Ислямисти вербуват все повече хора в Русия

В Москва бяха арестувани шестима предполагаеми ислямски екстремисти и се уточняват данните за групировката, към която принадлежат.

Полицията и Федералната служба за сигурност (ФСС) „разкриха и обезвредиха международната религиозна организация „Партия на ислямското възраждане“, призната за терористична от Върховния съд и забранена в страната, посочва „Росийская газета“.

Източници на „Комсомолская правда“ в руското вътрешно министерство поясняват, че става дума за радикалната групировка „Хизб ут Тахрир“ – арестуваните се готвели да създадат в Русия „втори праведен халифат“. Властите в цяла Русия и страни от Централна Азия редовно арестуват членове на забранената „Хизб ут Тахрир“, отбелязва пред „Вечерняя Москва“ експертът Алексей Малашенко.

Изданията посочват, че при обиски у ислямистите вчера са конфискувани девет ръчни гранати, други оръжия, патрони, екстремистки публикации, пособия за вербуване на агенти, за пропаганда на радикален ислям, както и пари.

„Росийская газета“ изтъква, че през август в Москва е арестуван предполагаем участник в друга международна терористична организация – „Ислямско движение на Туркестан“, а същевременно полицията разгромила добре развита система за производство на фалшиви щатски долари и руски рубли. Вътрешното ведомство в Москва не изключва фалшификаторите да подкрепят финансово екстремистите и терористите; „не е тайна, че бандите в Северен Кавказ бяха снабдявани тъкмо с фалшиви пари“, пише вестникът.

„Интересно е, че московските терористи са били екипирани с гранати Ф-1, които се пръсват на над 300 парчета и поразяват всичко живо в радиус от 200 метра“, забелязва „Комсомолская правда“, според който полицията издирва и други членове на групировката.

„Вечерняя Москва“ припомня осуетен през 2010 г. заговор на таджикски екстремисти, замисляли да взривят железопътен мост в руската столица, и ликвидирането на престъпна група, вербувала самотни жени, през 2004 г. Рускините се влюбвали в хубавец таджик, изпратен като „стръв“ насреща им край някоя джамия, приписвали му апартаментите си и „били готови на всичко за него“.

„Според оперативни служители на ФСС оттогава броят на вербуваните само е нараснал. И то в пъти“, подчертава „Вечерняя Москва“.

Русия има безвизов режим с редица държави, от които покрай гастарбайтерите във федерацията проникват и „идеолози на екстремизма“ от радикални ислямски движения. Споразуменията за безвизов режим обаче предвиждат и възможността той да бъде отменен, ако заплашва националната сигурност, заявява пред вестника политологът Семьон Багдасаров.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.