Нов пъзел в гръцката политика

Дебатите в гръцкия парламент във връзка с бюджета на страната за 2013 г. и предшествалото решително гласуване на мерките за икономии от третия меморандум с външните кредитори за осигуряваване на следващия спасителен транш от международната помощ ясно очертаха конкретни тенденции по отношение на разположението на политическите сили в страната.

Общо е убеждението, че Гърция твърдо върви към формирането на два основни полюса на политическата сцена. Първият в известна степен е вече оформен и се определя от партньорството на трите партии в кабинета на премиера Андонис Самарас Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица ДИМАР . И вторият, представен от Коалицията на радикалната левица СИРИЗА с нейния лидер Алексис Ципрас, и онези, които евентуално ще се присъденят към нея.

Миналата неделя в гръцкия парламент бе направена една първа репетиция на новия двуполюсен модел, който занапред се очертава да доминира на политическата сцена в страната.

Може да са каже, че Андонис Самарас и Евангелос Венизелос лидер на социалистическата ПАСОК са изразители и представители на един фронт, който не подлага на преговори и договаряне европейската перспектива на Гърция.

Те се нагърбиха с бремето на мерките за икономии, страстно защитиха своя избор и, разбира се, поеха съответната политическа цена от драстичните рестрикции. Самарас и Венизелос знаят за последиците от конкретния избор и разбират произтичащите от него политически рискове.

И двамата имат основания да удължават срока на коалиционното партньорство с надеждата, че европейските партньори ще признаят гръцките усилия и ще предложат стабилност и шансове за извеждане на страната от рецесията.

Точно затова те не повдигат въпрос за участието на третата сила в кабинета ДИМАР, въпреки че нейният лидер Фотис Кувелис избра едно междинно поведение и не пожела да поеме изцяло цената на този избор, след като партията му не подкрепи мерките за икономии. Самарас и Венизелос продължават да са сдържани по отношение на ДИМАР, но в същото време са съгласни на коалиция с нея, той като не желаят тя да се озове в прегръдките на главната опозционна партия СИРИЗА.

Самарас и Венизелос са запознати, и това е напълно логично, че прилагането на самите мерки за икономии ще бъде с висока цена за управлението им. Още повече, че социологическите агенции ги бяха предупредили, че евентуалното им самостоятелно участие на следващите избори ще бъде катастрофално за тях и политическите сили, които представляват.

От тази гледна точка, не бива да изглежда парадоксален бленуваният от Самарас коалиционен европейски фронт. Самият той има нужда от съюзници както отдясно, така и отляво. Вероятно Самарас ще е щастлив, ако Венизелос приеме евентуално изборно сътрудничество между двете партии – Нова демокрация и ПАСОК, в което би могъл да участва и Кувелис с неговата ДИМАР. Това обаче съвсем не е лесно.

Лидерът на ПАСОК вече е под непрескъснат натиск. Представители на неговата партия са започнали да гледат към СИРИЗА и към Самарас и той е длъжен да реагира, за да запази партийното единство, а също и възможността за евентуално договаряне със Самарас. ДИМАР също не може вечно да живее с това двойнствено поведение и в даден момент ще трябва да избере фронта, към който да се присъедини.

Водачът на СИРИЗА Алексис Ципрас вече обикаля представители на ДИМАР и прокарва пътища към недоволните от ПАСОК, както и към формацията „Независими гърци“, които биха могли да минат към политическия център.

Ципрас иска коалиции. Той вижда, че може да бъде изграден един силен фронт от граждански сили, който обаче след като се обедини, е възможно да се превърне в заплаха за лидерството на неговата партия СИРИЗА. Неслучайно Ципрас побърза в изказването си във връзка с бюджета да каже, че може и да не прибягва до един такъв граждански фронт.

Защото Ципрас си дава сметка, че може да се окаже изправен пред граждански сили, които не желаят да бъде изложено на риск европейското членство на страната. Точно това кара Ципрас да убеждава, че неговата партия има европейска ориентация и че той не иска да разклати присъствието на страната в еврозоната.

На фона на тези очертали се два полюса има и други две политически сили – Комунистическата партия и неофашистката „Златна зора“, които се опитват да запазят самостоятелност. Но покрай тях е възможно да получат превес други сили и да се потвърди това, което каза Венизелос на Ципрас, предупреждавайки го, че може и да няма друг такъв шанс, като този на изборите през юни, тъй като вече други са на мода…

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.