Малкият бизнес в Банско се усети за монопола на Цеко Минев, но късно

Премиерът Борисов и шефът на Първа инвестиционна банка Цеко Минев в Банско, 19 февруари 2012 г. Цеко е и председател на Федерацията по ски, и банката му седи зад фирмата собственик на курорта Банско и ски пистите и съоръженията на Витоша. Снимка: Булфото

Дребният бизнес в Банско най-после осъзна, че пада жертва на монопола на фирма „Юлен“, която владее всички лифтове и съоръжения в планината. Фирмата очевидно предлага по-изгодни условия на туроператора „Болкан холидейз“, който се управлява от съпругата на Цеко Минев, шеф на федерацията по ски и на Първа инвестиционна банка, която пък седи зад фирма „Юлен“. Така малките хотели, ски училища и др. изпадат от конкуренцията. Туристическа Асоциация Банско, Съюз на туристическия бизнес и Асоциация на ски училищата в писмо до Цеко Минев открито говорят, че „Юлен“ иска да премахне дребния бизнес. Ето целият му текст:

До г-н Икономов
До г-н – Цеко Минев

Безспорно е, че дължим много на фирма ”Юлен”,”Балкан Холидейс” и г-н Минев за смелостта и визията, които показаха, инвестирайки в Банско. Нямаше да е същото Банско, ако не бяха милионите евро инвестирани в нашия град. Мисля, че е важно никога да не забравяме важността на тяхната инвестиция.

Бихме искали обаче да обърнем внимание на важността на малкия местен бизнес в Банско. Банско, като курорт, има нужда от разнообразие за да остане жив и интересен курорт. Уникалната култура, атмосфера и стил на Банско са толкова важни, колкото лифтовата инфраструктура. Защото инвестицията е направена точно за това ,че Банско (не Добринище , Пампорово , Боровец ) и планината са едно уникално съчетание на дух и природа,което се среща само в Банско на много малко други места в света .

Напълно разбираме, че „Юлен“ трябва да защитава инвестициите си, но усилията да се премахне малкия местен бизнес от туристическия пазар са притеснителни. Затварянето на всички местни ресторанти в планината изглежда са началото на тенденция, която води към монопол. Тази година натискът върху ски гардероби и училища е невероятно голям. Ски карти за инструктори от 5000лв. са непосилни за местните ски училища и ще ги доведе до фалит.Освен това, новата организация за преориентиране на движението на хората до кабинковия лифт , ще спре достъпа до техните обекти .
Отстъпките, които „Балкан Холидейс” за ски ваканции с включени ски карти са невероятни, което пък прави ски почивките в местните хотели непривлекателни.
Бихме искали да знаем цените на ски картите преди откриването на сезона –поне два месеца по- рано, да има отстъпки за семеен пакет, ученици и студенти.

Бихме искали да има бонусна схема за продажба на ски карти за хотелите и облекчена схема за издаване на ски карти за гости на хотелите ни , когато хотелът се ангажира със закупуването им.Бихме искали ски карти да се продават за следващия ден в края на предишния през всички дни от седмицата.

Цифрите са като мисия за избутване на местния бизнес извън уравнението.

В същото време сме помолени да подписваме петиция за подпомагане на „Юлен“ за да имат повече писти и лифтове. Каква полза от тези писти и лифтове, ако нашите гости не могат да си позволят да ги използват. Няма ли да е по-добре за нас да запазим планините за летен туризъм, ако не сме допуснати до зимния.

Ако „Юлен“, „Балкан Холидейс“ и г-н Минев наистина се интересуват да работят с хората от Банско, ние напълно ще подкрепм техните планове за разширяване на курорта. Обаче ще ни е трудно да подкрепим разрушаването на Национален парк Пирин, ако от това няма по-голяма полза за местните хора.В момента работим 3 месеца в годината , но тук помним Банско като развит курорт за летен и културен туризъм.

Гр.Банско
26,11,2012
Туристическа Асоциация Банско
Съюз на туристическия бизнес
Асоциация на ски училищата

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.