Конфликтът в Газа проваля палестинското участие в ООН

Франс прес

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Израелските въздушни удари по ивицата Газа в сряда и четвъртък увеличиха напрежението около предстоящата кандидатура на палестинците за страна нечленка на ООН.

Според специалният пратеник на палестинците в ООН, нападенията, при които загина и военният лидер на “Хамас” в Газа Ахмед Джабари, са били целенасочено замислени и предназначени да осуетят палестинската кандидатура в ООН. Те целят също така да повлияят на парламентарните избори в Израел през януари идната година.

Посланикът на Израел в ООН Рон Прозор смята, че събитията в Газа показват до каква степен е неуместна палестинската кандидатура в международната организация.

„Палестинците трябва да променят молбата си и да впишат в нея вместо страна нечленка, терористична страна нечленка“, подчерта той.

САЩ и Израел са против палестинската кандидатура, която палестинският президент Махмуд Абас трябва да представи пред Общото събрание на ООН на 29 ноември.

Според тях не може да има палестинска държава без мирни преговори, но последните са замрели от две години. Палестинците отказват да преговарят, докато Израел продължава да разширява селищата си на окупираните територии. Въпреки това Абас увери, че е готов да поднови преговорите, ако палестинската молба бъде приета в ООН.

„Ударите срещу Газа ще направят още по-сложни преговорите около палестинците“, подчертава западен дипломат, пожелал анонимност.

Европейците искат от Абас да внесе молбата си в ООН след израелските избори и встъпването в длъжност на Барак Обама през януари, за да имат време САЩ да се подготвят за нов мирен план.

„Палестинците вършат всичко това кандидатурата им в ООН , защото са разочаровани, защото смятат, че нямат какво да губят, ако опитат късмета си сега, така че те няма да променят позициите си, ако САЩ нямат какво да им предложат“, казва близкоизточен дипломат.

Американската посланичка в ООН Сюзан Райс, която твърдо подкрепи израелските военни удари по време на спешното заседание на Съвета за сигурност в сряда вечерта, смята, че ракетните обстрели от ивицата Газа по Израел подкопават усилията да се сложи край на конфликта.

„“Хамас” твърди, че съдбата на палестинския народ му е присърце, но продължава тези насилствени прояви, които не са в интерес на палестинската кауза“, каза Райс, която скоро може да стане новият държавен секретар на Барак Обама.

Посланикът на Израел в ООН също предупреди, че палестински успех в ООН може да доведе до увеличаване на насилието.

„Миражът на статута на виртуална държава няма да промени нищо на място, това само ще породи надежди, които после няма да могат да бъдат угасени“, посочи той.

Според палестинския пратеник в ООН израелците умират от страх при мисълта, че палестинците могат да бъдат приети в Общото събрание на ООН.

„Мисля, че израелските удари по Газа целят да отклонят вниманието от усилията, които ние полагаме, за да мобилизираме международната общност“, отбеляза той, докато Абас беше в сряда в Швейцария, за да се опита спечели подкрепа за плановете си.

„Приемането ни в ООН ще ни отвори толкова много врати, ще ни позволи да се защитаваме по-добре в политически, дипломатически и юридически план“, казва Рияд Мансур.

Още по темата: Новият конфликт е различен

Близо четири години след като 1400 жители на Газа загинаха в триседмичната военна операция по въздух и суша на Израел в отговор на ракетните атаки от Газа, новият конфликт е определено различен, пише „Ню Йорк таймс“. И това не е само защото Израел казва, че се опитва да извършва само прецизно насочени удари. Този път израелските сили са сражават с един наново окуражен “Хамас”, подпомаган от регионалните сили Катар, Турция и Египет.

В материала под заглавие „Укрепналият “Хамас” проверява съюзите в променящия се арабски свят“ се припомня, че след месеци, в които сдържаше огъня си и се опитваше да възпре други въоръжени фракции да изстрелват ракети отвъд границата, “Хамас” отвърна яростно на убийството в сряда на командира на военното крило на движението Ахмед ал Джабари. По Израел бяха изпратени над 300 ракети за 24 часа, като някои от тях достигнаха до гъсто населения район на Тел Авив.

Според нюйоркския вестник целта на “Хамас” не е непременно да удържи военна, а по-скоро дипломатическа победа, тъй като групировката подлага на проверка своя укрепващ се съюз с новото ислямистко ръководство в Египет и отношенията си с другите страни от арабския свят и по света.

Вестникът цитира експерта от „Международната кризисна група“ (която работи за предотвратяването на конфликти) Натан Трейл, според когото настоящият конфликт показва колко много се е променил регионът от началото на арабските въстания.

„Сега, когато Газа е под обстрел, най-силните гласове дойдоха не от т.нар. Ос на съпротивата – Иран, Сирия и Хизбула, – а от съюзници на САЩ като Египет и Катар“, казва той пред „Ню Йорк таймс“.

По същата тема „Вашингтон пост“ пише, че сегашният сблъсък между “Хамас” и Израел става в момент, когато двете страни се стремят да оставят нов отпечатък в размирния регион, който претърпя метаморфоза – и тя все още е в развитие – след Арабската пролет.

Промените придадоха сила на популистки тенденции, които силно подкрепят палестинската кауза. Според вестника този контекст е много различен от онзи, в който Израел извърши триседмичната си наказателна операция в Газа преди четири години. Малцина анализатори очакват, че настоящият конфликт ще се прехвърли в други страни, но реакциите в региона са непредсказуеми, посочва вашингтонското печатно издание.

Доскоро Израел разчиташе на помощта на египетския автократ Хосни Мубарак за изолирането на “Хамас”, но след свалянето на Мубарак от власт през миналата година Израел е в крехки отношения с новата ислямистка власт в Кайро. Ислямисткото правителство на Египет подкрепя “Хамас” и е под натиск от симпатизантите си да понижи нивото на отношенията с еврейската държава.

След като години наред “Хамас” бе отбягвано от Кайро, сега движението се чувства насърчено от напъпващите връзки с Египет и други регионални сили като Катар, отбелязва „Вашингтон пост“. Даже палестинската групировка призовава арабските страни да образуват обединен фронт срещу израелската окупация.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.