Израел и Газа: поглед от Западния бряг

В градовете на Западния бряг палестински младежи, въодушевени от сраженията в Газа, влизат в кратки схватки с израелските сили, обзети от нов дух на гражданска активност. Облаци от сълзотворен газ са надвиснали през нощта над улици във Витлеем и Каландия, главния терминал, където се блокира достъпът от Западния бряг до Източен Ерусалим. Израелската армия се опитва да разпръсне демонстрантите.

Все по-често армията прибягва до смъртоносна сила, за да отблъсне палестинците, замерящи я с коктейли Молотов – толкова много, че почти достигат равнищата от времето на интифадата. Увеличават се жертвите, защото армията праща резервисти да сменят войниците, които биват прехвърляни от Западния бряг на фронта с Газа, а резервистите често не са добре обучени как да контролират тълпи. Двама палестинци бяха убити след сблъсъци в Хеброн – град в южната част на Западния бряг, бастион на клана на Ахмад Джабари, ръководителя на военното крило на Хамас, чието убийство на 14 ноември доведе до израелската офанзива, и в Набил Салех, село край Рамала.

Палестинците на Западния бряг демонстрират в подкрепа на Газа и политици от Западния бряг говорят за наближаваща интифада, съпоставима по размах с палестинските въстания, започнали през 1987 и 2000-та година. Израелски наблюдатели говорят за засилващо се безпокойство, че ударът срещу Газа може бързо да предизвика нова вълна от безредици на Западния бряг. Опитвайки се да предотвратят този сценарий, израелските сили за сигурност вече са задържали десетки демонстранти, включително в Източен Ерусалим, където палестинци също организираха митинги в подкрепа на Хамас.

Вечерта на 16 ноември по улиците на Стария град и съседния квартал Силуан отекваше стрелба – полицията се опитваше да разпръсне демонстранти, които раздаваха сладкиши, празнувайки попадението на ракета в покрайнините на Ерусалим. Хамас разполага с минимална част от огневата мощ на Израел, но неговите ракетни нападения срещу израелски градове, включително срещу търговската столица Тел Авив, му спечелиха нова подкрепа сред палестинците, които се радват, че въоръжените им милиции макар и с малко променят баланса на страха.

„Ние вече не сме безпомощни бежанци“, казва Махмуд, който има магазин на улица Саладин, главната търговска зона на окупирания от Израел Източен Ерусалим. „След години на безизходица, започваме да се чувстваме все едно си имаме своя армия“. На друго място на улицата собственици на обменни бюра са сложили купи със сладки за клиентите. Човекът, от когото си купувам фалафел и който обикновено е много сдържан, радостно ми стиска ръка. „Сега не само палестинците се страхуват“, казва той.

Показателно е, че хиляди протестиращи от Хамас, размахвайки зелената емблема на организацията, организираха протести, а силите на Палестинската власт, която управлява Западния бряг и която беше забранила техните протести, сега не се намесиха. Някои редови активисти на Фатах, които са основните поддръжници на палестинския президент Махмуд Абас, се включиха в демонстрациите, празнувайки атаките на Хамас.

В Източен Ерусалим купувачи хвалеха силите на Хамас за това, че са „спукали балона на Тел Авив“, главната израелска метрополия, разположена на брега на Средиземно море, където израелско-палестинският конфликт изглежда толкова далечен, сякаш се разиграва в друг свят, и където повечето хора доскоро не мислеха, че може да усетят последиците от продължаваща вече 45-години израелска окупация на палестинските територии. Откакто на 14 ноември започна израелската офанзива, бойци в Газа обстрелват Тел Авив с ракети Фаджр-5 и с поне една ракета, произведена в Газа, както твърди израелски генерал.

Емоциите в Източен Ерусалим са огледално отражение на емоциите в Газа, където въпреки рязкото увеличаване на смъртните случаи (около 100 за петте дни на израелската офанзива), Хамас се радва на нова вълна от народна подкрепа. Военното крило на Хамас – Бригадите Касам, твърди, че е изстреляло зенитни ракети по изтребител Ф-16 и е ударило военен кораб, участващ в израелския обстрел на бреговете на Газа. Възторгът, които предизвикват съобщенията за такива удари, помага на Хамас да преодолее отслабващата го вътрешна борба за власт и засилващото се недоволство от неспособността му да изпълни обещанието си – да сложи край на наложената преди шест години от Израел блокада на територията. Блокадата е смекчена, но все още се усеща болезнено.

Всеобщият хор на одобрение заглушава гласа на Абас. Въпреки двете му речи и подробното им отразяване по радио Рамала, неговите призиви към международната общност за спиране на сраженията в Газа и за подкрепа на палестинското искане за получаване на статут на държава, нечленка на ООН, се отхвърлят и от висши палестински фигури, и от собственици на магазини, които ги смятат за „несъществени“. Америка, Великобритания и Израел са против това искане, което ще бъде обсъждано в Общото събрание на ООН, което ще започне след десетина дни.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.