Генерали, имейли и горещи офицерски съпруги

в. Уолстрийт джърнъл

Джил Кели. Снимка: лична страница

От всички сюжетни линии, свързани с аферата „Петреъс“, следните три със сигурност са най-далеч от истината:

Първо, представата, че директорът на Централното разузнавателно управление е жертва на пуританските нрави в Америка.

Второ, представата, че каквито и да са деликатните правни аспекти, разследване, включващо любовница, получавала имейли от директора на ЦРУ, не става де-факто разследване срещу директора.

Трето, представата, че един директор на ЦРУ може да има лична електронна поща, която да засяга само него и да няма нищо общо с работата му.

Всяка извънбрачна връзки е човешка трагедия. Това е вярно, дори когато в нея са замесени работник в завод и кръшкаща секретарка, а не двама видни, високо издигнали се възпитаници на военната академия „Уест пойнт“. Разликата е, че във втория случай болката и обидата, която изпитват невинните брачни партньори и деца, са още по-чудовищни, защото личното им унижение излиза е изложено на показ на първите страници на вестниците и по телевизиите.

По същество обаче обществените измерения на скандала, свалил Дейвид Петреъс, имат само периферна връзка със секса. Една връзка, която е била наистина лична, може да бъде потулена бързо и без много шум. Сега, когато за тази връзка говорят медиите по целия свят, като се започне от обявяването на оставката на самия Петреъс, е въпрос на чест да се дадат отговори на неудобни въпроси, засягащи общественото доверие.

Тези въпроси започват с основното: кога е започнала тази връзка? Първоначалните съобщения предполагат, че тя е започнала в Афганистан, където биографката Пола Бродуел е прекарала доста време с генерала. Сега неговите приятели казват на репортерите, че връзката започнала, след като той е постъпил в ЦРУ през септември 2011 г.

Да се надяваме, че това е вярно. Трябва да се надяваме, че е така, защото ако връзката му е започнала, докато той е бил още в сухопътните въоръжени сили, това е престъпление съгласно кодекса за поведение на военните. Трябва да се надяваме, че е така и защото, ако връзката е започнала, преди той да поеме ръководството на ЦРУ, може да бъде поставена под въпрос истинността на неговите заявления пред следователите по време на подготовката за утвърждаването му от Сената.

Попитайте бившия член на правителството на Клинтън, Хенри Сиснерос, или номинирания от Буш за министър на вътрешната сигурност Бърнард Керик какви са последиците от представяне на невярна информация при проверките преди утвърждаването. Може да са пагубни. На обществено ниво колкото по-искрен е генералът за връзката си, толкова по-голямо доверие ще внушава, когато говори за Бенгази.

Същото важи за имейлите. При това положение изглежда странно, че човек на неговия пост би пращал толкова „лични“ имейли, колкото се съобщава, като се има предвид, че всяка чуждестранна разузнавателна служба на планетата би искала да научи съдържанието на тези имейли. Освен това Бродуел очевидно е имала класифицирани документи в своя компютър. ФБР казва, че е доволно, че тези документи не били дошли от Петреъс.

Но те все пак са дошли от някого и би било добре да се разбере от кого. Би трябвало да знаем повече за това доколко достъпна е тази информация, особено ако е пътувала по света по електронната поща. Като оставим настрана въпросите за сексуалната близост, би трябвало да знаем също така дали привилегированият достъп, който е дал Петреъс на своята биографка, й е позволил да получи (или е насърчил хора от обкръжението му да й дадат) информация, с която тя не би трябвало да разполага.

Преди всичко връзката на Петреъс повдига въпроси за това какво е казвал генералът пред Конгреса и обществеността за бъркотията в Бенгази, при която бяха убити четирима американци. Знаем, че Петреъс може да бъде прям, когато поиска. Видяхме това при недвусмисленото заявление на ЦРУ, отричащо някой в управлението да е нареждал на когото и да било да не се притичва на помощ на нападнатите в Бенгази.

За съжаление, не е толкова ясно участието на ЦРУ в представеното от Белия дом описание на събитията: че нападението срещу консулството е било дело на развилняла се тълпа, разгневена от видеоклип, охулващ пророка Мохамед. Съобщения в медиите след нападението предполагат, че Петреъс е подкрепил версията на Белия дом, когато е запознал Конгреса със ситуацията.

Накрая идва „нереалистичното“ отношение на Америка към секса. Дейвид Гъргън се оплака от този възглед в предаването „На среща с нацията“ в неделя. „Мисля, че трябва да разбираме, че, както се казва, и най-добрите хора са все пак хора – хора в най-добрия си вид“, заяви той.

Зависи какво се има предвид под „реалистично“ отношение към секса и човешката природа. Гражданите, които приемат пост във властта, който им дава достъп до деликатна информация, включително аз, когато кандидатствах за работа в Белия дом през 2005 г., биват разпитвани доста упорито за брака и изневярата.

Въпросите са свързани не толкова с моралната преценка, колкото с практическото признание, че сексуалната близост е повече от физически акт; тя води до емоционално обвързване, което може да тласне дори най-благоразумните от нас към безразсъдни и безотговорни постъпки.

Всичко това е свързано с въпроса на седмицата: въз основа на всичко, което знаем сега за нападението срещу консулството в Бенгази, трябва да установим дали личните неприятности на Петреъс са оказали влияние върху казаното от него пред Конгреса. Накратко, Америка има нужда да знае какво е било и какво е искреното мнение на Петреъс за Либия.

Още по темата: Федерален агент превъртя по офицерската съпруга Джил Кели

Федерален агент, участващ в разследването на извънбрачната връзка на директора на ЦРУ Дейвид Петреъс, е бил отстранен от случая, след като възникнали подозрения, че си паднал по Джил Кели – жената, от която тръгнал сигнала, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

Причината е, че от бюрото установили, че той започнал да й праща свои снимки гол до кръста.

Изданието твърди, че агентът бил приятел на Кели и той е човекът, към когото тя се обърнал за помощ заради „заплашителните“ съобщения от – както се оказва по-късно – Пола Броудуел, любовницата на Петреъс.

Агентът предал оплакването на отдела за разследвания на престъпления в интернет. Но скоро след това бил отстранен и предаден на отдела за вътрешни проверки на ФБР по подозрения, че „започва да изпада във вманиачаване по случая“.

Дори след това той решил да се свърже с републиканеца конгресмен Дейвид Рийкърт по въпроса заради притеснения, че ФБР „ще смете случилото се под килима“.

Сега медиите във Флорида твърдят, че 37-годишната Кели е флиртувала с ген. Джон Алън, наследник на Петреъс в командването на силите в Афганистан. Тя е женена за известен лекар, а двамата са били обект на 9 съдебни иска срещу тях.

Онлайн изданието gawker.com коментира развоя на сагата така: „Да обобщим: Жена, която има любовна връзка с директора на ЦРУ, изпраща заплашителни писма до друга жена, за която си мисли, че може да има любовна връзка със същия директор на ЦРУ, и тогава втората жена се оплаква на агент на ФБР, който толкова се вживява в случая, че започва да я тормози със съобщения, включително със свои снимки, на които е полугол… Това официално вече е ново ниво на простотии!“
Още по темата: Скандалът с шефа на ЦРУ удря и армията

Президентът на САЩ замрази номинацията на генерал Джон Алън за нов върховен главнокомандващ на силите на НАТО във връзка със скандала с бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс.

Това предаде Франс прес, като се позова на говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Томи Вайътър. Окончателното решение на президентът на САЩ Барак Обама ще зависи от разследването на поведението на ген. Алън, започнато от министерството на отбраната. Командващият международните сили в Афганистан бе замесен в скандала, довел до оставката на Дейвид Петреъс, след като ФБР установи, че Алън е водил „неподходяща кореспонденция“ с приятелка на подалия миналата седмица оставка шеф на ЦРУ.

Водещи конгресмени и сенатори поискаха да се разследва начинът, по който ФБР е подходило към случая, пише в. „Вашингтон пост“. Сенаторката демократ Даян Файнстийн, която ръководи сенатската комисия за разузнаването, заяви, че новината за оставката на Петреъс е дошла „като гръм от ясно небе“ и че водещите законодатели не са били в течение на разследването на ФБР.“Това е нещо, което можеше да се отрази на националната сигурност. Смятам, че трябваше да бъдем известени“, каза тя и добави, че комисията й непременно ще проучи защо ФБР не е уведомило по-рано отговорни официални лица.

Конгресменът републиканец Питър Кинг, която е председател на комисията за вътрешна сигурност в Камарата на представителите, отбеляза, че няма логика на ФБР да са били нужни четири месеца да разследва размяна на имейли и да разкрие, че те водят до директора на ЦРУ. „Мисля, че трябва да се провери и анализира времевата последователност на събитията, за да се разбере какво е станало“, заяви Кинг.

„Проверява се моментът за обявяване на скандала с Петреъс, Конгресът пита защо ФБР се е забавило да съобщи за аферата“, пише в. „Гардиън“.

През уикенда се разбра, че връзката на Петреъс с авторката на биографията му Пола Бродуел е била разкрита от агенти на ФБР, докато са разследвали тормоз чрез имейли, които Бродуел изпратила на друга жена, за която се разбра, че е Джил Кели, служителка на Държавния департамент за връзка с военните институции.

Скандалът избухна в особено деликатен момент. Петреъс трябваше да свидетелства пред комисия на Конгреса в четвъртък за нападението над консулството на САЩ в либийския град Бенгази на 11 септември, в което бяха убити четирима американци, включително посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс.

Сега се смята, че Петреъс няма да се яви на изслушванията, с което ще лиши политиците от възможността да разпитат „един абсолютно необходим свидетел“, по думите на Питър Кинг, председател на комисията за вътрешна сигурност в Камарата на представителите.

Представители на Белия дом и разузнаването казаха, че няма връзка между момента на оставката на Петреъс и изслушването в Конгреса за нападението в Бенгази.

Във Вашингтон обаче се задават въпроси защо ФБР изглежда известно време е държало в тайна информацията за извънбрачната връзка преди впоследствие да я съобщи на други институции, отбелязва „Гардиън“.

Според официални представители на разузнаването Петреъс за пръв път е бил разпитан за естеството на връзката си с Бродуел преди две седмици.

Обаче чак в нощта на президентските избори на 6 ноември директорът на националното разузнаване Джеймс Клапър е бил уведомен за аферата. Смята се, че тогава Клапър е посъветвал Петреъс да подаде оставка.

Белият дом обаче е бил информиран за ситуацията едва на следващия ден. След това е бил нужен още един ден да се съобщи на преизбрания президент Обама, че директорът на ЦРУ ще му връчи оставката си.

Дори комисията за разузнаването на Сената научила за случая чак в петък, броени часове преди Петреъс да обяви, че подава оставка.

ФБР е имало задължение да уведоми президента веднага щом е установило възможно нарушаване на сигурността, заяви председателя на комисията за вътрешна сигурност на Камарата на представителите Питър Кинг.

Конгресът държи да пита о.р. генерал Петреъс какво е знаело предварително ЦРУ за нападението в Бенгази и най-вече какво е казало на Белия дом за естеството на терористичната заплаха.

По време на предизборната кампания водещи републиканци обвиниха Белия дом, че е въвел в заблуждение американците с твърдения, че не е бил информиран за искания да се повиши степента на сигурност на консулството в Бенгази преди нападението, отбелязва „Гардиън“.

Въпреки политическата разпра не се очаква ЦРУ да проведе вътрешно разследване, а високопоставени представители на разузнавателната агенция изразиха задоволство, че изневярата на генерал Петреъс не е довела до изтичане на разузнавателна информация, пише „Дейли телеграф“.

Вашингтон бе шокиран през уикенда след разкриването на подробности около края на кариерата на един от най-награждаваните военни на САЩ. Барак Обама изказа похвала на генерал Петреъс, който е командвал международните сили в Ирак и Афганистан, и заяви, че службата му „е направила САЩ по-сигурни и по-силни“, пише вестникът.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.