„Ромъния либера“: Преизбирането на Обама е лоша новина за света и за Румъния

в. Ромъния либера

Барак Обама говори пред Общото събрание на ООН. Снимка: от тв екрана

Преизбирането на американския президент Барак Обама е лоша новина за Америка, за света като цяло и за Румъния в частност, въпреки хвалебствените произведения на американофилите, които може да чуете прочетете тези дни.

Две години непрекъсната предизборна кампания, няколко хиляди милиарда долара дълг във федералния бюджет и шест милиарда долара, хвърлени в 1 200 000 предизборни клипове по-късно, а Америка е на същото място, където се намираше след изборите преди две години: Барак Обама продължава да е президент, Демократическата партия запази слабо мнозинство в Сената, което може във всеки момент да бъде блокирано чрез обструкции, а Републиканската партия запази солидно мнозинство в Камарата на представителите. Как може това да бъде добра новина за повечето американци, които не са доволни от сегашното положение на нещата? Отговорът е, че не може.

Барак Обама не спечели втори мандат, защото е „рационален“, „великодушен“, „щедър“, „прогресивен“, „визионер“, „интелектуалец“, „умен“, cool и пр., или защото обеща падане на нивото на световния океан. Неудобната истина е, че той спечели, защото бе изградил кампанията си върху една напълно ирационална основа: СТРАХЪТ. Страх от капитализъм, страх от поемане на рискове, страх от утрешния ден, страх от свобода. Не е никак благородно или великодушно да кажеш на американците, че републиканците и Мит Ромни ще вземат пари от бедните или от средната класа, за да ги дадат на богатите, че ще останат без пенсии или без здравни осигуровки. Напротив, това е най-цинична експлоатация на страха от утрешния ден.

За обещанието на Обама, че „доброто тепърва предстои“, е достатъчно да видим разочарованата реакция на пазарите, започвайки от сряда сутринта. Първото голямо предизвикателство през новия мандат ще дойде на 1 януари, когато при липсата на споразумение между администрацията и Конгреса, автоматично следва да влязат в сила комбинация от увеличаване на такси и данъци и съкращения на разходи – така нар. „фискална скала“, която ще хвърли САЩ обратно в рецесия, а след това и целия западен свят.

През четиригодишния си мандат Обама похарчи повече от всеки друг американски президент в историята с възможно най-слаб резултат. Икономиката е в стагнация, безработицата е висока, а възстановяването е анемично. Нищо не показва, че през втория си мандат Барак Обама ще приеме ценностите на капитализма и икономическия растеж, което означава още четири години несигурност и стагнация. А това не може да бъде добра новина нито за Америка, нито за съюзниците й в Европа и Азия. Четирите години мандат на Обама бяха четири години на хаотични решения в гъсталака на икономическата криза, в която светът почувства напълно липсата на лидер в Белия дом, който да поеме смело ролята на световен лидер. Преизбирането на Обама обещава още четири години грешки, липса на световно лидерство и стагнация. Така че как може преизбирането на Обама да бъде добра новина за американската и световната икономика? Ако сме достатъчно честни да погледнем икономическите данни без дебелия пласт идеологически безсмислици, които бяха наложени върху реалността, за да я прикрият, ще констатираме, че не може, и че ни очакват още четири години без надежда за солидно възстановяване на икономическия растеж.

Във външната политика само коментатори любители от провинциална държава като Румъния все още може да треперят от екзалтираност по геополитическите постижения на Барак Обама, защото останалата част от света отдавна се убеди от какво е направен лидерът от Белия дом и не харесва това, което вижда. Под нелепия лозунг „ръководене от задните редици“ (leading from behind) и със непростима геополитическа слепота, администрацията на Обама дезертира от ролята на световен лидер под идеологическия претекст, че не съществува американска изключителност и вследствие на това Америка не е друго освен една сила сред други и е дошло времето да остави на други да поемат ролята да слагат ред в света. Само някои антиамериканци, добре прикрити под маската на възхищение към Обама, могат да поздравят новата „скромност“ на Белия дом и новия изолационизъм на Вашингтон. За онези от нас, които знаем повече, по-малко Америка в света означава нещо лошо както за Америка, така и за света.

От друга страна демократите, като цяло, и Обама, по-специално, проявяват склонност към реалистичната и прагматичната политика (realpolitik) повече отколкото републиканците, които са по-големи идеалисти във външната политика. Има една причина, поради която лидерите от Москва и тези в Пекин предпочитат Обама и тя се състои, освен споменатия изолационизъм, във видимото предпочитание на сегашния президент през последните четири години към „големите споразумения“ между големите сили за сметка на по-малките играчи и тези от среден ранг. Просто казано за Обама световната политика е бизнес, който се урежда колкото е възможно хладнокръвно и прагматично между Америка, Русия, Китай и в по-малка степен – Турция и Индия, и една от големите иронии на този мандат е, че цял един свят живее под заблудата, че един от най-арогантните американски президенти е голям защитник на обикновения човек или малките народи.

Трудно прикритото пренебрежение, но демонстрирано с пълна сила през тези четири години, проявено от Обама към традиционните съюзници на Америка – Великобритания, Полша, Япония, и почти пълната липса на интерес към по-новите съюзници от Източна Европа, но и спрямо други райони на света (включително, друга ирония – прародната му Африка), извадиха наяве циничното, но и наивно отношение на този президент, който си представя, че може да прави бизнес с Путин така както всеки политик от Чикаго прави бизнес с шефовете на мафията. Още четири години на липса на американско световно лидерство и на прагматичен цинизъм са лоша новина за съюза между стария и новия свят, но и за Източна Европа и за Румъния.

Разпространяваната в Букурещ идея, че преизбирането на Обама е благословия за Румъния, защото в тези тежки моменти за румънската демокрация и правовата държава, страната има нужда от континуитет и от американци, познаващи проблемите на Румъния, е просто казано погрешна. На първо място, за съжаление на всички честни хора, посланик Марк Гитенстийн ще си тръгне и ще са необходими най-малко няколко месеца докато президентът Обама изпрати нов в Букурещ. На второ място, Хилари Клинтън ще напусне и заедно с нея много хора от Държавния департамент. Ще мине време докато нещата се изяснят във „Фоги ботъм“, а Румъния няма да бъде маякът в приоритетите на американската дипломация.

На трето място, републиканците имат също толкова добре подготвени хора, както демократите, ако не и по-подготвени и по-големи познавачи на проблемите на Румъния, а на демократите им отнема повече време, за да предприемат действия. Достатъчно е да кажем, че при една републиканска администрация стратегическото партньорство със САЩ щеше да бъде подписано вероятно по-рано и щеше да бъде по-съдържателно. На демократите им отне една година или две, за да разберат кои са добрите и кои са лошите момчета в страни като Румъния и дори тогава действат с максимална сдържаност. Без да изглежда неблагодарно или егоистично, но истината е, че преизбирането на Барак Обама е лоша новина както за Румъния, така и за останалата част на света.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.