Руски медии: Южен поток може да докара фалита на „Газпром“

Проектът „Южен поток“ е съгласуван изцяло; има готовност да започне изграждането на бъдещия газопровод, съобщават руски издания. Шефът на руския газов гигант „Газпром“ Алексей Милер и Михаил Андонов – изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, подписаха вчера в София окончателното инвестиционно решение за проекта. Строежът ще започне на 7 декември, посочва печатът.

Документът, подписан с „ключовата за проекта България“, е „получен (…) срещу съществена отстъпка в цената на руския газ“ за страната. „Газпром“ склони да даде на България една от най-ниските цени за изнасяното гориво в стремеж да спаси сроковете по проекта „Южен поток“, обещани преди година на Владимир Путин, пише „Комерсант“.

Оттогава обаче цената на газопровода нарасна на 16,6 милиарда евро, а с оглед необходимото за проекта разширяване на руската газоснабдителна система може да достигне 27 милиарда евро, твърди вестникът.

Проектът бързо поскъпва. Същевременно „Газпром“ не крие, че всички оценки са предварителни, а окончателната стойност на тръбопровода ще стане ясна едва през 2013 г. Тогава приключват търговете с доставчици и изпълнители, уточнява „Комерсант“.

„Без Австрия и Гърция проектът „Южен поток“ пак е осъществим, но участието на България е много важно“, пише електронният в. „Взгляд“.

В краен случай би могло тръбопроводът да излезе на суша, заобикаляйки България – в Румъния, или да мине през територията на Турция и Гърция. Тези маршрути обаче са по-неизгодни в икономически план. При създаване на газотранспортен възел в България оттам ще може доставките да се насочат по две направления наведнъж – на югозапад и на северозапад, което икономически е по-целесъобразно, обяснява изданието.

България от самото начало бе сред най-несговорчивите източноевропейски държави. Схващайки важната си роля за „Южен поток“, тя реши да се възползва от това и да си издейства отстъпки от Русия – получи от „Газпром“ най-голямата отстъпка в цената на газа сред европейските купувачи, „цели 20 процента“.

България намекваше и за отстъпки в атомната сфера – настояваше да се намали обезщетението от 1 милиард евро, което поиска от нея Русия, загдето София се отказа от строежа на АЕЦ в Белене. Експерти не изключваха, че Русия ще трябва и тук да склони на компромис заради „Южен поток“. Засега обаче няма официални изявления по темата, посочва електронният вестник.

Според него договорът с руската компания разрешава на България след 6 години да купува от нея по-малко газ, „нещо необичайно за традиционните газови договори“. При това „в скоро време България планира да добива газ самостоятелно и да се откаже изобщо от услугите на „Газпром“. Цената на руския газ за България от самото начало бе сред най-високите – над 500 долара за 1000 куб. метра. Затова на страната напълно обективно бе предоставена по-голяма отстъпка, отколкото на други купувачи, коментира руският експерт Виталий Крюков.

България плащаше 510 долара за кубик руски газ, а Германия – 450 долара, уточнява той, но изтъква, че в момента „Газпром“ прави отстъпки и на други купувачи. Полша например получи отстъпка от 12 до 16 на сто според различни оценки – твърде близо до българската, а през Полша не минават никакви руски тръбопроводи, казва специалистът.

„България плаща за руския газ с 50 долара за кубик повече от Германия. Но цената на газа за крайния потребител в България е с 230 долара по-ниска, отколкото за крайния потребител в Германия. Толкова е крива системата за доставка на газ до крайния потребител в Западна Европа, там има цял куп свои посредници“, отбелязва ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов.

Освен „безпрецедентните отстъпки за газа“, България ще получава според новия десетгодишен договор с „Газпром“ близо 2,9 милиарда куб. м газ директно, без посредници, пише „РБК дейли“, като се позовава на българския премиер Бойко Борисов.

„Запазихме в документа принципа за изграждане на дългосрочни договори, обвързани с петролната продукция и с ангажимент „вземай или плащай“ – принцип, дал възможност да се разшири потреблението на газ в България“, цитира всекидневникът Александър Медведев – заместник-председател на УС на „Газпром“.

Предвижда се доставките по новата тръба да започнат в края на 2015 година; планираният капацитет на проекта е 63 милиарда куб. метра годишно. Анализатори обаче изразяват опасения, че заради лошия пазар в Европа „Газпром“ не ще може да натовари всичките си нови и стари мощности, работещи за износ. Според експерта Валерий Нестеров общият им капацитет ще е над 350 милиарда куб. метра годишно, а днес монополът изнася едва 150 милиарда, се посочва в материала.

Общите разходи на „Газпром“ – без партньорските инвестиции, за нови газопроводи, включително „Южен поток“, ще надхвърлят 35 милиарда евро – гигантски капиталовложения, които ще донесат щети, а не печалби, предупреждава анализаторът Михаил Корчемкин.

Именно проектът „Южен поток“ може да предизвика според него фалит на „Газпром“ – „като в Библията, да стане последната сламка, счупила гърба на камилата“.

При все това „Южен поток“ „със сигурност ще позволи на Русия да диверсифицира маршрутите за доставка на газ. Най-малкото да намалим плащанията за транзит и да направим Украйна по-сговорчива, когато преговаряме да купим от нея дял в газотранспортната й система“, прогнозира финансовият консултант Николай Подлевских, говорил пред „Ведомости“.

След построяването на „Южен поток“ обаче за Русия обаче ще е „просто нереално да натовари всички тръбопроводни системи, водещи към Европа. Не се очертава тръбите да бъдат натоварени напълно дори в обозрима перспектива“, предупреждава руският експерт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.