Кой е „добрият” и кой „лошият” в СДС? И въобще за какво толкова шум?

Политици и коментатори виждат зад случващото се със СДС ръката на Бойко Борисов. Дори Сергей Станишев заяви, че Борисов подчинява напълно СДС (какво единомислие с отлюспените сини депутати).
Други съзират някаква конспирация – някой от Европа подкрепял партията на Кунева, затова разпада СДС.
Дали е така?
Каквото човек сам си направи, никой не може да му го направи.
Нито Борисов, нито някой отнякъде е виновен нещо на СДС.

Какво въобще очакват от една закономерно затихваща партия? В Източна Европа партиите и движенията, които извършиха промените се разпаднаха и изчезнаха от сцената. А кой тук си въобразява, че СДС ще има някаква роля тепърва? При положение, че нито СДС е бил полската „Солидарност”, нито Желю Желев е бил Вацлав Хавел.
Кой смята, че СДС може сега да стане водещата десница и да спечели изборите? Независимо дали в съюз с ДСБ или сама. Такива политически възкресения са невъзможни.

Когато Иван Костов напусна СДС и направи новата си партия, той каза „Духът (ДСБ) излезе от мъртвото тяло (СДС)”. Това беше най-големият удар по СДС, който закономерно го водеше към разпадане. Никой не разбра достатъчно ясно защо Костов се раздели със СДС. Единственото видимо обяснение беше силният му политически егоизъм и стремежът да започне на чисто със свои хора. Нямаше голям успех. В някогашната синя крепост София Иван Костов взе по-малко гласове в мажоритарни избори от червения младок Георги Кадиев. И освен това направи коалиция със същото „мъртво тяло” СДС, благодарение на което успя да влезе в парламента.

Какъв е проблемът сега? Защо толкова шум? В СДС били останали безлични фигури, сътрудничели с Борисов. Кой смее да твърди това? Та нали Мартин Димитров и Иван Костов също сътрудничиха с Борисов преди и след изборите 2009 г.?
А като не са безлични Надежда Михайлова, Димо Гяуров, Йордан Бакалов, Мартин Димитров до къде стигна с тях СДС? Това са изхабени лица и безпомощни в политиката хора. Резултатите им го показват. За президентските избори съвсем демократично си издигнаха кандидатура. И нищо – Светльо от „Хиподил” взе повече гласове от тях.

На СДС му трябват нови хора, ако иска въобще да оцелее. Сегашният Кабаиванов и ръководството може и да хлопнат кепенците на СДС. Но те са само следствие, а не причината. Сега в парламента има неколцина депутати, които смятат, че партията СДС – това са те. Отново политически егоизъм. Петър Стоянов не им харесвал за конституционен съдия. В тази партия все този не харесва онзи и така до безкрай. Още от 1990 година започна люспенето на СДС и не спира до днес. Накрая ще остане гол кочан. И отстрани една камерна партия с Костов, която на майтап наричат „Костовистите от последния ден”.

Кого могат да увлекат след себе си тези хора? Вярва ли някой, че това ще стане? Влиянието им се свива от година на година. Но по някакви носталгични причини към тях още има очаквания да направят чудо.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.