„Икономист“: По-добре е да се родиш в Египет, отколкото в България

Най-доброто място през 2013 г., където може да се роди човек и да води най-комфортен живот, е Швейцария, сочи тазгодишната класация на аналитичното звено на списание „Икономист“, обявена в петък. Листата включва 80-те най-добри държави държави в света за продължаване на рода.

В топ 10 на най-добрите места да се роди човек са също така Австралия, Норвегия, Швеция, Дания, Сингапур, Нова Зеландия, Холандия, Канада и Хонконг. „Икономист Интелиджънс Юнит“ отбелязва, че големите европейски страни и лидери на еврозоната не присъстват на челните позиции. Германия се намира на 16-о място, което си поделя със САЩ.

Съединените американски щати оглавиха първото издание на рейтинга през 1988 г., но сега са значително по-назад. Франция заема 26-о място, изпреварвана с две позиции от Кипър. Великобритания е 27-ма, следвана от Чехия и Испания, поделящи си една позиция.

Северните страни заемат първите места в класацията, а ударената от кризата Южна Европа (Гърция, Португалия и Испания) е далеч назад, въпреки предимството на благоприятния климат.

България заема 61-о място, преди нея е Египет, а значително по-напред в класацията са Гърция (34-то), Турция (51-о), Сърбия (54-о) и Румъния (56-о).

Дете, родено през 2013 г. в България, ще живее по-зле, отколкото в Египет, но малко по-добре, отколкото в Салвадор, Филипините или Шри Ланка, когато навърши пълнолетие т.е. през 2031 година.

Бразилия е 37-а, Мексико – 39-а, Куба и Аржентина си поделят 40-о място, Естония и Венецуела се нареждат на 44-а позиция, а Хърватия и Унгария – 4-а. Русия е на 72-а позиция, между Индонезия и Сирия, като добро място да се роди човек. На дъното на класацията са Кения и Нигерия.

„Икономист Интелиджънс Юнит“ изчислява индекса въз основа на няколко статистически показателя. След тях са брутният вътрешен продукт на човек от населението, нивото на безработица, продължителността на живота, броя на разводите, нивото на политическа и сексуална свобода, мащабите на корупцията и престъпността, климата и качеството на културния живот. Предвид се вземат и социологическите проучвания на „Галъп“ за удовлетвореността на гражданите на съответните страни от живота им и за техните собствени икономически прогнози до 2030 г.

Индексът за качеството на живота свързва резултатите от изследвания на субективното задоволство от живота – колко щастливи се смятат хората, с обективни фактори, определящи качеството на живота в страните. Богатството помага, но не е единственият важен фактор за щастие.

Такива са още престъпността, доверието в държавните институции и здравето на членовете на семейството. Някои от факторите са фиксирани като географията, а други се променят много бавно във времето (демографията, много социални и културни характеристики), трети фактори зависят от политиката и от състоянието на световната икономика.

Още по темата: Филипинците – най-емоционални, българите са на 17-то място

Най-емоционалната страна в света са Филипините – твърде бедна държава с развиваща се икономика. 60 на сто от анкетираните са споделили, че имат богат емоционален живот. България се нарежда на 17-о място по емоционалност – далеч повече от съседите – Македония е 35-а, Сърбия – 41-а, Турция – 49-а, Румъния – 59-а, а южна Гърция изненадващо – 95-а.

Това показва проучване на общественото мнение, извършено от Галъп в повече от 150 страни в периода 2009-2011 година по поръчка на агенция Блумбърг. Изследователите са се интересували както от положителните емоции като удоволствие, усмивка, смях, радост от учението или познанието, пълноценната почивка, така и от отрицателните – гняв, стрес, тъга, физическа болка, безпокойство, се казва на сайта на Галъп.

Сингапурците, въпреки високите си икономически постижения и брутен вътрешен продукт в размер на 33 500 долара на човек от населението, не се наслаждават на процъфтяването на страната, а твърде пестеливо изразяват емоциите си.

Само 36 процента от жителите на Сингапур са споделили, че изпитват всеки ден не по-малко от 10 положителни и отрицателни емоции. Този показател е най-ниският в света и отрежда на страната първо място в класацията на най-безсърдечните държави, твърдят социолозите.

На второ място сред най-неемоционалните държави се нареждат Грузия и Литва – там 37% са съобщили, че изпитват чувствата, от които се интересуват социолозите. Русия е на трето място с резултат от 38%.

В една група с нея са Беларус, Украйна, Казахстан, Киргизстан, развиващата се държава Мадагаскар и една от най-бедните и неразвити страни в света Непал. Сред най-емоционалните държави, освен Филипините, са Салвадор (57% от анкетираните изпитват над 10 различни чувства дневно), Бахрейн (56%), Оман и Колумбия (по 55%). На пето място с резултат от 54% са Чили, Коста Рика, Канада, Гватемала, Боливия, Еквадор, Доминиканската република, Перу, Никарагуа и САЩ.

Жителите на страните от Близкия изток и Северна Африка, а също на Ирак, Бахрейн и Палестинските територии изпитват най-много отрицателни емоции в света, което е разбираемо заради неустойчивото положение и вътрешните конфликти.

Що се отнася до положителните емоции, световен лидер са страните от Латинска Америка – радост и удоволствие редовно изпитват гражданите на Панама, Парагвай и Венецуела. Най-удовлетворени от живота са датчаните.

Поведенческите показатели, такива като положителните и отрицателните емоции, са важна мярка за оценка на благополучието на обществото. Икономическото благосъстояние може да подобри емоционалния фон на хората, но не е достатъчно.

Върху проявяването на емоции влияят традициите на националното поведение, манталитетът, как се чувства човек в обществото. Много показателен в този случай е примерът със Сингапур, където хората се държат много сдържано. Малко граждани са изпитвали там отрицателни емоции като стрес, гняв и т.н., но и истински щастливите не са били повече.

Според експертите една от главните причини за такова отношение към живота се крие в неудовлетвореността на жителите на страната от своята работа, пише „Бизнес уик“. За липсата на емоции спомага и фактът, че в Сингапур хората се учат да не се възприемат като отделна личност, а само като част от обществото.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.