За Южен поток: Timeo Danaos et dona ferentes

Трумфализмът по повод на сключените с Газпром споразумения бе позасенчен от дълго набиращата сили, но накрая избухнала конституционна криза, но заклинания от типа „България стана сериозен играч на европейския енергиен пазар“ и непотвърдени данни за новата цена на газа не бяха спестени.

Телевизионните репортери в захлас препредаваха руските аргументи. По държавната телевизия вървеше такава реклама, че хората от по-старото поколение се зачудиха дали не е някой петък отпреди 40-на години, когато по българския канал вървеше съветска телевизия.

Малко  бяха медиите, които дадоха глас и на алтернативни становища.

А имаше какво да се чуе. Пред БНР бившият икономически министър Трайчо Трайков предупреди, че ситуацията с инвестиционното решение за Южен поток прилича на второ Белене. Най-важните неща тепърва предстоят да се договорят, а страната се ангажира с 1.7 млрд. евро в този проект.Според Трайков заради Южен поток България за 15 години ще се лиши от 600 млн. лв. от транзитните такси заради промяната на трасето.

Междувременно темата за големия успех се подгряваше и от добре селектирани цитати от руски медии. А само ден по-рано лично премиерът Борисов предупреди журналистите да внимават с руските медии, защото преговарящите от Газпром пускали пробни балони, за да тестват реакциите. Трябваше да му повярват, защото тези неща той ги разбира, и да не препечатват безкритично примерно, че 20-процентната отстъпка за България за 10 години ще струва на Газпром близо 3 млрд. долара.

10 години са дълъг срок. Газпром умее да налага и отказ от договори, ако не са му изгодни. Точно така беше само преди 6 години, когато България бе принудена да откаже договора, според който получаваше на ниски цени  близо 40% от газовите доставки като бартер срещу един по-изгоден транзит.

Намаление на цените сега несъмнено има. То е резултат както от европейския натиск, така и от конюнктурата. Колко е точно предстои да се разбере. Тези неща не остават дълго в тайна. А дали  е 404 или 430 долара за 1000 кубика има значение.

Алексей Милер изглеждаше кротък и примирен в София. Говори за общата газова граница, която България и Русия изграждат, след опит за съпротива и заповед свише прие по-ниски цени и това изглеждаше естествено: българският подпис бе последният, от който се нуждаеше Русия, за да започне строителството на ключовия за нея тръбопровод за доставки на газ към Европа, заобикаляйки Украйна.

Обеща да строи газови централи в България. Имали пред вид две площадки. „Сами ще изградим тази електроцентрала и ще сключваме директни договори за доставка на електроенергия на по-ниски цени“, каза Милер.

Ниски цени на газа, голяма изгода от Южен поток, електроцентрали с евтин ток за гражданството – звучи добре, дори твърде добре. Много хубаво не е на хубаво, казват по българско. А древните предупреждават за данайците, носещи дарове.

Какво ли носят сега?

От Kafene.net

Още по темата: Европейската комисия ще разследва България

Руският газов монопол „Газпром” изглеждаше готов да увеличи господстващата си роля като доставчик за Южна и Източна Европа в четвъртък, след като България стана последната страна, дала съгласието си за газопровода под Черно море, известен като „Южен поток”, пише британският вестник „Файненшъл таймс”, цитиран от агенция „Фокус“.

В проекта са вплетени геополитически нюанси. Монополът на „Газпром” като доставчик на газ вече е обект на разследване на Европейската комисия, която демонстрира безпокойството си, че руската държавна компания злоупотребява с нейния пазар и пречи на конкуренцията в региона.

България е една от осемте страни, върху които ще се фокусира разследването на ЕК, стартирало през септември и изглежда досега страната протакаше подписването на споразумението за „Южен поток” с надеждата да спазари по-ниска цена на газа, според анализатори.

След подписването на документа с Алексей Милер, директорът на „Газпром”, Бойко Борисов, българският премиер, обяви нов 10-годишен договор за доставка на газ, който предвижда 20% отстъпка от цената от 1 януари.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.