„Файненшъл таймс“: Българската Доматена революция

в. Файненшъл таймс

Колаж: Георги Динев

Украйна имаше своята Оранжева революция, Грузия имаше своята Розова революция и, ако един поет с буен перчем, който беше дисидент по времето на комунизма, има късмет, България скоро ще има своята Доматена революция.

Николай Колев, известен като „Босия“, беше арестуван в София във вторник, след като хвърли един-единствен домат срещу стената на българския парламент. Това беше протест, казва той, срещу разюзданата официална корупция.

Сега Доматената революция привлича хиляди последователи във Фейсбук. „Доматен митинг“ е планиран за събота следобед пред парламента, а полицията взема всичко съвсем сериозно.

Когато тази сутрин преминавах край сградата, където се срещат законодателите, не можех да не забележа няколко облечени в черно жандармеристи, които се разхождаха наоколо – готови да се справят с всеки предсрочно хвърлен домат. Около 100 души се събраха за кратко време, скандирайки „Мафия, мафия“.

Колко българи ще се присъединят към протеста в събота? Георги Кадиев – независимо мислещ член на опозиционната БСП, подозира, че няма да са много. Все пак, разочарованието и гневът на Колев от политическата класа на България засяга чувствителна струна у гласоподавателите, ми казва той в кафене до парламента.

„Хората не вярват повече на държавата. По-малко корумпирана ли е България, отколкото преди четири дни? Категорично – не.“

Необходими бяха 40 полицаи, за да арестуват Колев – демонстрация на силата на държавата, която сигурно е напомнила на поета за лошото старо време на Тодор Живков – комунистическият диктатор на България, управлявал от 1954 до 1989 година.

Като любопитен пример за нишката, която свързва българското минало с настоящето, е човекът, който беше бодигард на Живков – Бойко Борисов, който е сегашният премиер на страната.

Структурите и идеологията на комунизма са, разбира се, отдавна изчезнали в България. Но зрялата обществена дискусия за комунистическата епоха отсъства в България повече, отколкото в другите страни от централна и източна Европа, пострадали от това минало.

Все пак, следите от този период на българската история могат лесно да бъдат открити. Пред кабинета на министъра на културата Вежди Рашидов в сряда видях фотографиите на български мъже и жени, които са били на този пост преди него. Сред тях беше Людмила Живкова – дъщерята на Живков.

Много необичайна комунистка, тя е спечелила популярност като почитателка на вековните богати некомунистически традиции на България. След това тя починала неочаквано през 1981-ва на 39 години. Мисля си, дали тя би подкрепила Доматената революция?

От Кафене.нет

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.