Революциите раждат фараони

в. Росийская газета

Статуя на фараона Хефрен, царувал 25 години (2518 до 2493 г пр. Хр.). Археологически музей в Кайро. Снимка: Иван Бакалов

Историята на човечеството гъмжи от примери, когато революционери свалят тирани, но после те самите се превръщат в диктатори, далеч по-жестоки от тях. Така се е случвало във Франция, във Великобритания, в Русия. Събитията в Кайро недвусмислено сочат, че Египет е решил също да се нареди в кървавия списък.

Страната на великите пирамиди се разцепи на две: „преди“ и „след“ революцията, вдъхнала много надежди на повечето египтяни. Това стана миналия четвъртък. Държавният лидер Мохамед Морси публикува нова декларация, която дава на президента извънредни законодателни пълномощия и отнема от съдебните органи надзора над Консултативния съвет (горната парламентарна камара) и Конституционната комисия, разработваща основен закон за Египет. Така в страната внезапно се появи човек, събрал в ръцете си толкова власт, колкото нямаше дори Хосни Мубарак. А сваленият лидер бе наричан „последният фараон“…

Опозиционерите, въстанали срещу декларацията на Морси, твърдят, че в Египет днес има нов фараон. Ще има ли и нова революция на площад „Тахрир“? Ще съберат ли хората сили да свалят още един управник? Отговори засега няма. Революционният плам на египтяните май е изчерпан. Впрочем всичко зависи от Морси – ще устои ли той пред съблазните на една практически безгранична власт?

Самият новоизпечен „фараон“ положи усилия да убеди народа, че мисли единствено за държавния интерес. „Президентът има право да взема всякакви решения, за да брани нашата революция – обясни говорителят му Ясир Али. – Решенията и законите, одобрени от президента, са окончателни и в никой случай не подлежат на преразглеждане“.

Всички предишни диктатори впрочем също уверяваха в началото, че искат да помагат на хората, а накрая стигаха до масови разстрели без съд и следствие. Точно това плаши опонентите на Морси – от четвъртък насам те се множат с всеки изминал ден. „Убеден съм, че военните като всички нас са разтревожени от събитията. Не е изключено армията да се намеси, за да възстанови закона и реда – заяви бившият генерален директор на МААЕ Мохамед ел Барадеи, днес един от лидерите на опозицията. – Не може да има никакъв диалог (с Морси, бел. на изданието), докато той не отмени своя указ.“

А докато армията изчаква, хората отново излязоха на площад „Тахрир“. В отговор Морси нареди тълпата да бъде разпръсната. И започна поредното тахрирско клане.

Схванали, че кръвопролитията (за благото на народа, както обеща Морси) са неизбежни, президентските съветници започнаха един през друг да подават оставки. Междувременно Върховната съдийска колегия на Египет реши в събота да преустанови дейността на всички съдилища и прокуратури в страната в знак на протест срещу новата конституционна декларация на президента Морси. На същото заседание бе обявено, че в сряда представители на съдебния корпус в Египет започват стачка. Те заявиха, че ще протестират в сградата на колегията, „докато Морси обяви, че отменя новата конституционна декларация“.

От ден на ден със сигурност ще расте и външнополитическият натиск срещу египетския президент. Пресслужбата на Държавния департамент на САЩ например вече заяви, че „участниците в масовите акции в Египет, завършили с оставката на бившия държавен лидер Хосни Мубарак, настояваха между другото властта да не е прекомерно концентрирана в ръцете на един-единствен човек или институция“. Според Вашингтон днешният конституционен вакуум може да бъде преодолян само с приемане на конституция, предвиждаща да се въведе система от „спънки и противовеси“, да се осигури спазване на основните човешки права и свободи, върховенство на закона, както повеляват международните ангажименти на Кайро.

Коментар на руското външно министерство

Москва внимателно следи развитието на обстановката в приятелски Египет. В създаващата се ситуация е крайно важно да не се допусне подкопаване на националното съгласие и възникващите проблеми и противоречия, естествени за етапа на дълбоките социални преобразования в страната, да бъдат решени чрез конструктивен диалог с участието на всички водещи политически сили, при спазване на основните човешки права и свободи. Същевременно външното министерство на Русия потвърждава препоръката към руските граждани в Египет да избягват районите с масови протести и демонстрации, а към пристигналите в страната с цел туризъм – да се въздържат от пътувания извън курортните зони.

Коментар на Георгий Мирски, главен научен сътрудник в Института за световна икономика и международни отношения към РАН

Човешката история не познава още нито една революция, извършена, без да последва борба между победителите. Спомнете си Френската революция. Свалиха монархията, после почнаха да си отсичат главите. Спомнете си какво стана през 1917 година у нас. Всички се разстрелваха взаимно. Прочее, такива неща се случват винаги, когато се сваля предишният режим. Моментите на единство и сплотеност отминават и става ясно, че всички имат различни възгледи.

След като бе премахнат режимът на Мубарак, изглеждаше, че Египет се превръща във военна диктатура. Преди Морси да спечели президентските избори, военните сториха всичко, за да бъде той чисто номинална фигура. „Мюсюлманските братя“ обаче сполучиха да ги надвият в играта. Морси изненадващо уволни всички военни лидери. Човек да помисли, че ще си го върнат тъпкано! Обаче не им стигна кураж. Нали вече не са ония военни, които навремето направиха преврат заедно с Насър, а типични бюрократи. Не им достигна енергия – те покорно се подчиниха и слязоха от сцената. След тази победа Морси явно се е усетил пълен господар на положението. Разбра се, че той не е съвсем номинална фигура, а пръв сред равни.

Само преди дни Морси спечели и друга важна победа. Защото тъкмо той на първо място, а не Обама, успя да помири Израел и Хамас. Авторитетът му се качи невероятно високо. Явно след такъв успех е надценил картите, които държи, затова е направил неверен ход в играта. Всъщност още може да спечели в тази конфронтация. Но според мен не е разчитал да срещне съпротива от толкова много сили наведнъж.

Сред тях виждаме и подбудители на революцията – млади интелигенти, светски хора, и по-набожни, „полуислямистки“ сили като бившия шеф на МААЕ Мохамед ел Барадеи. Сиреч всички, които гласуваха за Ахмад Шафик от страх „Мюсюлмански братя“ да не наложат ислямистки режим. Да, Морси засега не е направил никакви ислямистки стъпки. Това обаче е лесно обяснимо – Египет е на ръба на икономически колапс.

Има нужда от чуждестранни инвестиции, кредити и туристи. Ако туризмът спадне, всичко направо отива на кино. При това положение страната не бива да се кара със Запада. Образованите са наясно с нещата, затова сред хората още има опасения, че „Мюсюлмански братя“ се канят да установят ислямска република. И щом си даваш твърде много пълномощия, само подклаждаш тези нагласи.

Не бива да забравяме и властовите институции. Отслабне ли президентът, може да го натиснат пак военните, недоволни, че са отстранени от държавното кормило. Още повече че армията е най-големият икономически играч в Египет. Те контролират ред различни производства. Има губернатори и градски кметове – военни в оставка. Дори самите „Мюсюлмански братя“ може да не подкрепят решението на Морси. Лидерите им се страхуват, че той ще поиска да стане диктатор и да изтласка движението на заден план. Доста е вероятно всички тези сили сега да упражнят силен натиск върху Морси.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.