Защитниците на Странджа ще влязат в парламента. Нужен е нов закон за одържавяване на земите край морето

Спонтанната енергия, която предизвика Върховният съд като разреши строителството в парк „Странджа“, може да прелее в политиката. Няма никакво съмнение, че ако 2-3 природозащитни движение се обединят и се кандидатират за изборите, ще надхвърлят гласовете на СДС, ДСБ, НДСВ.

У никого няма съмнение, че сегашната политическа класа е корумпирана. Че с нея са сраснали медиите и бизнесът. Примерно осакатяването и отлагането на Закона за Черноморието беше покрито с информационно затъмнение от медиите. Затова гласовете на избирателите изведнъж могат да се насочат към нещо ново, обединено около проста идея – да опазим Странджа и крайбрежието от строителство. Много е просто – предизборна програма от единствена точка – един нов Закон за одържавяване на вече реституирани земи, за премахване на строителството близо до брега, за събаряне на вече построеното.
Напълно реалистична програма – одържавяване, забрана и събаряне са все неща, правени по крайбрежията на стари капиталистически държави. Изобщо не става дума за волунтаризъм от времето на комунизма.
Сегашните корумпирани партии бавиха Закона за Черноморското крайбрежие 15 години – след приемане на конституцията в заключителните й разпоредби беше указано, че трябва да се приеме такъв закон, който да доразвие идеята за плажната ивица като изключително държавна собственост. Но той не беше приет от няколко парламента. През 2003 беше направен проект, който мощните лобита на инвеститорите по морето не допуснаха да влезе в парламента. Влезе на първо четене миналата година, а мина на второ четене чак тази година, въпреки че правилникът на парламента изисква един закон да минава на второ четене до 2 седмици след първото. И накрая беше осакатен и отложен да влезе в сила от 2008 г. Но дори тогава, който е заявил инвестиционни намерения, законът не го лови. А много е лесно да заявиш инвестиционни намерения на някой кмет като този от Царево.
Корупцията е тотална, алчността – повсеместна, хората ги обзема безсилие от този организиран грабеж.
Налице са всички условия природозащитниците да оберат гласовете на недоволните. Само трябва да извадят нови лица, далеч от политиката. А не като Бойко Борисов да обират някакви, минали през 2-3 партии заради далаверата.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.