Изненадите на Бидзина Иванишвили

в. Независимая газета

Бидзина Иванишвили. Снимка: от тв екрана

В навечерието на деветата годишнина от Революцията на розите, премиерът на Грузия Бидзина Иванишвили даде пресконференция в шикозния тбилиски хотел „Радисън“. Това бе първата среща с представители на пресата за лидера на коалиция „Грузинска мечта“ след победата й в парламентарните избори на 1 октомври. Пристигнаха близо 200 журналисти; министър-председателят обеща редовно да общува така с представители на медиите.

И да е разчитал някой Иванишвили да посочи най-сетне конкретни дати за изпълнение на обещанията, раздадени през изборната кампания – сгрешил е. Поднесени бяха изненади от друго естество. Основна новина бе май решението на премиера да отложи за догодина визитата си във Вашингтон, насрочена в края на месеца, и фактическият му отказ да посети Москва.

Иванишвили обясни, че пренасрочва посещението в САЩ, за да бъде по-добре подготвено. Вероятно си е взел поука от първите срещи в чужбина, проведени в Брюксел и съпроводени с досадни неуредици.

Руската част от изявлението на премиера събуди известно недоумение – тя бе в разрез с обявения стремеж да се подобрят отношенията с Москва. Иванишвили каза, че не може да посети Русия, защото нейни дипломатически мисии действат в Абхазия и Южна Осетия. Но спомена, че може да преговаря с руски лидери в трети държави. Нещо трудно представимо с оглед на реалното положение. Грузинският държавник може би е имал предвид евентуални преговори с ръководството на Руската федерация в рамките на някой голям международен форум. При все това Иванишвили е доволен от напредъка по пътя към подновяване на грузинско-руските търговски връзки.

„Териториалната цялост на Грузия трябва да бъде възстановена; Абхазия и Южна Осетия трябва да станат част от нея“, отбеляза той. „На този етап обаче не обсъждаме въпроса. Трябва да подобрим отношенията със Сухуми и Цхинвали, като покажем, че в Грузия са дошли на власт други хора, заинтересовани да се установят добри отношения“, поясни премиерът.

Още нещо неочаквано. Иванишвили може би няма да се оттегли от политиката след година и половина, както сам предвиждаше по време на изборната кампания. Решението ще зависи според него от това доколко е изпълнена предизборната му програма. Сиреч, за да изпълни обещаното, премиерът може би ще има нужда от повече време – над година и половина. Затова пък новата власт още сега ще започне да стеснява функциите на президента.

По думите на Иванишвили въпросът за импийчмънт на Михаил Саакашвили не е на дневен ред, обаче новата конституция или текстове от нея, изместващи властовия център от държавния глава към премиера, ще влязат в сила не през октомври 2013 г. – след президентските избори, както бе предвидено, а в по-кратък срок. Целта е, подчерта министър-председателят, да не се хабят време и сили в опровергаване на лъжливите данни за политическите процеси в Грузия, разпространявани от Саакашвили в цял свят.

Към тези „лъжливи данни“ очевидно спада според него серията от арести на високопоставени служители от силовите ведомства, смятани за политическа разправа от бившата управляваща партия „Единно национално движение“ (ЕНД). Не без нейно внушение новият кабинет вече бе смъмрен по този повод от НАТО и ЕС. Иванишвили обаче смята, че „Грузинска мечта“ започва да изпълнява едно от предизборните си обещания – да възстанови върховенството на закона и справедливостта.

Той нарече арестите на висши чиновници от вътрешното министерство и други служби, както и уволненията, необходими мерки за „прочистване на ведомството“ и призова да бъде спряна истерията, раздухвана по този повод. „Възмутително е – заяви Иванишвили, – шефът на Обществената телевизия, комуто се поставят сериозни въпроси по данъчна линия, да нарича това натиск върху свободния печат, или да бъде изкарван герой Бачана Ахалая (бивш шеф на системата за изпълнение на наказанията, бивш министър на вътрешните работи, по-късно – на отбраната, обвинен, че е организирал изтезания на затворници – бел. на изданието).“

Както се разбра от комплиментите, които премиерът отправи към министърката на правосъдието Тея Цулукиани и към Созар Субари – министър на наказателните институции и правната защита, също и от изявленията покрай тези похвали, наближават нови арести на бивши или действащи чиновници. Естествено при установени закононарушения.

Така в навечерието на деветата годишнина от Революцията на розите, която впрочем няма да се чества за разлика от предишни години, инициаторите й – ЕНД, получиха ново стряскащо послание от премиера. Според някои оценки „Грузинска мечта“ и Иванишвили не са били готови да спечелят парламентарните избори, тъй че днес просто не могат в движение да заработят по обещаното в социално-икономически план.

А щом няма хляб, налага се да хранят публиката със зрелища. Освен споменатите вече арести да разгръщат примерно дебати – дали Саакашвили се нуждае от служба за охрана? Или с цел пестене на средства да изключват външното осветление на президентския дворец, от което вечерният пейзаж на града едва ли печели. Или да замислят прехвърляне на парламента от Кутаиси обратно в столицата, въпреки че там вече няма подходящо помещение.

Тук спада вероятно и неравнодушното отношение на новите власти към редица сгради, решени в авангарден стил. Те заплашват да съборят в стария Тбилиси ту Моста на мира, включен в топ 20 на най-необикновените мостове в цял свят, ту изграждания наблизо Музикален център – също с чудати форми, ту просто се заканват да спрат финансирането на обекта.

Известният грузински политолог Рамаз Сакварелидзе споделя тази оценка само отчасти. Според него „Грузинска мечта“ май не е очаквала тъй лесна изборна победа, защото не е сварила да формира дори присъщото за една опозиция правителство в сянка, заради което се е проточило съставянето на кабинет.

„Това обаче не е безпрецедентен случай. ЕНД също нямаше готовност през 2003 г. и срещна същите проблеми като „Грузинска мечта“ днес. Тогава икономиката също бе рухнала съвсем – „националите“ изплуваха с помощта на САЩ и на Иванишвили, който навремето ги подкрепяше. Днешните арести напомнят събитията от онези години. ЕНД също започна да управлява, като предприе репресивни действия, при това с толкова шумен пиар, че тъкмо за тях можем да кажем: по липса на хляб хранеха народа със зрелища“, коментира Сакварелидзе пред „Независимая газета“.

Сегашните власти според него вдигат далеч по-малко шум и „изкуствената кампания от арести и задържания“ не е в техен интерес. Поне защото, обявявайки за приоритет възстановяването на справедливостта, са натоварили съдебните инстанции вече с над 2000 молби за преразглеждане на присъди.

„Вече упрекват Иванишвили, че властите не бързат да изпълняват социалните си обещания. Нека обаче си припомним, че нито самият Иванишвили, нито друг някой от „Грузинска мечта“ е посочвал конкретни дати за изпълнението им. Те винаги са изтъквали, че социалното положение на хората със сигурност ще бъде подобрено, но след като получат възможност да се запознаят с бюджета и достъп до него. Има подозрения, че наследяват проблемен бюджет“, смята Сакварелидзе.

Според политолога при всяко положение е рано да се правят някакви изводи за новото правителство, ненавършило и месец. „Още по-малко да се дават точни оценки“ , каза грузинският експерт за „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.