Кмет ще живее с 4 долара на ден

Град Нюарк в Ню Джърси, на Източния бряг, е известен с две неща: международното си летище и корумпираността на почти всички кметове, които са го управлявали от 50-тина години насам. С изключение на последния – Кори Букър, който е на път да извърши революция в имиджа на съвременния американски политик.

Този 43-годишен афроамериканец, определян често като интелектуален наследник на Барак Обама, надарен с обаянието на Бил Клинтън, е знаменитост в „Туитър“ (@CoryBooker), където има над 1,2 млн. последватели.

Той е сред малцината политици, които разговарят всекидневно с интернет потребителите и пак в социалната мрежа предприе най-новото си предизвикателство: в продължение на седмица – от 4 до 11 декември – да живее като беден американец, хранейки се за 4 долара на ден.

Целта на кмета е да докаже на критиците – главно републиканци, че онеправданите не са „паразити“ и че правителството на Барак Обама не е „комунистическо“, след като помага на бедните да си осигурят храна.

Всичко започнало с това, че Кори Букър се обзаложил в „Туитър“ с жена от Северна Каролина, която под псевдонима Twitwit критикувала хората, получаващи купони за храна.“Да опитаме и двамата да живеем с купони за храна в Ню Джърси (където жизненото равнище е високо) и да изхранваме семейство в продължение на седмица или месец. Ще се включите ли?“, предложил Букър. Twitwit приела.

Историята предизвика оживени дебати в мрежата в духа на полемиката, изправила един срещу друг противника на получателите на помощи Мит Ромни и президента Обама още по време на кампанията.

Мисията се смята за почти неизпълнима, освен ако не ядеш най-лошото, което се предлага на пазара. Хората, които живеят на купони, често се хранят в безплатните трапезарии. Според министерството на земеделието на правителствените купони за храна разчита всеки пети американец.

Някои обвиняват Кори Букър в политически опортюнизъм предвид наближаващата надпревара за губернаторския пост в Ню Джърси, който в момента заема изключително популярният републиканец Крис Кристи.

На кмета с нетрадиционни методи обаче се възхищават мнозина, тъй като той прилага принципите си на практика – нещо рядко срещано в политиката. Пламенният радетел за социална справедливост отвори дома си за жертвите на урагана Санди през октомври. От седмици кметът помага на непознати хора, били те жертва на урагана или не, със съвети и полезни контакти в „Туитър“.

Завършил Йейл и Оксфорд, ненадминат познавач на „Стар трек“, Кори Букър вече привлече вниманието с това, че спаси съседката си при избухналия в апартамента й пожар. Някои му предричат политически възход, който би могъл да го отведе чак до Белия дом.

Засега Кори Букър се готви най-вече да влезе в кожата на беден американец. Като вегетарианец, той може да се окаже принуден да посегне към месото, което е по-евтино от зеленчуците в магазините.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.