Кого наказва законът „Магнитски“

Със „закона Магнитски“ САЩ наказват онези, които Русия трябваше да накаже сама, твърдят руски правозащитници

„Актът Магнитски“, „законопроектът Магнитски“, „списъкът Магнитски“ – такива изрази използват вестниците в Русия в коментари за намеренията на САЩ да накажат руски чиновници, замесени според тях в смъртта на юриста Сергей Магнитски, съобщи Би Би Си.

37-годишният Сергей Магнитски, обвинил служители от руската администрация, че са използвали фалшиви данъчни документи, за да откраднат 230 милиона долара от държавата, прекара в московския следствен изолатор „Матроска тишина“ почти година по обвинение в съучастие в укриване на данъци. След рязко влошаване на здравословното му състояние властите не му предоставиха адекватна медицинска помощ и той почина на 16 ноември 2009 г.

Комисията по регламента в Конгреса на САЩ препоръча на долната камара да приеме законопроект, който обезсилва „поправката Джаксън-Ваник“ и налага визови и финансови санкции на руски служители от „списъка Магнитски“, пише в. „Комерсант“.

Според изданието Белият дом настоява да бъде приет вариантът на Сената, който предвижда наказания за нарушаване на човешките права и за представители на други страни наред с Русия. Сенатът обаче отправил сигнали, че е готов да подкрепи версията, включваща санкции само за руски чиновници.

„Ведомости“ пояснява, че Конгресът на САЩ обединява в общ законопроект две инициативи. Едната е за отмяна на поправката Джаксън-Ваник, ограничаваща търговията с Русия и Молдова. Другата – законопроектът Магнитски, предвиждащ забрана за влизане в САЩ и замразяване на банковите сметки на лица от Русия, замесени в смъртта на юриста Сергей Магнитски и в нарушаване на правата на други руски граждани.

„От руска гледна точка версията на Сената е за предпочитане, защото е насочена не само срещу Русия, но и срещу нарушенията, практикувани в цял свят“, смята Ариел Коен от вашингтонската фондация „Херитидж“.

„За Русия няма особена разлика; приемането на закона – независимо в каква редакция, е безпрецедентна стъпка, каквито нямаше и по съветско време“, коментира пред всекидневника Вячеслав Никонов от ръководството на външнополитическата комисия в Държавната дума.

„Русия при всяко положение ще вземе огледални мерки. Ако пък законът бъде приет във варианта на Сената, Русия също ще разшири действието на своя закон – той ще обхваща не само нарушителите на правата на руски граждани в чужбина, но и онези, които изтезават затворниците в Гуантанамо“, обещава Никонов.

„Новие Известия“ цитира правозащитници, според които „Вашингтон прави онова, което страната ни би трябвало сама да стори – наказва участници в политически убийства и гонения“.

„Актът Магнитски“ за нас е заменител на лустрацията, която трябваше сами да въведем в страната си, смята Виталий Ихлов, юрист на руското движение „За човешки права“.

Русия е трябвало според него да подложи на лустрация „длъжностните лица, които участваха в мъчения, гаври, политически убийства“; също и „онези, които забраняваха партии и организации, пречеха за провеждането на митинги и демонстрации“.

„Обаче ние сами трябваше да потърсим отговорност от тези хора. И е много обидно, че американците го направиха вместо нас“, добавя руският правозащитник.

Идеолозите на „закона Магнитски“ явно го разглеждат в контекста на глобалната мисия на САЩ, отбелязва електронният в. „Лента“.

Санкциите на САЩ срещу държави нарушителки на човешки права, наложени с „поправката Джаксън-Ваник“, отдавна вече са изчерпали своите възможности. Това посочват в статия, цитирана в материала, сенаторът демократ Бенджамин Кардин и колегата му републиканец Джон Кайл.

„Все още обаче са остро необходими нови инструменти, спомагащи да бъдат защитени хората, лишени от глас, срещу тирани, автократи и диктатори – било то в Москва, Хараре или Техеран“, изтъкват американските политици.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.