радио-телевизионната компания „доверието е в основата на Би Би Си: ние сме независими, безпристрастни и честни“. Но общественото доверие в Би Би Си отслабва от десетилетия, сочат резултатите от социологически проучвания, а последните скандали надали ще го повишат.

Ентуисъл може да се е оттеглил, но според наблюдатели Би Би Си Тръст, който осигурява средствата за радио-телевизионната компания, също заслужава критики. Днес се очаква Патън да представи план за справяне с последствията, а мнозина очакват още оставки в Би Би Си.

Кевин Марш, който е бивш главен редактор в Би Би Си, казва, че радио-телевизионната компания трябва да разяснява по-добре политиката си и да признава грешките си. Дори и никога да не се съвземе напълно Би Би Си вероятно може „да се научи да живее с“ нова реалност на по-слабо обществено доверие, допълни той.

Тим Дейвис, който е бивш изпълнителен директор в „Пепси ко.“ със стаж в сферата на маркетинга и без журналистически опит, е определен за изпълняващ длъжността генерален директор. Макар някои хора, които работят в Би Би Си да се отнасят към него с подозрение, „това, че във вените му не тече кръвта на Би Би Си, честно казано, в момента може да е предимство“, каза Марш.

Още по темата: Джими Савил си осигурявал достъп до деца
Покойният журналист от Би Би Си Джими Савил е създал телевизионните си шоута и радиопрограмите си само за да има достъп до деца, над които да извършва сексуални посегателства, твърди криминолог, цитиран от в. „Индипендънт“. Именно цитираният експерт Марк Уилямс-Томас помогна да се разкрият педофилските издевателства на Савил, припомня британското издание.

Уилямс-Томас е бивш полицейски началник. Той е създател на документалния филм, излъчен по телевизия Ай Ти Ви 1, в който за първи път се твърдеше, че Савил е злоупотребил сексуално с уязвими тинейджърки. Сега Уилямс-Томас работи върху продължение на филма.

Той признава, че в началото на разследването му не е било ясно дали Джими Савил първо е спечелил световна слава, а после е започнал да посяга на деца. Но сега, според Уилямс-Томас, се е изяснило, че Савил е създал програмите си като средство за достъп до деца, на които да посяга.

Експертът подчертава, че в първия му документален филм, посветен на педофилските издевателства на водещия, вниманието му е било насочено върху малък период от време, пише БТА. Във втория филм неговите създатели ще се опитат да покажат, че посегателствата на Савил са продължили четири десетилетия и жертвите са няколкостотин.

Той не е посягал само на 13-15-годишни, но и на 10-годишни, казва Уилямс-Томас.

Специалистът разказва, че във втория му документален филм престъпленията на Савил се проследяват още от времето, когато той е работил в Радио Люксембург през 50-те години на миналия век, където е имал предаване за тийнейджъри и за двадесетгодишни.

Филмът би трябвало да даде отговор на въпроса как Савил е останал безнаказан толкова дълго време и дали властите са си затваряли очите за поведението му. Уилямс-Томас говори и за близките на жертвите на Савил и твърди, че те не искат някакви пари, а само истината да излезе наяве.

Експертът е бил и част от екипа на програма на Би Би Си, която трябваше да излъчи разследване за издевателствата на Савил. Това разследване обаче беше свалено от програмата и заради което Би Би Си си навлече остри критики. Свалянето на разследването от ефир беше и една от причините за оставката на генералния директор на медията Джордж Ентуисъл. Сега Би Би Си временно се управлява от Тим Дейви.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.