Тъжно е, че Ердоган подкрепя „Хамас“

в. Хюриет дейли нюз

Турският премиер Ердоган на корицата на сп. Тайм

Горчива ирония е, че хиляди израелци, принудени да се промъкват в скривалища, може да са прочели новините, в които турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е цитиран да казва, че близо хилядата ракети, паднали в техните градове, домове и училища само тази година (и на 12 хиляди през последното десетилетие), са просто „изфабрикувани от Израел причини, за да нападне невинни хора в Газа“.

Дори по-тъжно е, че лидерът на държава кандидат за членство в ЕС публично се свързва с „Хамас“, терористична организация според САЩ и клуба, към който Турция би искала един ден да се присъедини. Колко странно че, че Ердоган не вижда нищо грешно в това да подкрепя насилническа групировка, в чийто устав изрично се призовава за унищожаване на Израел и геноцид над евреите.

Несъмнено в разпалените речи на премиера в Кайро (а после и в Истанбул) трябва да бъдат направени някои корекции:

1. Според Ердоган след като „Мека, Кайро и Истанбул са градове на Корана“, човек би се зачудил защо Багдад, Медина, Рияд, Дамаск или Техеран не са. Истината е, че името на никой град не се споменава в Корана.

2. Премиерът твърди, че „Израел раздува броя на убитите от само три на 300 и дори 3000“. Израел не е правил изявление, в което твърди, че жертвите от ракетите на „Хамас“ са 300 или 3000, или дори четири. Единственият споменат брой е три. Ердоган обаче смята, че подобен тип поведение е „в характера на Израел“. Има една дума, с която може да се опише приписването на една характеристика на цял един народ, но аз няма да я кажа.

3. В Кайро Ердоган доразви известната си тирада от Давос – „Вие (евреите) знаете много добре как да убивате“ във „Вие (евреите) знаете добре как да убивате деца“. Той трябва да провери фактите си преди това, за да види колко мюсюлмански деца са били убити в междумюсюлманско насилие и колко в арабско-израелския конфликт. Няма да повтарям тази скучна статистика, която съм публикувал тук няколко пъти преди.

4. Премиерът твърди също, че офанзивата на Израел в Газа е „предизборен трик“. Може и да е така. Но тогава и Ердоган би следвало да докаже, че скъпите му „бойци“ от „Хамас“ са извършили този месец повече от веднъж ракетен обстрел срещу Израел по нареждане на израелското правителство. Дали бойците на „Хамас“ са в тайна конспирация с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, за да му осигурят изборна победа? Как Ердоган ще обясни хилядите ракети, изстреляни от „Хамас“, откакто Израел напълно се изтегли от Газа през 2005 г., а 12 хиляди израелци се изселиха от домовете си там?

5. „Говорих с (президента Барак) Обама“, обяви премиерът, продължавайки с тон на съжаление: „Единственото, което ни каза, е че трябва да кажем на „Хамас“ да спре ракетния обстрел“. Не разбирам защо Ердоган би се чувствал толкова зле, ако „Хамас“ престане да изтрелва ракети. Да не би да иска Израел да спре да отвръща, докато „Хамас“ продължава с огъня? Не е ли това много странно разбиране за примирие?

6. „Затова ние трябва да бъдем силни“, обърна се той към арабските лидери. „В името на палестинската кауза, в името на ерусалимската кауза…“ Успех, г-н премиер. Продължавайте и бъдете силни. Вече не сме ли достатъчно силни? Ами да, но според Ердоган: „Убийците на бебета трябва да разберат, че сега са изправени срещу страни като Турция, Египет и Саудитска Арабия“. Това е успокояващо. Вероятно могъщите Турция, Египет и Саудитска Арабия ще могат да дадат урок на „убийците на бебета“ без постоянно да звънят в Белия дом или Кремъл.

7. „Всичко, което искат западните сили, е да разкъсат на парчета ислямския свят“, допълва той. Колко интересно! Защо тогава Турция е в съюз със САЩ и НАТО и постоянно чука на вратата на ЕС за членство? За да им помогне да разпокъсат на парчета ислямския свят?

Очевидно няма как някой да е щастлив от загубата на човешки живот, било той на израелци или на палестинци. Премиерът Ердоган обаче едва ли е този, който трябва да се оплаква. Трябва да му се напомни, че жертвите от най-новата израелска офанзива на ден все пак са по-малко от тези при един единствен турски въздушен удар в Улудере миналия декември, при който бяха убити 35 невинни кюрди.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.