Кипър свършва парите

Петер Шпигел
Андреас Хадзипапас

Сватба в Кипър. Снимка: самру

Откакто Кипър беше отрязан от международните кредитни пазари преди 18 месеца, президентът Димитрис Христофиас, който е следвал в Москва и е комунист, намира начини да се изплъзне от склонните към рестриктивни мерки преговарящи от Европейския съюз.

Първоначално той осигури заем в размер на 2,5 милиарда евро от руското правителство, който се предполагаше, че ще стигне за три години, но се стопи доста по-бързо. След като беше убеден от съветниците си да помоли за спасителен заем през юни и въпреки че има три частично държавни компании, сред които пристанищата и телефонната компания, които могат да дадат на правителството 175 милиона евро, той изчакваше, докато Кремъл обсъждаше молба за друг заем в размер на пет милиарда евро.

В същото време, казва бивш високопоставен служител на правителството, кипърските банки купиха правителствени ценни книжа дори след като рейтингът на дълга беше понижен до ниво „джънк“ (junk). Това повдига въпроси за „методите, използвани за „убеждаване“ на банките за финансиране на правителството“.

Изглежда късметът на Христофиас вече се изчерпва. Според високопоставен служител на Европейския съюз, хазната на Никозия ще пресъхне в следващите три или четири седмици, принуждавайки Христофиас да сключи сделка с така наречената Тройка – представители на Европейския съюз и Международния валутен фонд, които бяха в Никозия през последната седмица.

„Те отлагаха от месеци и без дори хората на Тройката да са в страната, постоянно твърдяха, че са близо до постигането на резултати“, казва високопоставен представител на еврозоната. „Без да е започнало каквото и да е“, допълва той.

Но ако Димистрис Христофиас е обезпокоен, той не го показва. Вместо това представители на правителството, които участват в преговорите, свенливо признават, че той е прибягнал до реториката от неговия двадесетгодишен опит като генерален секретар на АКЕЛ – кипърската комунистическа партия.

Наскоро той тържествено обеща да излезе на улиците с работещите, ако Тройката настоява за орязване на парите в договорите със синдикатите и решително се обяви срещу приватизацията на държавни активи.

Но искането, което изглежда разгневи най-много кредиторите от еврозната, е настояването от негова страна Тройката да пощади коледните бонуси за кипърците. В сряда той каза на синдикалните лидери, че ще направи всичко възможно бонусите да бъдат дадени независимо докъде са преговорите за кредитното споразумение. „Ако бонусите за Коледа бъдат орязани, аз ще бъде един от демонстрантите пред финансовото министерство“, заяви той.

За представителите на еврозоната искането е показателно за проблема, който имат с Христофиас – той моли за помощ, но има изисквания към условията за отпускането й. „Той си мечтае, ако си мисли, че бонусите за Коледа могат да бъдат платени“, казва високопоставен служител на ЕС, участващ в разговорите. „Парите ще му свършат преди това“.

„Президентът се страхува, че това може … да нанесе удар на резултатите от изборите“ през февруари, когато ще бъде избран следващият президент на Кипър. „Неговата цел е Кипър да бъде спасен, но не в неговия мандат“.

Бонусите за Коледа са чувствителен въпрос за работещите в Кипър, които са свикнали да получават допълнителна заплата, с която да плащат за празненствата, а често и за да пътуват в чужбина. Бонусът дава тласък и за търговците на острова, които страдат от постоянния спад в продажбите заради продължаващата криза.

„Семейството ми, жена ми и двете ми деца, използват тези пари за пазаруване за Коледа и за други празнични разходи“, казва Илиас Петру, който е банков служител. „Не могат да ги отрежат. Те са част от нашите колективни договори“.

Христофиас отрича, че отлага кредитното споразумение поради политически причини. Говорителят му Стефанос Стефану казва, че президентът иска „да бъде постигнато споразумение възможно най-скоро“, макар и не на всяка цена. Маневрите на президента оставиха някои от дипломатите на страната и представителите на финансовото министерство, които преговарят по споразумението, слисани.

Вече двама финансови министри на Христофиас напуснаха в рамките на 16 месеца. Настоящият министър Васос Сиарлис, завършил във Великобритания банкер, който се върна от пенсия, за да поеме поста, наскоро бе принуден да отрича слухове, че и той е готов да напусне министерството.

„Изборите са фактор, но това е и позицията на лявото правителство“, казва високопоставен служител на финансовото министерство. „Левите политици се противопоставят на това, което наричат рестрикции“.

35-членната мисия на Тройката трябва да си тръгне от острова със или без сделка. Съюзниците на Димитрис Христофиас обаче много искат да покажат на тези, които се съмняват, кой има правомощия да поиска помощ.

„Независимо от това какво може да каже финансовото министерство, решението за искане на помощ е в правомощията на президента“, казва високопоставен представител на АКЕЛ.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.