Кой премиер ще избере президентът-играч след изборите в Румъния?

в. Адевърул

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

Виктор Понта, Мирча Джоана, Йоан Рус, Джордже Майор и Калин Попеску Таричану са имената, за които се говори, че може да оглавят следващото правителство след изборите на 9 декември.

Назначаването на следващия премиер е може би последната голяма политическа карта, която може да изиграе Траян Бъсеску, чийто мандат на президентския пост изтича през 2014 г. Управляващият Социал-либерален съюз (СЛС) има над 50 процента подкрепа в сондажите, което стеснява пространството за маневра на президента, задължавайки го теоретично да номинира кандидат за премиерския пост от редиците на този алианс.

Ако една партия получи над 50 процента от парламентарните мандати, президентът се консултира само с нея за избора на премиер, според конституцията. Освен това, посоченият от президента кандидат трябва да получи вота на парламента, а за един политик извън СЛС ще бъде трудно да събере мнозинство.

Един първи вариант, който се взема предвид в политическите среди, е СЛС да потвърди резултата от сондажите (алиансът има 57 процента според най-новото проучване на института ИМАС), а президентът да изпрати на парламента името, предложено от този алианс. Номинирането на сегашния премиер Виктор Понта би било вариантът, чрез който би се избегнала всякаква политическа криза.

Възможността на този сценарий се подсилва и от факта, че наскоро Бъсеску и Понта имаха кръг от разговори, в който намериха общ език по икономически и външнополитически теми.

ВАРИАНТИТЕ ОТ СЛС

Друг вариант е СЛС да вземе над 50 процента от мандатите, а Траян Бъсеску да не предложи Виктор Понта за премиер. Близките до президента, по-специално президентският съветник Себастиан Лазарою, твърдят в последно време, че държавният глава няма никакво задължение да приеме името, предложено от СЛС.

„Едно е консултацията, друго е назначаването. Назначаването е правомощие на президента. Тези консултации не са императивни“, заяви Лазарою.

Сред имената, за които се говори в редиците на СЛС, са Мирча Джоана, Йоан Рус, Джордже Майор и Калин Попеску Таричану.

Лидерите на СЛС виждат нещата по друг начин. Председателят на Национално-либералната партия (НЛП) Крин Антонеску обяви, че ако СЛС спечели изборите, а Бъсеску не номинира Понта за премиер, държавният глава ще бъде отстранен от поста. Подобно твърдение направи и премиерът Понта, който обаче добави, че не смята, че президентът ще рискува да се стигне до „нова политическа криза“.

„Ще посоча премиер, който да служи на националните интереси“, отговори президентът. Той добави, че твърденията на политиците за отстраняването му не го впечатляват и че не го е страх от тях.

СМЕТКИТЕ НА ДЛП

Макар СЛС да доминира в проучванията на общественото мнение, не е изключен вариантът алиансът да стигне до под 50 процента до момента на изборите. В този случай пространството за маневра на президента Траян Бъсеску би нараснало. Ще бъде възможно съставянето на мнозинство на Демократично-либералната партия (ДЛП), Партията на народа на Дан Дяконеску (ПНДД) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР). Междувпрочем, лидерът на ДЛП Василе Блага не изключва в публичните си изявления вариант за алианс с ПНДД.

Преговорите за определянето на новия премиер ще започнат след изборите през декември.

КАКВО ПРЕДВИЖДА КОНСТИТУЦИЯТА

Според конституцията президентът на Румъния посочва кандидат за премиерския пост след консултации с партията, която има абсолютно мнозинство в парламента, или, ако не съществува такова мнозинство, с партиите, представени в парламента. Тази алинея предизвика много дискусии във връзка с възможността един политически съюз да бъде третиран наравно с една политическа партия. Кандидатът за премиер трябва да поиска в срок от 10 дни от номинирнето му вот на доверие в парламента. Президентът има право да разпусне парламента, ако той не е гласувал доверие за съставянето на правителство в рамките на 60 дни от първото искане, но едва след отхвърлянето на най-малко две искания за даване на правомощия.

СПИСЪК НА ВЪЗМОЖНИТЕ ПРЕМИЕРИ

ВИКТОР ПОНТА, 40-годишен, Социалдемократическа партия (СДП)

Виктор Понта е официалната номинация на СЛС за премиерския пост. Тъй като СЛС при всички случай ще получи най-голям брой парламентаристи, Понта би получил без проблеми вота на законодателния орган. Все пак, президентският съветник Себастиан Лазарою намекна, че Понта може да има проблеми с номинирането си именно вътре в СДП. Лазарою заяви, че Понта е „стресиран“ от перспективата да загуби номинацията за премиерския пост. От друга страна, в последно време отношенията между Траян Бъсеску и Виктор Понта изглежда се подобряват. Двамата имаха миналата седмица кръг от разговори и успяха за първи път през последните шест месеца да стигнат до споразумение. Освен това, ако не номинира Понта, Траян Бъсеску рискува да бъде отстранен от поста си от СЛС.

МИРЧА ДЖОАНА, 54-годишен, СДП

Името на бившия председател на СДП Мирча Джоана беше хвърлено в медиите от президентския съветник Себастиан Лазарою. Джоана би могъл да получи вота на парламента, ако „откъсне“ едно крило от СДП. Макар да беше отстранен от ръководството на партията преди две години, той все още има поддръжници. Освен това Джоана има предимството на добрите връзки в чужбина, тъй като беше посланик на Румъния в САЩ между 1996 и 200 г. Джоана също така беше външен министър между 2000 и 2004 г. Той обаче твърди, че ще приеме поста само ако е предложен от СЛС.

ЙОАН РУС, 57 годишен, СДП

Името на бившия вътрешен министър Йоан Рус се спряга за премиерския пост, след като подаде оставка от правителството на Понта, изразявайки несъгласието си с преработването на избирателните списъци на реферндума. Освен това, Йоан Рус е известен с добрите си отношения с председателя на ДЛП Василе Блага. Той би могъл да привлече в своя подкрепа гласовете на част от СДП, но и на Националния съюз за прогрес на Румъния (НСПР). Към тях може да се прибавят и гласовете на Съюз Дясна Румъния (СДР), който би подкрепил всеки премиер, предложен от Бъсеску, още повече, че президентът не е атакувал публично Йоан Рус. Бившият вътрешен министър обаче твърди, че не се поставя въпросът за номинирането му.

ДЖОРДЖЕ МАЙОР, 45 годишен, директор на Румънската разузнавателна служба (РРС)

Един от възможните изненадващи ходове би бил номинирането за премиер на директора на РРС Джордже Майор. И това би бил ход, чрез който Траян Бъсеску би могъл да привлече част от СДП в правителството, но да остави външното впечатление, че е спазил резултатите от изборите. Джордже Майор има добри отношения с част от лидерите на СДП, а те не могат да го обвинят, че се е играл по свирката на Траян Бъсеску. Освен това, Джордже Майор има предимството на добрите връзки в чужбина, включително във Вашингтон. В този сценарий Майор може да ръководи едно правителство „на националните интереси“ – синтагма, която да маскира алианс между СДП, НСПР и ДЛП. Джордже Майор обаче също твърди, че не мисли за заемането на такъв пост.

КАЛИН ПОПЕСКУ ТАРИЧАНУ, 60 годишен, НЛП

Калин Попеску Таричану вече е бил премиер в мандата на Траян Бъсеску, между 2004 и 2008 г. В този период връзките между двамата не бяха от най-добрите, а Траян Бъсеску често атакуваше правителството на Таричану. Диспутът кулминира през април 2007 г., когато Таричану изключи министрите на Демократическата партия от кабинета. С течение на времето обаче отношенията между двамата се нюансираха. През 2009 г. Калин Попеску Таричану предложи, след като Бъсеску спечели президентските избори, лидерите на НЛП да обмислят вариант за съюз с ДЛП. Таричану може да бъде подкрепен от недоволните в НЛП. Все пак трябва да се спомене, че той няма да пробва решение извън НЛП. С други думи е малко възможно Таричану да стане шеф на едно крило, което да се откъсне от НЛП и да се съедини с ДЛП. Той може да стане премиер само ако такова решение се вземе вътре в НЛП.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.