Генерал Дейвид Петреъс: огромна загуба за САЩ

САЩ загубиха един от най-уважаваните си държавни служители – човека, разработил плана, който успешно изведе страната му от една непопулярна война и ще я изведе от още една до 2014 г.

Когато стана директор на ЦРУ само преди повече от година, генерал Дейвид Петреъс донесе със себе си забележителен опит,

Той беше командвал международните сили както в Ирак, така и в Афганистан и беше вероятно най-умният и най-възхваляваният военен на своето време.

Генерал Петреъс със сигурност имаше повече опит в борбата с тероризма в различните й форми от който и да е друг военен или цивилен служител в западния свят.

Той изгради отново цялата стратегия на САЩ за борба с бунтовници, която беше почти забравена тема, откакто приключи Виетнамската война, и разработи доста ефективен план за борба с бунтовници.

За мнозина в Европа и останалия свят без съмнение изглежда доста прекалено заради любовна връзка да бъде загубен човек с подобни интелектуални способности и с такова стратегическо и тактическо мислене.

Но това не е просто поредният пример за своеобразното пуританство, което изумява неамериканците.

Като шеф на ЦРУ от Дейвид Петреъс се очакваше да дава пример на хората, които са под негово ръководство; а извънбрачните връзки често са водели до изнудвания и други трудности за разузнавателните служители.

След като ФБР е открило доказателства за неговата връзка с биографката му и му е казало това, вероятно генерал Петреъс и за миг не си е помислил, че може да запази своя пост.

Както установих през годините и в Ирак, и в Афганистан, генерал Петреъс е много приятен, духовит човек и доста интелигентен.

Петреъс, който е англофил и член на американските специални сили, е посещавал щабквартирата на британската Специална въздушна служба (СВС) в Херефорд и често е хвалел начина й на работа.

„Понякога се чувствам по-близък до СВС от когото и да било“, ми каза веднъж той насаме. Това едва ли е било само проява на вежливост от негова страна.

Неговата твърдост, вероятно дори цинизмът, доста му помогнаха в Багдад и Кабул, както и във Вашингтон.

Когато американските сили сериозно затъваха в Ирак, с погрешна тактика, почти пълна липса на стратегия и видимо западащ боен дух, дойде Петреъс и промени всичко.

„Разбира се, че е възможно да спечелим тази война и аз възнамерявам да го направя“, ми каза той решително през 2007 г.

Може да се спори дали САЩ и техните партньори наистина са спечелили войната в Ирак; но е сигурно, че генерал Петреъс създаде у американската общественост усещането, че е станало именно така.

В политиката и до известна степен във военните дела до голяма степен е важно как се възприемат нещата, а не как са в действителност.

Генерал Петреъс въведе концепцията за „устрема“ – голямо увеличение на числеността на войските на САЩ в Ирак.

Това заедно с нарастващото изтощение на иракчаните от войната, засилващата се неприязън към ислямския екстремизъм и естественото отслабване на бунтовническата дейност направи Ирак по-спокойно място за известно време.

Той знаеше много добре, че щом американските сили се изтеглят от Ирак, медиите в САЩ ще спрат да се интересуват от това, което се случва там.

Разбира се, бомбените нападения и целенасочените убийства не престанаха след напускането на западните войски, но едва ли някой в САЩ забелязваше това.

За американците Ирак беше решен въпрос.

Когато му представих тази версия, генерал Петреъс се ухили широко. „Това е твоето тълкуване и твоята формулировка, но аз може и да не го оспорвам прекалено“, каза той.

Скоро след това, при управлението на новия президент, той трябваше да преработи плана, за да бъде съобразен с Афганистан вместо с Ирак.

Той беше пратен да замени друг високо интелигентен и очарователен американски генерал – Стан Маккристъл, който беше уволнен, след като в списание беше публикуван негов неуважителен коментар за правителството на Обама.

Когато американските, британските и другите западни войски се изтеглят от Афганистан следващата година, това ще стане съгласно основния план, разработен от генерал Петреъс.

А без съмнение медиите по света отново ще забравят за страната, която бива изоставена.

Със своя чар, остроумие и проницателен интелект Дейвид Петреъс няма да остане за дълго без работа във Вашингтон.

Генерал Маккристъл, който веднъж ми каза, че би искал да отвори книжарница някъде, сега е водещ консултант по отбраната.

Като бивш директор на ЦРУ Петреъс ще бъде още по-търсен.

За известно време хората му досаждаха с въпроси дали планира да влезе в политиката.

Той се познава твърде добре, за да го направи, а във всеки случай обстоятелствата около оставката му вероятно биха направили това невъзможно.

Той има повечето качества на първокласен политик, но не и инстинктите. Той беше най-добрият американски генерал от едно поколение насам; сега е най-голямата загуба за своята страна за повече време напред.

БТА

_чернови
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.