Пирамида „Осмото чудо на света“ – това е новият проект на Кристо Явашев

Инсталациите на художника са мегаломански, пише „Шпигел“

Режисьорът Албърт Мейслъс благодари Христо Явашев и съпругата му Жан-Клод, след като е получил наградата “Пийбоди” за документален филм за артинсталацията им “Вратите” в Сентръл парк в Ню Йорк. Снимка: архив на e-vestnik

По-голям от пирамидите в Гиза и по-скъп от всяка друга инсталация – най-новият проект на Христо Явашев (Кристо) вече добива конкретни очертания. Наричат го „осмото чудо на света“.

Проектите на Кристо винаги са били мегаломански: цял свят помни опакования Райхстаг, хилядите „врати“ от оранжев плат в Сентръл парк или пък 11-те острова в залива на Маями, обвити в розова полипропиленова тъкан. Както изглежда обаче, последният проект на Кристо ще засенчи всички останали: инсталацията The Mastaba в пустинята край Абу Даби ще бъде по-голяма от пирамидите в Гиза и по-скъпа от най-скъпата инсталация в света.

Идеята

Кристо смята да подреди един върху друг 400 хиляди празни варела от петрол, боядисани в различни цветове. Предполага се, че реализацията на проекта ще струва рекордните 340 милиона долара. Неслучайно някои наричат The Mastaba „осмото чудо на света“. И наистина – с внушителната си височина от 150 метра и дължина на стените в основата съответно 225 и 300 метра, конструкцията в пустинята ще се вижда от километри. Освен това едва ли може да има монумент, който да олицетворява по-добре една съвременна цивилизация, превърнала се в такава благодарение на петролната си индустрия.

Всъщност идеята не е нова. Сега обаче авторът за първи път съобщава конкретни детайли. В неделния брой на британския в. Обзървър, едновременно с излизането на илюстрованата книжка с историята на проекта, Кристо разкрива къде ще издигне най-новото си творение – в района на оазис Лива, на 160 км от Абу Даби Сити. Името на проекта The Mastaba е заимствано от древното египетско название за могила, представляваща трапецовиден насип с две вертикални и две полегати стени, каквито в миналото масово са били използвани за гробници на влиятелни хора.

 Парите

Относно финансирането Кристо не казва много – само това, че е намерил „независимо“ финансиране. И по-точно: конструкцията в арабската пустиня ще бъде финансирана с пари от продажбата на други негови проекти, както и с помощта на различни „инвеститори“. Също толкова забулено авторът говори и за ролята на кралското семейство в проекта му: „Работим в тясно сътрудничество с шейх Хамдан бин Зайед ал Нахиян, който е представител на престолонаследника“, казва лаконично Кристо. И допълва: „Всички в кралската фамилия са очаровани от проекта“. Кристо обаче не уточнява дали управляващото семейство е сред „инвеститорите“.

Идеята за инсталацията The Mastaba възниква още през 1977 година. От тогава са и първите скици на проекта. По време на войната между Иран и Ирак обаче проектът е изцяло замразен. Засега не е ясно кога точно ще започне работата по възродения проект, нито кога той ще бъде завършен. Самият Кристо предполага, че работата ще отнеме около 30 месеца.

Освен високата 150 метра конструкция, в съседство ще има и постоянна изложба, посветена на проекта. Планирано е също така изграждането на луксозен хотел с ресторант за посетителите на обекта. По този повод сп. Шпигел коментира, че представите на Кристо за броя на туристите са също толкова мегаломански, колкото и самите му проекти: поръчано от самия Кристо изследване стига до извода, че инсталацията ще привлича до 2 милиона посетители годишно.

От „Дойче Веле

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.