Как Полша измества Великобритания сред водещите сили в ЕС

Ройтерс

На Запад “полски водопроводчик” е синоним на нископлатен емигрант. Снимка: plumbertrainer.com

Ако евроскептичното правителство на Великобритания реши да освободи мястото си сред водещите сили в Европейския съюз, то може да бъде заето от Полша, която отговаря на много от необходимите за това условия.

Двойственото отношение на Великобритания към Европа отслабва влиянието й в общността, а в същото време Полша засилва позициите си, имайки стабилна икономика, визия за себе си в сърцето на ЕС и близки държави членки, които искат да я направят свой партньор.

Полша, която е шестата по големина икономика в Европа, е подходяща да се намести в нишата, заемана от Великобритания: да помага на подкрепящия търговията и държащ на фискалната дисциплина лагер в ЕС начело с Германия да бъде противотежест на Франция с нейната склонност към протекционизъм и значителни държавни разходи.

Новият статут на Полша ясно се открои миналата седмица. Министър-председателят Доналд Туск се срещна в сряда с германската канцлерка Ангела Меркел в Берлин, пътува до Брюксел за среща на лидерите на ЕС, а в петък прие във Варшава френския президент Франсоа Оланд.

„След като Великобритания остава пасивна, разбира се, че значението на Полша ще се повишава“, каза Кай-Олаф Ланг от Германския институт за международни въпроси и сигурност.

Той заяви, че това е особено вярно сега, когато Франция е управлявана от социалиста Оланд, който изглежда се опитва да изгради неофициален съюз с лидерите на Испания и Италия.

„Германия има нужда от нещо като противотежест. Германия търси партньори, които споделят нейната философия за финансова отговорност“, каза Ланг.

Иронията е, че Полша не иска влиянието на Великобритания да намалява. Двете страни имат отдавнашни връзки. Финансовият министър Яцек Винсент-Ростовски е роден в Лондон, а външният министър Радослав Шикорски е следвал в Оксфорд.

Варшава смята, че ако Великобритания играе по-малка роля в Европа, това ще отслаби пропазарния лагер и ще облагодетелства Франция и другите, по-протекционистки настроени държави от южната част на континента.

„Ние имаме много ясен възглед, че евентуална изолация на Великобритания би била загуба за нас, либералните страни, и загуба за ЕС“, каза полски дипломат в Брюксел.

Но дипломатът, пожелал анонимност, заяви, че разположението на силите в Европа се променя. „Създава се ясна противотежест (на южния лагер в ЕС) и нашата позиция придобива значителна важност“, каза той.

На първа линия

Откакто се присъедини към ЕС през 2004 г., Полша започна да укрепва влиянието си в Брюксел. Тя дори създаде специални академии, за да обучава млади кадри как да управляват институциите на ЕС.

„Сега чувам групи от поляци да говорят в коридорите по-често на полски, отколкото на немски“, каза служител на ЕС в Брюксел, който не е поляк.

През последните няколко години обаче напредъкът на Полша се ускори. Някои от традиционните сили в ЕС загубиха влияние, защото икономиките им са в криза. Великобритания, чиято управляваща Консервативна партия е подложена на натиск от евроскептиците в своите редици, започна да остава в периферията на Европа.

Миналата година Великобритания разгневи партньорите си, като отказа да се присъедини към „фискалния пакт“ за бюджетна дисциплина. Сега тя всява ужас, като заплашва да наложи вето върху бюджета на общността.

Междувременно Полша придобива ново самочувствие в световната политика и е единствената икономика в ЕС, която не е изпаднала в рецесия от началото на глобалната финансова криза.

„Колкото повече отслабва ролята на Великобритания, толкова повече се увеличава нуждата от страна като Полша, която да запълни празнината“, каза бившият съветник в правителството Павел Швебода, който ръководи изследователския център „Демос Европа“ в полската столица. „Искаме да сме в центъра на тежестта“, заяви той.

Поляците не са единствените, които мислят, че ролята на страната им в ЕС се увеличава. „За много от нас е ясно, че Полша играе по-голяма роля в ЕС“, каза Янис А. Емануилидис от Центъра за европейска политика в Брюксел.

Близки приятели

В крайна сметка Германия държи ключа към това какво влияние ще има Полша. Въпреки тяхната белязана с кръв история – по-възрастните поляци още помнят нацистката окупация през Втората световна война – сега двете съседки са близки партньори.

Разбирателството изпъкна на церемония в Берлин миналата седмица, когато Туск и Меркел си говориха и се шегуваха зад кулисите около 10 минути, докато техните министри подписваха поредица от споразумения за сътрудничество.

Те не винаги са в съгласие. Съюзите в ЕС се променят постоянно. Например по въпроса за бюджета на ЕС или за парниковите емисии Варшава и Берлин са на различни мнения.

Но те са свързани от общата вяра в Европа, която насърчава свободната търговия и фискалната отговорност, и от убеждението, че е необходимо да работят заедно, за да защитават тези принципи в Европейския съюз.

Никой в Европа не смята, че Полша може да замести напълно Великобритания. Нейната икономика е около три пъти по-малка от британската и тя няма дипломатическата тежест на Великобритания, която е член на Съвета за сигурност на ООН.

Полша не разполага и с капацитета на Великобритания в отбраната и сигурността, въпреки че за много от останалите европейски страни е по-важно, че Варшава е поддръжник на силната обща отбранителна политика. Това може да доведе до обща армия на ЕС – нещо, към което Лондон се отнася предпазливо.

В много отношения Полша ще следва в Европа различен дневен ред от Великобритания. Тя е обвързана със земеделските субсидии на ЕС, защото нейните фермери разчитат на тях. Противопоставя се на въвеждането на данъци върху въглеродните емисии в ЕС, защото все още гори въглища, за да произвежда голяма част от електроенергията си.

Най-решаващата разлика обаче е това, че правителството на Полша вярва, че трябва да има повече интеграцията, а не по-малко и това позволява на страната да се постави в сърцето на Европа.

„Полша се представя добре… Тя е смятана за полезен партньор във всякакви споразумения, които трябва да бъдат постигнати“, каза президентът на полския изследователски център „Униа & Полска“ Кшищоф Бобински. „Преди не винаги съм гледал сериозно на Полша в ЕС, но сега вече не е така“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.