Френската десница излиза отслабена след избора на нов лидер

ДПА

И истинският победител от надпреварата за приемник на Никола Саркози като лидер на френската десница е … Никола Саркози? Марин льо Пен? Дори Франсоа Оланд?

След като се разнесе прахта след бурната борба кой да води френския Съюз за народно движение (СНД), анализаторите преценяват щетите от безмилостната кампания между победителя Жан-Франсоа Копе и победения с минимална разлика бивш премиер Франсоа Фийон.

Едно бе ясно. Без значение кой победи, партията загуби.

Дори обичайно подкрепящия десницата вестник „Фигаро“ бе принуден да признае, че официалната опозиция е в пълна бъркотия след първото й докосване с вътрешнопартийната демокрация.

Това, което трябваше да е момент на еуфория за СНД, който винаги досега е избирал лидер с консенсус, потъна в хаос, като всеки от двамата кандидати твърдеше, че победата е негова и обвиняваше другия в подправяне на резултатите.

29 часа след края на гласуването Копе в крайна сметка бе обявен за победител. Но радостта в лагера му бе дискретна предвид минималната разлика – само 98 гласа го разделиха от Фийон – и предизвиканите от караниците разцепления.

В кратко изявление за медиите снощи, в което единствено „прие за сведение“ резултата, Фийон наблегна на разногласията в партията. Деленията са както политически, така и морални, каза той.

Популистът Копе, който досега бе известен с изказвания, които по-скоро разделят, отколкото обединяват, днес се опита да протегне ръка с предложение да направи Фийон свой заместник.

Предложението обаче бе отблъснато от ръководителя на кампанията на Фийон Ерик Сиоти, който го нарече „гротескно“. Според „Фигаро“ един от главните печеливши от близкия резултат е т.нар. „трети човек“ на СНД – Саркози.

Саркози, който загуби тазгодишните президентски избори, но остава популярен сред привържениците на СНД, запази стоическо мълчание след поражението си, но не изключи възможността да предизвика социалиста Франсоа Оланд на президентските избори през 2017 г.

А видът на една разделена партия може да усили призивите на симпатизанти на СНД за завръщането му. Влиянието му в партията се усещаше по време на кампанията на лидер, в която Копе редовно се представяше като духовния наследник на Саркози.

Няколко изказвания на този кмет на парижкото предградие Мо, включително оплакването му от „расизма против белите“ в някои части на Франция, напомняха на последните дни на предизборната кампания на Саркози, когато той се насочи по-надясно в политическия спектър. В победната си реч вчера Копе свали шапка на наставника си.

„Жан-Франсоа Копе се позиционира като приемник на Саркози на няколко нива, макар и очевидно да не бе негов духовен наследник в началото“, каза Флоранс Хегел, ръководител научни изследвания и преподавател по политология в парижкия университет Сианс По.

Според Хегел, която е автор на книга за преобразяването на СНД, триумфът на Копе над Фийон е доказателство за втвърдяването на настроенията сред избирателите на десницата. „Идеологическата позиция на Копе, която е по-надясно (от тази на Фийон), се поддържа от много членове“, каза тя.

Все пак идеологическите различия между двамата не са толкова значими, че да предизвикат разцепление на партията, смята тя. Обаче сривът на доверие между двата лагера, предизвикан от изпреварващото обявяване на победа от Копе в неделя вечерта, е несравнимо по-вреден според Хегел.

Лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен гледа ставащото със злорадство. Партията й не крие амбициите си да замени СНД като най-голяма дясна сила.

Заместник-председателят на Националния фронт Луи Алио призна вчера, че „не е неприятно“ да се гледа изтощителната война между Копе и Фийон.

Копе обеща бързо да изправи партията на крака и да продължи кампанията за връщане на властта от социалистите, започвайки с местните избори през 2014 г.

Поддръжниците припомнят друг също толкова тежък двубой за водачество в Социалистическата партия през 2008 г. между кметицата на Лил Мартин Обри и кандидатката за президент от 2007 г. Сеголен Роаял. Обри спечели партийните избори, в които също се чуха обвинения за фалшифициране на резултатите.

А тази история завърши щастливо. Социалистите спечелиха областните, сенатските, президентските и парламентарните избори.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.