Вътрешното разцепление в Грузия се „разлива“ навън

Политком.ру

Бидзина Иванишвили. Снимка: от тв екрана

Едновременните несъгласувани посещения на грузинския президент Михаил Саакашвили и на премиера Бидзина Иванишвили в Брюксел на 13 ноември демонстрираха пред цял свят и по-специално пред Европейския съюз конфликта, разцепил грузинския политически елит след парламентарните избори на 1 октомври.

Защото всеки от двамата грузински политици пристигна в столицата на ЕС, за да урежда само собствените си отношения с един от главните външнополитически съюзници на Тбилиси. Европейците впрочем още не са усетили напълно, че през епохата на Саакашвили и Иванишвили Грузия ще тръгне най-вероятно по пътя на Украйна от периода 2005-2010 г. – заради конфликта между тогавашния президент Виктор Юшченко и премиерката Юлия Тимошенко евроатлантическата интеграция на Украйна забави темпо. Страната бе разглеждана като партньор, на който не може да се разчита.

Засилващият се публичен конфликт между грузинския президент и премиера (засега свързан само с оставката на началника на Генщаба Гиорги Каландадзе по инициатива на новия кабинет начело с Иванишвили) най-вероятно ще забави по същия начин сътрудничеството на Грузия с НАТО и ЕС.

Оглавена от Саакашвили, Грузия напредна в сътрудничеството с НАТО повече от всички държави в постсъветското пространство, нечленуващи в алианса засега (доставки и ремонт на оръжия и техника, обучение на командния състав на армията, реформа във войските като цяло, изпращане на западни специалисти в тях). В сътрудничеството с ЕС Саакашвили не постигна толкова явни победи. Европейската комисия обаче предостави на Грузия благоприятстващ режим, което позволи на държавния лидер да осигури голям брой чуждестранни инвестиции за големи инфраструктурни и жилищни проекти в Грузия.

Във връзка с това европейски и грузински експерти изразиха опасения, че занапред правителството и президентската администрация в Грузия ще насочат усилия не към изпълнение на програмите за сътрудничество, предлагани от Европа и от САЩ, а към апаратни войни. Че и двете страни ще използват евроинтеграцията като фактор, чрез който да трупат тежест във вътрешната политика. Освен това нито Иванишвили, нито Саакашвили имат готови рецепти за решаване на проблема с Абхазия и Южна Осетия. Без което не ще може да приключи евроинтеграцията на Грузия.

Същевременно Иванишвили разполага с несравнимо по-голям кредит на доверие пред Москва от грузинския президент, воювал срещу нея. Изобщо министър-председателят е поставен в далеч „по-свободни“ условия – в очите на електората и на външните играчи той засега е „чиста страница“, не е обременен с предишни трудни и непопулярни решения. Затова от него се очаква свеж поглед, нови решения. И главно с него се свързват надеждите за нормализация на отношенията в Закавказието. Докато над Саакашвили тегне „по-натоварена карма“.

Неговите стари съюзници обаче не се канят засега да му обърнат гръб. Преди посещението на високопоставените грузински представители в Брюксел генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен осъди „предизвиканите“ от Иванишвили „гонения срещу политически опоненти“. Става дума за споменатите обвинения срещу шефа на Генералния щаб, подкрепен от Саакашвили *.

Иванишвили обаче бе приет далеч по-радушно в Европейската комисия. Там посрещнаха грузинския премиер с надежда за по-прагматично и последователно сътрудничество, отколкото по времето на Саакашвили. Европейците виждат грузинския премиер като умерен политик, несклонен към авантюри – това подсилва доста авторитета му пред тях.

Така вътрешнополитическото разцепление в грузинското ръководство придоби външнополитическо измерение. Докато премиерът прави опити да се „сприятели“ едновременно с Брюксел и с Москва, Саакашвили остава само със съюзниците си в НАТО. Това заплашва Грузия не само с нови корупционни скандали, но и с неочаквани външнополитически инициативи (не задължително мирни) – тяхна цел ще е да насочат вниманието към президента, постепенно губещ властта си.

БТА

* Гиорги Каландадзе, назначен неотдавна на поста от президента Саакашвили, е обвиняем по дело за физическа и словесна агресия над военнослужещи наред с бившия министър на отбраната Бачо Ахалая (б. пр.)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.