Харизматичен лидер ще спасява сирийския бунт

Ройтерс

Месец след избухването на продемократичните протести в Сирия шейх Муаз ал Хатиб произнесе в Дамаск реч, която наелектризира множеството от опечалени, събрали се да почетат сунитски демонстранти, застреляни от алауитските сили за сигурност на президента Башар Асад.

Обикновените алауити заявиха, че човекът, избран в неделя до обедини разединената сирийска опозиция, не бива да бъде обвиняван за страданията на Сирия – послание, на което западните лидери се надяват той да може да разчита на фона на все по-радикалния уклон на оглавения от сунити въоръжен бунт.

„Издигаме глас за свобода за всеки човек в тази страна, за всеки сунит, всеки алауит и за всеки исмаилит и християнин от арабския или великия кюрдски народ“, заяви той в компанията на опитния икономист алауит Ареф Далила и на водещия сирийски писател Мишел Кило, който е християнин.

Думите му стигнаха право в целта. „Една ръка! Сирийският народ е едно!“, скандираше тълпата в сунитското северно предградие на Дамаск – Дума, където Ал Хатиб се открояваше със западния си костюм сред останалите духовници, които бяха в традиционни одежди.

Умереният ислямистки проповедник Ал Хатиб на няколко пъти попадна в затвора след речта си, дала тон на преобладаващо сунитските протести преди репресиите на Асад да разпалят верското напрежение.

Повече от година и половина по-късно над 38 000 са убити при сухопътни нападения и въздушен обстрел на предимно сунитски райони от правителствените сили, а Ал Хатиб се нареди сред многото видни сирийски опозиционери, принудени да бягат.

Сега сунитските джихадисти са опасна бойна сила, а Сирия е близо до повсеместна верска война, способна да дестабилизира Ирак, Израел, Йордания, Ливан и Турция.

„Ал Хатиб е енергичен, напредничав ислямист, популярен в Дамаск и цяла Сирия. Той не е войнствен джихадист и може да изиграе важна роля за възпиране на екстремистките групировки“, казва Мазен Ади, виден правозащитник и политик, работил с Ал Хатиб преди бунта.

Точно преди срещата на опозицията в Катар, на която беше избран, Хатиб разпространи открито писмо до сирийския народ, в което заяви, че целта на бунта трябва да остане свалянето на „фашистката система“ на Асад, наред с работата за включване на повече малцинства във въстанието и ограничаване на кръвопролитията.

Участниците в срещата в Доха, замислена да помогне на опозицията да получи международно признание и подкрепа, го избраха единодушно, но сега пред Ал Хатиб стои много по-тежката задача да обедини бунтовниците, които се отнасят с резерви към изгнаниците и се влияят все по-силно от радикални елементи, свързани със сунитското движение Ал Каида.

Предпазливо посрещане от страна на бунтовниците

Фирас Филфилех, говорител на бунтовническото подразделение „Анхаб ал Алах“ в провинция Идлиб, казва, че избирането на Ал Хатиб може да помогне да се попречи на бунтовниците да се присъединят към по-радикални групировки като свързаната с Ал Каида групировка „Фронт ан Нусра“, като събира подкрепа за бунта.

„Като бунтовници за нас е важно в крайна сметка какво се случва на място. Ал Хатиб е уважаван умерен (ислямист), а ние подкрепяме всеки, който работи в интерес на бунта. Той обаче трябва да внимава да не промени позициите си като други опозиционни фигури“, каза Филфилех по телефона от Идлиб.

Писмото на Ал Хатиб, което на практика се явява манифест, следва предпазлив подход по най-деликатните аспекти на бунта.

По повод засилващата се употреба на сила и съобщенията за жестокости, вършени от бунтовници, Ал Хатиб отбеляза, че те не бива да се сравняват с варварството през 42-годишното управление на Асад и баща му.

„Длъжни сме да действаме мирно и справедливо, но (…) не можем да се отдадем на Платонов идеализъм и да съдим онези, които рискуват живота си, борейки се с един варварски поход“.

Той разкритикува диаметралното противопоставяне между ислямистки и светски опозиционни фигури, но отбеляза, че въпреки опасенията си към все по-влиятелните „Мюсюлмански братя“, тяхната дълга история на съпротива срещу Асад не може да бъде пренебрегната.

Ал Хатиб почете също най-видния сирийски дисидент със светски разбирания и леви убеждения Риад ал Тюрк, който в течение на 18 години бе политичеси затворник при Хафез Асад, говореше открито срещу репресиите на „Мюсюлмански братя“ през 80-те години на миналия век, и на 82-годишна възраст продължава да действа нелегално в Сирия.

Ал Хатиб предупреди опозицията да не си служи с методите на партия „Баас“, която позволи на алауитската общност – издънка на шиитския ислям – да господства в политически апарат и службите за сигурност в преобладаващо сунитска Сирия, откакто взе властта с преврат през 1963 г.

„Велики сирийски народе, призовавам те да се обединиш и да не отвръщаш на апелите за проливане на кръв, към което ни тласка режимът… Въздържайте се от баасистка реториката и култ към личността, защото това ще погълне родината ни“, каза той.

Ал Хатиб е роден през 1960 г. Той произхожда от религиозно семейството от Дамаск с традиционно силно влияние в управлението на Омаядската джамия – едно от най-светите за исляма места в космополитното сърце на Дамаск.

„Той е обединител, човек с либерално мислене, който не търси зад всяко нещо конспирация. Баща му беше имам на Омаядската джамия, която има много силно символично значение, и режимът не успя да го привлече на своя страна“, казва Ади.

При управлението на бащата на Асад – покойния президент Хафез Асад – на Ал Хатиб беше забранено да проповядва, но той действаше нелегално, пропагандирайки демократични реформи чрез организация, известна като Дамаската декларация, преподаваше в Холандския институт в Дамаск, а наред с това учреди Общество на ислямската цивилизация и създаваше връзки със западни мислители.

Ал Хатиб беше отвличан и затварян няколко пъти след речта му Дума, но избяга от Сирия едва след като негови приятели го предупредили, че може да бъде убит като мнозина активисти, ликвидирани от тайната полиция или изчезнали, казват близки до него хора.

Сега той живее скромно в Кайро, измъчван от болки в гърба, след като експлозия на кола бомба порази комплекса на тайната полиция, където беше затворник, преди да напусне Сирия преди пет месеца.

„Килията се осветяваше с прожектори по 24 часа в денонощието, което ми пречеше да спя. Хубавото е, че тя беше разрушена, а електричеството – прекъснато, и те бяха принудени да ме преместят в друга килия без осветление“, каза той за Ройтерс от Кайро.

След избирането си в Доха Ал Хатиб – радетел на мирната съпротива срещу управлението на Асад преди бунта – приветства „сирийските жени“ в знак на почит към жените от опозицията, които помогнаха за организирането на първите демонстрации в Дамаск.

Неговата заместничка Сухаир ал Атаси е водеща участничка в протестите, която също попадна в затвора по време на бунта. Другият му заместник е Риад Сейф – стар другар, изиграл ключова роля в изработването на новата опозиционна структура.

Муаз ал Шами, редови активист от опозицията в Дамаск, казва, че изборът на Ал Хатиб се приветства в столицата.

„Аз съм против духовниците в политиката. Видяхме какво стана в други страни в резултат на това. Ал Хатиб обаче е страхотен човек и улицата го приветства“, изтъкна Шами. „Можем единствено да се подчиним на народната воля, добави той.
Още по темата: Духовник, бивш депутат и жена застават начело на опозицията

Франс прес

Сирийската опозиция е обединена и вече си има ново ръководство. Начело на коалицията е шейх Ахмад Муаз ал Хатиб, умерен духовник. Негови заместници са Риад Сейф, бивш сирийски депутат и Сухаир ал Атаси, изиграла съществена роля в координирането на сирийския бунт.

Шейх Ахмад Муаз ал Хатиб е човек на консенсуса. Роден през 1960 г. той е умерен последовател на исляма, който едно време беше имам в джамията на Омеядите в Дамаск. Шейх Ал Хатиб не е член на нито една политическа партия. Тази негова независимост и близостта му с Риад Сейф, който е в основата на инициативата за по-широка опозиционна коалиция, направиха шейх Ал Хатиб в консенсусен кандидат за ръководния пост на сирийската опозиция.

Шейх Ахмад Муаз ал Хатиб е последовател на суфизма, учил е международни отношения и дипломация. Той не е свързан нито с „Мюсюлманските братя“, нито с ислямистките опозиционни сили. Задържан е няколко пъти през 2012 г. заради многократни открити призиви за сваляне на режима в Дамаск, след което властите му забраниха да изнася проповеди в сирийските джамии. Това принуди шейх Ахмад Муаз ал Хатиб да потърси убежище в Катар.

Шейх Ал Хатиб е роден в Дамаск. Той е изиграл решаваща роля в мобилизацията на опозицията в предградията на сирийската столица, главно в Дума, едно много активно предградие още от началото на мирните протести през март 2011 г.

Шейх Ал Хатиб е консенсусна фигура, която има подкрепата на опозиционерите, сражаващи се в Сирия, подчертава Халед аз Зайни, член на Сирийския национален съвет.

Риад Сейф е символ на Дамаската пролет от 2001 г. Този 66-годишен проспериращ индустриалец, проправил си сам път в живота, дълго време вярваше, че може да промени сирийския режим отвътре. Избран на два пъти в парламента като независим депутат през 1994 г. и 1998 г. , той беше арестуван през септември 2001 г. и осъден на пет години затвор по обвинения, че е искал да промени сирийската конституция по незаконен начин.

Арестът на Риад Сейф заедно с още девет сирийски опозиционери слага край на Дамаската пролет – период на относителна либерализация, последвал идването на власт на Башар ал Асад след смъртта на баща му Хафез Асад.

Риад Сейф е един от дванайсетте опозиционери, подписали Декларацията от Дамаск – документ, призоваващ за демократични промени в Сирия.

Критиките на Сейф срещу режима и борбата му срещу корупцията, навлякоха неприятности и проблеми и на неговите съдружници. Самият Сейф беше разорен от несправедливи, според него, данъци, наложени му от властите.

От януари 2008 г. Риад Сейф излежаваше присъда от две години и половина затвор заради призиви за демократизиране на страната. След началото на бунта срещу Асад през март 2011 г. Сейф беше арестуван през май заради участие в неразрешен протест, а седмица по-късно беше освободен по здравословни причини.

Сухаир ал Атаси изигра съществена роля в координирането на опозиционните сили в Сирия. Четиридесет и една годишната опозиционерка е съоснователка на мрежата на активистите от Генералната комисия на сирийската революция, която събира данни за офанзивите на сирийската армия, за броя на жертвите на насилието и алармира медиите за случващото се в Сирия.

Сухаир ал Атаси се надява, че чрез нея в новата опозиционна коалиция ще натежи мнението на опозиционерите, сражаващи се на място в Сирия. Тази елегантна блондинка, произхождаща от голяма опозиционна сунитска и светска фамилия от Хомс, столицата на сирийската революция, също е в основата на Дамаската пролет. По това време Сухаир ал Атаси беше отворила вратите на прочутия си дискусионен салон в Дамаск, където представители на всички тенденции можеха да обсъждат темата за демокрацията.

Заплашена със смърт, Ал Атаси, която се откроява със силния си характер и която беше много активна в Сирия, където живя цели седем месеца в нелегалност, в края на 2011 г. успя да замине за Франция, където днес вече може да действа свободно.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.