Джон Макафи – от компютърен магнат и убиец на вируси до издирван за убийство

Джон Макафи. Снимка: от тв екрана

Създателят на първата компютърна антивирусна програма в света Джон Макафи, който е бивш милионер, пострадал от американската финансова криза, е издирван в Белиз по подозрения в убийство, пишат вестниците „Дейли телеграф“, „Фигаро“ и „Кориере дела сера“, като се позовават на специализирания сайт за нови технологии „Гизмодо“.

Основателят на компанията, носеща неговото фамилно име, може би е убил 52-годишен жител на Калифорния, преселил се в Белиз. Последният беше намерен мъртъв в белизкото си имение в неделя сутринта с куршум главата.

Калифорниецът Грегъри Фол и Макафи имали бурни отношения и често пъти били в конфликт, според местни жители. Миналата сряда Фол подал жалба срещу Макафи, в която пишел, че бизнесменът демонстрирал как борави с огнестрелните си оръжия пред него. Засега Макафи се издирва за разпит от местната полиция.

Макафи е роден в Англия, но е израснал в САЩ. Той е на 67 години и стана известен със създаването на първата антивирусна програма в света. Той я разработва през 80-те години и компанията му излиза благодарение на нея на борсата през 1992 г., което го прави милионер. Макафи бързо инвестира в луксозни вещи и в недвижими имоти, след като продава дяловете си в дружеството. Кризата с цените на недвижимите имоти в САЩ обаче му нанася удар и той губи голяма част от богатството си, оценявано преди 2007 г. на 100 милиона долара.

Тогава Макафи продава всичко и намира убежище в джунглата на Белиз, малка страна в Централна Америка, разположена южно от Мексико. Официално бизнесменът иска да открие там изследователска лаборатория, за да произвежда хомеопатични антибиотици, но истината е много по-черна според сайта Гизмодо. Макафи имал връзки с няколко местни престъпници, някои от които осигурявали неговата безопасност.

Неговата изследователска лаборатория така и не била открита, според млада сътрудничка на Макафи, избягала от Белиз преди две години. Тя разказва, че Макафи се превърнал в ужасен и опасен човек, който се опитвал да я накара да участва в организирани от него гуляи, а после я заплашил, че ще екзекутира приятеля й. Името на жената не се съобщава, посочва се само, че тя е млада изследователка.

На 30 април специалните сили на Белиз нахлули в имота на Макафи, защото го заподозрели, че произвежда дрога. Те заварили бившия компютърен експерт заспал до приятелката си, която била едва на 17 години. Полицаите конфискували 20 000 долара в брой и няколко оръжия, сред които седем пушки, 27 кутии с патрони, 2 пистолета и 50 пълнителя. Но доказателства, че Макафи има връзки с престъпния свят и че е замесен в престъпни дейности, така и не били открити.

Макафи твърди, че е жертва на местните власти заради отказа му да им плаща бакшиши.

Заради подозренията за убийство, в неделя полицията е обискирала имението на Макафи на остров Амбъргрис Кей, край бреговете на Белиз, но не го открила там. Макафи обаче успял да се свърже по телефона със специализираното американско издание „Уайред“ и казал, че се укривал в имението си по време на обиска. Той подчертал, че няма да се предаде в полицията и допълнил, че онези, които са убили Фол искат да убият и него.

Според жители на Белиз в последно време Макафи се държал много странно и не се бил интегрирал добре в местната американска общност. Твърди се, че Макафи експериментирал и с психотропни вещества.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.