Гърция получи време вместо пари

След много хвалби за усилията на Гърция, намирането на решение на нейния проблем за отпускането на спасителния за страната транш от 44 млрд. евро се отлага за 26 ноември.

Това стана, след като финансовите министри от еврозната се оказаха безсилни да намерят решение по въпроса за устойчивостта на гръцкия дълг на снощното маратонско заседание на Еврогрупата в Брюксел.

В съобщение на председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер се казва, че Гърция е изпълнила поисканите от нея мерки, но е нужна по-нататъшна обработка на данните, за да се вземе решение за отпускането на транша.

Еврогрупата проведе интензивни консултации, обсъждайки редица надеждни инициативи, които се очаква да помогнат в значителна степен за подобряване на устойчивостта на гръцкия дълг, се казва в съобщението, прието след края на заседанието на финансовите министри от еврозоната в Брюксел.

В него се цитира Жан-Клод Юнкер, който посочил, че Еврогрупата прветства споразумението, постигнато на техническо ниво между Тройката и гръцките власти във връзка с актуализираната антикризисна програма на страната, която включва широк кръг от позитивни мерки по отношение на финансовото стабилизиране на структурните реформи, на приватизацията и на оздравяването на финансовия и банков сектор.

Еврогрупата отбеляза със задоволство, че всички действия, които бяха поискани преди заседанието, са били изпълнени задоволително. Това се отнася до широк кръг от реформи, до бюджета за 2013 г. и до амбициозна средносрочна финансова стратегия за периода 2013-2016 г.

Тези усилия показват силния ангажимент на гръцките власти по отношение на антикризисната програма. Еврогрупата приветства значителните усилия, положени от гръцките власти и гърците, за да стигнат до сегашния етап, се казва още в съобщението.

Запитан дали е разочарован за това, че не е било постигнато споразумение за транша, ръководителят на Еврогрупата отговори с особено строг тон: „в Европа аз вече нямам илюзии“. Както обясни Жанк-Клод Юнкер, споразумение не е било възможно да бъде постигнато, тъй като Германия, Холандия и Финландия не са успели да намерят компромисно решение с МВФ относно устойчивостта на гръцкия дълг.

На въпроса дали според него ще има споразумение на 26 ноември, Юнкер отговори, че споразумението е можело да се постигне и днес, но счита, че то е възможно и в понеделник.

Еврозоната обаче трябва да намери начин за намаляване на гръцкия дълг, който заплашва да достигне 190 на сто от БВП на страната през 2014 г.

Точно тези параметри на дълга бяха предмет на жестоки пазарлъци. Трилърът продължи до сутрешните часове днес в Брюксел, тъй като финансовите министри от еврозоната не успяха да постигнат споразумение с шефката на МВФ Кристин Лагард по въпроса за постигане на устойчивост на гръцкия дълг и следователно за отпускането на транша на Гърция.

До три часа сутринта страните останаха разединени. Основното разногласие между тях бе откъде да се намерят около 10 милиарда евро, за да може гръцкият дълг да се стабилизира. Източници, близки до преговорите смятат, че въпреки проблемите, това не означава неуспех и провал на усилията.

Залогът е много голям, за да се рискува да бъде загубена Гърция за 10 млрд. евро, изтъкнаха те. По техни преценки, ако Еврогрупата снощи не е могла да стигне до споразумение, това ще стане в следващите дни.

Предлаганите сценарии като решения за гръцкия дълг, които са били обсъждани са: повторно изкупуване от Гръция на облигации, държани от частни лица в размер на 40 млрд. евро; или намаляване на лихвите по двустранните заеми, дадени от държавите членки на еврозоната на Гърция в рамките на първия меморандум; мораториум от десет години при плащане на лихвите от заемите, предоставени на Грълция по линия на Европейския механизъм за стабилност.

Всички тези решения обаче не са достатъчни, за да може гръцкият дълг да бъде сведен до 120 на сто от БВП на страната през 2020 г. от 144 на сто от БВП, колкото показват изчисленията на Тройката. От близо 40 млрд. евро, които се изискват за това намаление на дълга, около 30 млрд. евро са били намерени, казват същите източници.

Кристин Лагард обаче вчера даде да се разбере за това, което бе казала преди няколко дни, че ще държи на целите на МВФ за реално решение по отношение устойчивостта на гръцкия дълг. Всъщност точно това доведе и до безизходица вчера.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.