Барак и Хилари в последен танц

Хилари Клинтън и Барак Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

Двамата излязоха заедно, рамо до рамо, от президентския самолет „Еърфорс 1“ и се усмихнаха на множеството, което ги очакваше долу на пистата. Когато заслизаха по стълбичката, тя леко изостана, за да бъде на едно стъпало зад него.

За президента Барак Обама и държавния секретар Хилари Родам Клинтън обиколката тази седмица из Югоизточна Азия е последното общо външнополитическо приключение – интригуващ, на моменти рискован спектакъл, навяващ носталгия за партньорството, чийто край наближава, и наред с това подхранващ надежди за бъдеще, изпълнено с нови възможности.

Четири години след ожесточения им двубой за президентския пост, някогашните съперници и настоящи съюзници се изявиха като изключителен екип, по-сплотен от най-оптимистичните очаквания, когато г-жа Клинтън прие да стане член на правителството. Макар да не станаха близки приятели, те изградиха работни отношения, основани на уважение. Обама й даде пълна свобода да обикаля света, а тя стратегически отстъпваше на втори план и за дребни, и за важни неща, прилагайки неговата политика и формирайки своята.

Клинтън ще бъде запомнена като дипломат номер едно на Америка с инициативата си, станала известна като „обръщане към Азия“. Резултатът бе укрепване на стратегическите, военните и икономическите връзки на Щатите с Азиатско-Тихоокеанския район. Прилагайки тази политика, Обама бе на обиколка из три страни, две от които американски президент посещава за първи път – Мианма и Камбоджа.

Сега президентът се готви да започне втори мандат, а държавният секретар ще се оттегли от поста, натрупала умора според нейни сътрудници и готова за продължителна почивка след изминатите близо милион мили из цял свят. Тя очаква с нетърпение дните, когато ще може да отдъхне, да чете книги и да пътува за удоволствие. Но мнозина от пътниците в „Еърфорс 1“ през последните дни, не на последно място и самият президент, смятат, че тя ще се върне на сцената, след като си почине, за да се опита да стане негов приемник през 2016 г. и да придаде нова форма на отношенията им.

В последния ден от пътуването тази сутрин г-жа Клинтън за кратко се замисли. „Беше страхотно“, каза тя на журналистите, които я пресрещнаха в хотела преди разговорите на високо равнище. „Беше сладко-горчиво, носталгично, всичко, което бихте очаквали“. Обама изглежда също държеше да открои усещането за приближаващ край и публично похвали Клинтън, която се присъедини към него в Югоизточна Азия. Те се срещнаха в Тайланд, оттам отпътуваха заедно за Мианма в понеделник и накрая пристигнаха в Камбоджа. Заедно се срещаха с премиери и монарси, разгледаха древна златна пагода и си поприказваха с будистки монах за бюджетните дефицити и може би дори за президентската политика.

На верандата пред къщата на мианмарската опозиционна водачка Аунг Сан Су Чжи Обама ненадейно попита: „Къде отиде Хилари?“ и прекъсна изказването си за прехода на Мианма от военно управление. „Къде е тя?“ Тя му даде знак от публиката. „Ето я“, каза той на фона на аплодисментите. „Безкрайно съм признателен, Хилари, не само за работата, която вършиш, но и за силното послание, излъчено от теб и Аун Сан Су Чжи – за това колко са важни жените – и мъжете – по цял свят, посветили се на отстояването на демократичните ценности и човешките права“.

Вярна на стила си, г-жа Клинтън и при това пътуване избягваше светлината на прожекторите и я отстъпваше изцяло на президента, а тя самата се стремеше да бъде зад кулисите или сред публиката. Когато двамата пристигнаха до къщата на Аун Сан Су Чжи, тя се отдръпна, а Обама излезе от колата и бе приветстван от множеството.

Въпреки това по-големият й опит, натрупан в далечни страни като тази, е осезаем. След като Аун Сан стисна ръката на Обама и го поведе към къщата, тя рязко се спря, сякаш си спомни нещо, обърна се, търсейки с поглед г-жа Клинтън, втурна се към нея и топло я прегърна. Хилари Клинтън бе посрещната като стар приятел, а Обама малко след това се затрудни да произнесе името на Аун Сан Су Чжи, която за миг се поколеба, но после прегърна и него.

По същия начин, когато Обама и Клинтън посетиха тайландския крал Пумипон Адулядет в болницата, тя се отдръпна и остана зад Обама, а той пристъпи напред. „Ваше Величество, това е голяма чест“, каза той, стискайки ръката на краля.

Едва тогава се приближи г-жа Клинтън и тя беше много повече в свои води. „Здравейте отново. Толкова се радвам, че пак се срещаме. Моят съпруг ви изпраща най-хубави пожелания“, каза тя.

Кралят поднесе на Обама подаръци, един от които бе червена кутия. „Каква красота“, каза президентът, поглеждайки нещо в кутията, което репортерите не видяха. „Много ви благодаря. Прекрасно е“.

Американка, която беше близо до Обама, каза, че подаръкът е за Мишел Обама. „О, благодаря Ви. Съпругата ми Мишел много ще го хареса“, добави президентът. „Този цвят много ще й отива, г-н президент“, отбеляза Хилари Клинтън.

Макар неизречен, въпросът за нейното бъдеще витае във въздуха. Президентът и държавният секретар отидоха в кралския манастир Ват Пхо в Банкок, за да видят прочутия Лежащ Буда. Един от монасите казал на Обама, че статуята е символ на успех и би му донесла трети мандат, ако можеше да се кандидатира.

Тайландският вестник „Нейшън“ писа, че президентът посочил г-жа Клинтън и казал, че тя ще е следващият президент. Сътрудници и на двамата отрекоха да се е случило такова нещо и казаха, че не президентът, а монахът може би е предсказал бъдещето на г-жа Клинтън.

Така или иначе с наближаващия край и двамата мислят и за миналото, и за бъдещето. Обама заведе вчера Клинтън и обкръжението й на обед в посолството на САЩ в Янгон, в Мианма, за да им благодари за тяхната работа. След това, в нощния полет на „Еърфорс 1“ за Пномпен, двамата разговаряха насаме за около час. Спомняха си изминалите четири години и се питаха какво ще донесат следващите четири.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.