Ройтерс: Доматена революция срещу корупцията в България

Доматената революция
Колаж на Ивайло Ангелов.

Корупцията и организираната престъпност унищожават България 23 години след падането на комунистическия режим и възпрепятстват растежа на страната, тя е на дъното в ЕС и забавят приемането й в Шенген, съобщава агенция Ройтерс от София.

Стотици българи, провокирани от поет с буйна коса, протестираха пред сградата на парламента в събота, някои от тях хвърляха домати, наричайки действията си „доматена революция“ срещу корупцията, пише Ройтерс.

На издигнатите им лозунги пишеш „Стига политическото лицемерие!“. Протестиращите бяха пазени далеч от парламента от полицията, която пазеше сградата. Те заявиха, че техните протести ще стават все повече.

Това е само началото на протестите, заяви дисидентът Николай Колев – Босия. 61-годишният поет, затварян няколко пъти по време на комунистическия режим, беше арестуван за кратко в сряда, след като хвърли домат към сградата на парламента в центъра на столицата София.

Миналата седмица Колев изпрати писмо до водещи политически фигури, до ВСС, държавните радио и телевизия, като заплаши, че ще хвърля домати по техните сгради, защото са отговорни за широкото разпространение на корупцията, за престъпността и липсата на свобода на медиите в България.

Българите са давали около 150 000 подкупа всеки месец през 2011 година, което надвишава броя им от предишната 2010, усилията на правителството да пребори корупцията са безуспешни и тя процъфтява, показват данни от месец септември.

В същото време стандартът на България е най-ниският в ЕС и безработицата надвишава 11% през октомври, припомня Ройтерс.

По Кафене.нет

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.