Срещата Путин – Меркел: Лоши сценарии за Русия

Ангела Меркел и Владимир Путин на Петербургския форум. Снимка: официален сайт

Президентът на Руската федерация Владимир Путин и германската канцлерка Ангела Меркел се срещнаха на руско-германския обществен дискусионен форум „Петербургски диалог“, седмица след като Бундестагът прие резолюция, отразила тревогата на Германия от приетите в Русия закони за клеветата, неправителствените организации и други начини да бъдат контролирани активните граждани.

Германски депутати посочиха, че тези закони дават възможност да се криминализират действия, съдържащи критика срещу властите.Три от четирите въпроса, зададени от членове на форума, засягаха атмосферата в двустранните отношения. Тя бе наречена мрачна от Сергей Густов, представител на „Газпром“, посочва изданието и цитира отговора на Меркел: „Приятелството между нас няма да се подобри, нито ще се подобрят икономическите връзки, ако отминаваме всичко с мълчание и се правим, че винаги и навсякъде сме на едно мнение“.

В заключение бяха подписани 10 руско-германски меморандума и декларации за разширяване на сътрудничеството в икономиката, отбелязва всекидневникът.

„В руско-германските отношения икономическите връзки стремително се развиват, но политическото взаимно разбирателство деградира; това много озадачава германците“, констатира в коментар за „Ведомости“ наблюдателят Фьодор Лукянов.

„В хуманитарната сфера позициите на Русия и на Германия очевидно се сближаваха в началото на 2000-те; напоследък обаче все повече се разминават“, изтъква и Йенс Паулус от фондация „Конрад Аденауер“.

В германско-руските отношения не цари мрачна атмосфера, въпреки че се запазват някои съществени разногласия, заявява обаче официозът „Росийская газета“. Ангела Меркел потвърди, че Германия има интерес да развива сътрудничество с Русия и се обяви за голям приятел на федерацията; Владимир Путин също смята, че в двустранните отношения няма мрачна атмосфера, пише вестникът.

Според него германската канцлерка може да разчита на разбиране от страна на Путин „по сложния въпрос за жизнеспособността на Евросъюза и еврото“. До голяма степен съвпадат и външнополитическите позиции на двете държави, по-специално във връзка с положението в Израел, започнал специална операция в ивицата Газа. И Русия, и Германия са крайно разтревожени от събитията в Близкия изток.

Много повече са разногласията в икономическата сфера – Путин е недоволен примерно от третия енергиен пакет на ЕС, предвиждащ един доставчик на газ да използва най-много 50 на сто от капацитета на тръбопроводите. Меркел е склонна да приеме 100-процентно използване от един доставчик, само ако няма други претенденти, изтъква „Росийская газета“.

„Яркият диалог на Владимир Путин с Ангела Меркел по проблема с (руските) газови доставки за Европа кара експертите да предвиждат най-лошите за Русия сценарии“, пише „Независимая газета“. Независими експерти, говорили пред вестника, обясняват желанието на Москва по-бързо да започне строежа на газопровода „Южен поток“ със стремеж проектът да бъде освободен от изискванията на третия енергиен пакет на ЕС.

Това са напразни надежди, уверява Михаил Крутихин от консултантската фирма „РусЕнерджи“. „Европарламентът и Съветът на Европа вече приеха решение, че трябва да се проверят всички договорености за доставки на газ“, пояснява той.

В крайна сметка Европа ще получи нов газопровод, изграден с руски пари – при това ще го използват независими оператори, срещу чието участие се обявява днес Москва, прогнозира аналитикът. „Южен поток“ може да стане безплатен подарък от „Газпром“ за европейските посредници, обобщава в заглавие всекидневникът.

Валерий Нестеров от „Сбербанк инвестмънт рисърч“ не вижда особени перспективи Русия да подобри своите „газови отношения“ с ЕС. „Компромис с европейците засега не се очертава“, казва той.

Напротив, по-вероятно изглежда Русия да започне нова серия от отстъпки, смята експертът. „Газпром“ вече се отказва на практика от базовото условие „вземай или плащай“, прави и други корекции в цените, забелязва Нестеров пред „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.