Какво е общото между олимпиадата в Сочи и Странджа

Домакинството на игрите през 2014 година поставя под заплаха Национален парк Сочи и Кавказкия резерват, който е под закрилата на ЮНЕСКО

Еколози протестират отдавна срещу кандидатурата на Сочи за олимпийски игри. Варварският проект ще застрои част от Национален парк Сочи и от Кавказкия резерват, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Снимка: Грийнпийс

След като Сочи беше одобрен за домакин на зимната олимпиада през 2014 година, в курортния град се надигна вълна протести от еколози и местни жители. “Зелените” твърдят, че МОК е уронил репутацията си, като е подкрепил варварския проект за застрояване на Кавказкия резерват. Жителите на Имеретинската низина готвят поредните митинги и протести заради предстоящото им изселване.

Къде ще отидат жителите

“Никой не знае къде ще бъдат преселени жителите на Имеретинската долина. И никой няма намерение да им изплаща компенсация за загубените земи. Чиновниците говорят неофициално, че в най-добрия случай на изселените ще им изплатят символичен “минимум”, а в същото време търговската цена на земите в района на Сочи расте с всеки изминал ден.” Това отбелязва Олга Мирясова, представител на Института за колективни действия. По нейни данни цената на сто квадратни метра в крайбрежните райони достига 50 хиляди евро. На тази цена обаче земя може да купи само бизнес-елитът, който идва основно от Москва. На “простосмъртните” не им се оформят документите за собственост, не им се разрешава ново строителство и им е забранено да пускат в експлоатация завършените постройки. “Коренните жители на Сочи живеят в полуразрушени бараки или общежития, където няма канализация, водопровод и постоянно електроснабдяване. Предлагат им да се изселят в квартири в града, с което те ще загубят възможността да развиват традиционния си малък бизнес: да дават под наем жилища на туристи, да продават сувенири и да обработват парцелите си с плодове и зеленчуци. Много жители, особено по-възрастните и нискообразованите, няма да успеят да започнат работа в елитните хотели и в развлекателните комплекси, които ще сменят популярния в този регион “див туризъм”. Това ще доведе до увеличение на безработицата и до намаляване на жизненото ниво сред най-бедната част от населението.

Руските еколози считат, че решението на МОК да проведе зимните олимпийски игри през 2014 година в Сочи може да подрони авторитета на организацията. На практика МОК игнорира многобройните изявления на експерти за това, че е недопустимо да се застрои със спортни обекти буферната зона на Кавказкия биосферен резерват, който е под защитата на ЮНЕСКО, както и на Националния парк Сочи, и особено на резервата Хребет Грушевой.

Олимпийските игри ще нанесат непоправими вреди на биосферния Кавказки резерват и ще засегнат хиляди местни жители. Снимка: Газета.ру

Веднага след като бяха огласени резултатите от гласуването в Гватемала, “Грийнпийс Русия” заяви, че от този момент МОК носи отговорност наравно с руското правителство за вреди на обекта от Световното природно наследство на ЮНЕСКО “Западен Кавказ”. До този момент “зелените” спориха с членове на правителството и комитета по кандидатурата на Сочи за регламента на МОК, според който градовете-кандидати нямат право да променят подадените документи. “Сега нищо не пречи олимпийските обекти да бъдат изнесени извън границите на охраняваната зона на резервата и на хребета Грушевой,” казва експерта на “Грийнпийс” Михаил Крейндлин. “След като МОК одобри първоначалната заявка, в Торино всички обекти бяха проектирани наново, като отчитаха екологическата безопасност.”

От ЮНЕСКО са съгласни, че е необходимо да се “прекроят” документите на Сочи. На приключващата тази седмица сесия на Комитета за световното наследство в Нова Зеландия беше решено през есента в Кавказ да бъде изпратена проверка. Ако експертите от ЮНЕСКО и от Международния съюз за защита на природата констатират, че заплахата е реална, “Западен Кавказ” ще бъде включен в списъка “Световно наследство под заплаха”.

Еколозите отбелязват, че според Международната конвенция за запазване на обектите от световното природно и културно наследство, на правителството на Руската федерация няма да бъдат наложени санкции, но престижът на държавата ще бъде накърнен. “Това ще бъде потвърждение на два неопровержими факта: първо, че Русия не изпълнява международните си ангажименти за запазване на обектите от световното наследство, и, второ, че МОК й помага,” отбелязва Крейндлин.

Според плановете в района на хребета Грушевой ще бъде построена каскада от ВЕЦ на река Мзимта, пречиствателни станции, високоскоростен жп-път, олимпийско село, трасе за бобслей и шейни с 16 000 седящи места, комплекс за биатлон с 18 000 седящи места. В района на платото Роза Хутор и на хребета Псехако трябва да бъдат трасетата за ски-северни дисциплини.

Еколозите предлагат вместо да бъдат унищожени участъци от природния резерват, да се застрои докрай Красная Поляна. “Там изброихме най-малко осем места, които могат да бъдат застроени. Те не са ценни и в крайна сметка там вече изсичат дърветата. Олимпийското село, трасето за бобслей и комплексите за биатлон може да се построят в южната част на Красная Поляна, в североизточната част на участъка или в района на селището Кепша,” казва експертът. Във федерацията по шейни са готови да разгледат алтернативни участъци, въпреки че “никой не им предлага такива варианти”.

Природозащитниците твърдят, че олимпиадата е само повод най-ценните участъци от Кавказкия резерват да бъдат дадени за застрояване на частни структури. Снимка: sochihome.ru

Еколозите нарекоха плановете за строителството на “предполагаемите олимпийски обекти” “само повод” да се промени районирането на Национален парк Сочи и най-ценните участъци от резервата да бъдат предоставени за застрояване на частни структури. В обръщение към МОК природозащитниците посочват липсата на утвърден план за развитието на Сочи, заради което в съществуващите документи постоянно се правят промени, а на територията на националния парк се строят “неолимпийски” и “некурортни” обекти: девет частни елитни спортни бази, включително голфклуб и спацентър.

Промени са направени и в плана за разпределение на средствата в рамките на федералната програма за развитие на Сочи като планинско-климатичен курорт. Първият скандал се разгоря през 2006 година, когато при проверка на използването на бюджетните средства за тази цел Сметната палата констатира множество нарушения на законодателството. От проверените 18 договора за аренда на земята на територията на националния парк едва пет са имали необходимите разрешения и екологическа експертиза. През април 2007 година правителството на Руската федерация промени с постановление №224 Федералната целева програма, като отклони средства от основния ремонт на централния път Сочи-Адлер, в това число и от разбитите участъци по серпентината Адлер-Красная поляна, където постоянно има тежки катастрофи. Така 1,5 милиарда “пътни” рубли бяха прехвърлени за “организационни мероприятия” за издигането на олимпийската кандидатура на Сочи. Още 400 милиона отидоха за приключилата рекламна кампания с участието на “маркови деца”, закупуването на техните “маркови” униформи и билбордове. В същото време за нерегламентираните сметища в града не е отделена нито копейка.

В долината на река Малая Херота в Адлерския район площадката за битови отпадъци се намира на застрашен от свлачища участък на планината, а боклукът не се извозва от няколко години. Дъждовете отмиват отпадъците към река Херота и езерото Серебряное, за укрепването на чиято язовирна стена също не достигат средства. Свлачищата вече разрушиха една къща, а опасността надвисва и над десетки жилища, построени от местните близо до адлерския плаж. Според геоекологическия център в Сочи съдържанието на вредни вещества в реката е над 90 пъти над допустимото. Запуснати са и жилищата на обитателите на долноимеретинската низина. Те са без водопровод и без канализация, но и за тази земя се води битка. В региона без покрив над главата си може да се окажат обитателите на 1500 къщи.

След като през февруари тази година Сочи беше посетен от оценяващия комитет на МОК, властите обещаха да изкупят земята от живеещите на нея по пазарни цени, но за изминалата половин година не е оформен нито един документ за собственост. “Местните не говорят за това, но върху тях се оказва натиск, и им гарантират проблеми, ако се опитат да провалят кандидатурата на Сочи с протести. След като Сочи спечели стана ясно, че властите отново ще се захванат с местните. Според заместник-координатора на “Екологически патрули в Северен Кавказ” Дмитрий Копцов, те на свой ред са готови да отстояват собствеността си.

В олимпийския комитет на Русия обаче считат, че целите оправдават средствата. “Никой не иска да бъде изселван от мястото, където живее,” заяви прессекретарят на олимпийския комитет на Русия Генайдий Швец. “Но има общи интереси, в случая – олимпиадата през 2014. Още повече, че земята под къщите не принадлежи на никого. Щом има решение на местното правителство, то изселването не противоречи на закона. И най-вероятно обясненията от типа “На мен Господ ми дари тази земя” най-вероятно са неуместни.”

Какво се строи в момента

Независимо от протестите на еколозите, изграждането на спортните обекти в националния парк вече започна. Там се строи комплекс “Карусел”, към който, според Крейндлин, “отношение има депутатът в държавната Дума Ахмет Билалов”. “Строителите вече изсякоха около 52 хиляди хектара ценна гора, която не може да бъде възстановена,” казват “зелените”.

Според прессекретаря на руския олимпийски комитет Швец, местността Сочи само ще спечели от крупните инвестиции и от строителството на олимпийските обекти. “На такива места винаги има много туристи, но и повече наемни работници. В подобни диви апетитни места това е неизбежно. Големите бизнесструктури имат грижата за екологията: ще построят пречиствателни съоръжения, ще гарантират преработката на боклука, както това се случва в австрийските Алпи и в Италия, където инвеститорите построиха комплекси за ски и хотели.”

Според Швец еколозите с право бият тревога – природата ще бъде “обезпокоена”, но действията на “зелените” били над 90 процента самореклама и 10 процента заплаха за провал на кампанията на Сочи. “Протестите на екологичните организации са характерни не само за Русия. В цял свят се разгръща “антиолимпийско” движение. Така беше и в Сидни,” добавя Швец. “А в Торино за олимпиадата е имало проект за прокарването на трансалпийска железница с много тунели. Еколозите винаги се фокусират върху градовете, които са кандидати за олимпийски игри. И в този случай задължително трябва да им дадеш това, което искат – да видят къде какъв хълм са сринали в “олимпийския” град, коя поляна са разкопали”.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.