Руска красавица: Алчни и нечестни хора разкъсват Русия

Наталия Переверзева. Снимка: личен сайт

Руска кандидатка в световен конкурс за красота се отказа от баналните фрази за световния мир и се изказа открито осъдително за страната си, управлявана от Владимир Путин, предаде Ройтерс. Нарече я бедна като просяк, артерия, която храни един корумпиран елит.

Наталия Переверзева стана през 2010 г. Мис Москва. Миналата година тя позира гола за списание „Плейбой“, а сега участва в конкурса „Мис Земя 2012“, който е с екологична насоченост и се провежда във Филипините.

При представянето й на конкурса тя бе попитана какво я кара да се гордее със страната си. Тя започна с думи на любов към Русия, каза, че не може да си представи живота без нея, че Русия е всичко, което има, това са хората, които обича, съобщиха руски медии.

След това обаче рязко смени тона и изрече тирада срещу корупцията и капитализма, в който решаващи са приятелските връзки. Но моята Русия е и нещастна, огромна, страдаща страна, безмилостно разкъсана на парчета от алчни, нечестни и невярващи хора.

Моята Русия е голяма артерия, чието богатство изтича и отива в ръцете само на неколцина „избранници“. Моята Русия е бедна като просяк, тя не може да помогне на своите старци и деца. . . От нея като от потъващ кораб бягат инженери, лекари и учители, които няма с какво да живеят. Моята Русия е и една безкрайна кавказка война, каза красавицата.

Говорителката й каза, че Наталия Переверзева сама е подготвила изказването си, че екипът й е изненадан от думите й, че хората, работили с нея, са знаели за гражданската й позиция, но са учудени, че е изрекла неща, „за които обикновено се говори в кухнята“.

В руския печат, който до голяма степен е приятелски настроен към Кремъл, се появиха критични коментари. В таблоида „Комсомолская правда“ консултантка, работеща с участнички в подобни конкурси, заяви, че не ги съветва да представят страната си по този начин, защото смята, че конкурсите за красота не са подходящото място да критикуваш страната си.

Още по темата: Стъпка по стъпка се орязват правата в Русия

Спецчасти задържат протестиращи в Москва. Снимка: Новая газета

Става съвсем очевидно, че законодателството в Русия се променя целенасочено, като стъпка по стъпка ограничава правата на гражданите и особено на най-уязвимата група от тях – предприемачите, пише днес руският в. „Ведомости“.

Преди месец правителството внесе законопроект, според който на всеки етап от наказателното дело, вкл. и след влизането в сила на присъдата, положението на обвиняемия или осъдения може без проблеми да бъде влошавано. С други думи към затворника може да бъде предявявано ново, различно и още по-тежко обвинение в случай на поява на „нови фактически обстоятелства“.

Едновременно с този законопроект – продължава „Ведомости“ – в Държавната дума е внесен законопроект за Върховния съд, в който се предлага всички наказателни дела, за които може да бъде определена присъда доживотен затвор или смърт, да се изземат от юрисдикцията на областните и равните на тях съдилища и да се прехвърлят на районните съдилища.

Областните и подобните им съдебни инстанции, в които има заседатели, произнасят средно 15-20 на сто оправдателни присъди спрямо общия им брой, докато районните инстанции – средно 0,13-0,2 на сто оправдателни присъди, пояснява вестникът.

Законопроектът е поредният силен удар по съда със съдебни заседатели, който бе много неудобен за целите и интересите на засилването на репресиите и така ще има много-повече невинно осъдени, заключава „Ведомости“.

По повод влизането в сила утре на закона за „чуждестранните агенти“, съгласно който всички организации с идеална цел, които се занимават с политика и се финансират от чужбина, подлежат на нова регистрация, вестник „Комерсант“ пише, че независимо от заплахата от глоби тези организации не бързат да се вписват в регистъра и заявяват, че ще заведат множество съдебни дела срещу министерството на правосъдието.

Правозащитници се оплакват от неяснотата на процедурите и предполагат, че първите резултати от действието на закона ще се проявят едва в началото на следващата година. Още преди да бъде приет, законът за „чуждестранните агенти“ предизвика остра критика, припомня вестникът. Правозащитници обърнаха внимание на размитостта на формулировките и оскърбителното название „чуждестранен агент“.

По думите на Лилия Шибанова, изпълнителен директор на асоциацията „Голос“ за защита на правата на избирателите, нейната организация няма да се регистрира, а ако поискат това от нея, ще се обърна в съда с намерение, ако се наложи, да стигне до Конституционния съд.

Съдебен иск от страна на правосъдното министерство очаква Московската хелзинкска група, отбелязва „Комерсант“. „Ние не сме чуждестранни агенти и няма да даваме лъжлива информация. Нека министерството на правосъдието ни съди“, казва за вестника ръководителят на групата Елена Панфиолова.

Закана да отстояват правата си в съда, вкл. в Европейския съд по правата на човека, е отправил и Лев Пономарьов, лидер на движението „За правата на човека“. Подобна е позицията и на правозащитната организация „Агора“, пише руският вестник.

Вестник „РБК дейли“ коментира отправения вчера призив от обединената руска опозиция към западни компании да престанат да купуват рекламно време в руската телевизия Ен Те Ве. Причина за призива е излъчването на филма „Анатомия на протеста“, в който се съдържат неверни и клеветнически данни за протестите на руската опозиция срещу режима на Владимир Путин.

Активистът от движението „Бяла лента“ Алексей Блиндул разказва пред вестника, че пред московските офиси на компании като „Марс“, „Л’Ореал“, „Нестле“, „Фереро“ и „Кока-кола“ днес ще бъдат направени солови демонстрации, а се планира и разпространяването на агитационни стикери от кампанията.

Но политологът Борис Кагарлицки изразява съмнение пред „РБК дейли“, че рекламата на западни продукти в ефира на Ен Те Ве ще заинтересува кой знае колко гражданските движения на Запад, които имат опит в оказването на влияние върху големите корпорации.

Политологът отбелязва, че обичайно причина за организирането на мащабни кампании са сериозни нарушения на трудовите и екологичните стандарти в страните от третия свят или сътрудничеството с диктаторски режими.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.