Руснаците завладяват черногорското крайбрежие

Руснакът Вадим Сундуков започва всеки работен ден по един и същи начин – с чаша кафе на плажа. „Плаж, слънце и море, какво повече да иска човек“, пита Вадим под сламения си чадър.

Плажът, където той всяка сутрин си пие кафето, се намира в подножието на вековната крепост на Будва, малък живописен град, смятан за централен туристически символ в Черна гора. Там слънцето грее 300 дни в годината

Накратко казано, по света има много по-лоши места за започване на деня. Явно точно това си е помислил и Вадим Сундуков, когато дошъл тук преди пет години, за да прекара ваканцията си на адриатическото крайбрежие. И когато решил да остане тук. Заедно с двама руски приятели днес той ръководи агенция за недвижими имоти в Будва. Клиенти не липсват. През последните години толкова много руснаци се настаниха на черноморското крайбрежие, че Будва може да се нарече Морската Москва.

Дори през неактивния туристически сезон по три самолета на ден отлитат от съседното летище за руската столица. Те не превозват само туристи. Множество руснаци, предимно от средната класа, избраха окончателно да живеят на адриатическото крайбрежие. Те предлагат услугите си на техните сънародници, които превземат района през активния туристически сезон, или пък се занимават с дейност, която могат да упражняват в чужбина.

Руснаците извършват по този начин преход, датиращ от дълго време. Още през 19 в. богатите руснаци идваха в Крим или на бреговете на Средиземно море, привлечени от мекия климат. Но от дълго време това не е основната причина, която ги примамва да идват тук. Те откриват на адриатическото крайбрежие спокойствието, което им липсва в Русия. В Москва по-специално животът е нетърпим.

Първото нещо, което порази Надя Лаптева, когато пристигна със самолет в Черна гора, беше изразът „полако“. Той означава „спокойно“, но също и „не бързай“ – все изрази, които Надя беше забравила в Москва, където всеки бърза. Миналата година Надя опита да се върне в Москва, но не можа да понесе всекидневните задръствания. В Будва тя ръководи едно от трите руски училища.

За Константин Пандипулович, 30-годишен програмист, цялото това оживление е решаващ фактор. „В Москва се извършват повече престъпления, отколкото в Мексико. Там цигарите, водката и хайверът са евтини, но когато човек започне да печели пари от тях, КГБ започва да чука на вратата му“, разказва той и съжалява само за по-бързите интернет връзки в Москва.

В сравнение с Русия Черна гора е нормална страна. Дори и корупцията да е всеобща, страната все пак е на път да стане един от скорошните членове на ЕС. Присъединяването й към НАТО също е част от списъка с желанията на правителството в Подгорица. Това обаче не попарва ентусиазма на руснаците. Черна гора им предлага в действителност онова, което другите средиземноморски страни не могат – култура, която има много общо с руската. Също като руснаците черногорците са православни, а поради това, че са славяни, езиците им са сродни. Дори техните гербове си приличат. А и руснаците нямат нужда от виза, за да идват в Черна гора, което е доста практично.

Към това се добавят и историческите връзки. От 19 век Москва е защитник на Сърбия, с която черногорците съставяха една обща страна до 2006 г. Руските инвестиции в туризма позволиха на Черна гора да почувства не чак толкова силно кризата колкото останалата част на региона. За служителите на Газпром и на други руски гиганти от енергийния сектор, през последните пет години бяха построени луксозни апартаменти в околностите на Будва. Последният проект в тази насока е за строго охраняван квартал, разположен в хълмиста месност, откъдето се открива изумителна гледка към залива. Името на този квартал е Царско село, но всеки вече го нарича Руското село.

Настъплението на руснаците в Черна гора не свършва с недвижимите имоти. Други сектори също са засегнати. Преди седем години руският олигарх Олег Дерипаска купи завода за алуминий в Подгорица, работодател номер едно в Черна гора. Продукцията на завода съставлява повече от половината от износните стоки на малката балканска държава. Именно това накара германския мозъчен тръст Щифтунг Висеншафт унд Политик да заключи през 2010 г., че икономиката на Черна гора е попаднала здраво в ръцете на руснаците.

Тази ситуация не радва всеки. В Европейския парламент в последните години се задават въпроси за силното руско влияние в балканската държава. Руснаците намират обаче тези критики за неуместни. „Когато англичаните заграбиха Коста дел сол, а германците Палма де Майорка, някой оплака ли се?“, пита с възмущение бизнесмен, роден в Москва и един от първите жители на Руското село в Будва.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.