ЕС открива Централна Азия

в. Независимая газета

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън започва обиколка из Централна Азия. Първото й посещение ще бъде в Киргизстан; под нейно председателство там ще се състои среща на външните министри от ЕС и Централна Азия. Възможно е те да приемат нов документ за сътрудничество между Евросъюза и средноазиатския регион.

Програмата за сътрудничество между ЕС и Централна Азия, лансирана от Германия, е разработена за периода до 2013 г. Според научния директор на Германско-руския форум Александър Рар „визитата на Катрин Аштън в региона цели да покаже, че Евросъюзът води собствена политика в Централна Азия и има интерес да развива връзки с нея“.

Ще припомним: държавите от региона разчитаха ЕС да спонсорира комплексните им реформи, тъй като бе заявено, че Брюксел ще им отпусне 750 милиона долара. От своя страна Евросъюзът бе заинтересован да поддържа партньорство с тези страни, доколкото укрепването на стабилността и сигурността в постсъветското пространство е сред приоритетите в политиката на Запада. На определен етап обаче европейската инициатива взе да буксува – основно заради икономическата криза, посочи пред „Независимая газета“ Александър Рар.

„Когато се приемаше стратегията ЕС-Централна Азия, предвиждаше се да бъдат приети и нови актове, развиващи положенията на договора от Маастрихт. Ситуацията в Европа тогава бе различна, икономическа криза нямаше. Днес Европа е в криза. При това развитието на централноазиатската програма съвпадна с неуредици в конституционното оформяне на Евросъюза. Заради провала на референдума в Холандия се наложи по-специално Брюксел да смени документите.

ЕС не успя да отдели внимание, нито да отпусне достатъчно средства, за да бъде осъществена стратегията – нещо, което обективно обслужва руските интереси. Разбра се, че образът на ЕС в очите на централноазиатските държави като сила, конкурентна на Русия, до голяма степен е помръкнал.

Европейците естествено не обичат да признават това, те все още насочват усилия главно към хуманитарни програми за съвместна дейност. И само маркират донякъде онези точки от стратегията, които засягат глобални проблеми, например този с водите. Липсват каквито и да било сериозни резултати, сочещи като извод, че ЕС е постигнал успех в Централна Азия“, коментира пред „Независимая газета“ Аждар Куртов, водещ научен сътрудник в Руския институт за стратегически изследвания. Евросъюзът е наясно, че Русия има сериозни позиции в региона.

Идеята на Москва за създаване на Евразийски съюз добива реални очертания. Подготовка за включване в това обединение са започнали Киргизстан и Таджикистан. Евросъюзът е против укрепването на Евразийския съюз, заяви Александър Рар. Експертът не изключва при посещението си в региона Катрин Аштън да отправи молба към местните държавни лидери да поизчакат с влизането в едно постсъветско обединение, в което доминира Русия. „Брюксел схваща, че в Централна Азия трябва да се побие знамето на Евросъюза“, смята той.

ЕС е разтревожен и от предстоящата смяна на властта в Казахстан и в Узбекистан. „В ЕС има разбиране, че още в близките пет години предстоят съществени промени в региона – днешните дългогодишни лидери ще слязат от политическата сцена. Затова стремежът на ЕС е още отсега да изгради отношения с новите елити в тези държави. Още повече че Евросъюзът вижда в някои републики от региона евентуални кандидатки за евентуални цветни революции. Тъкмо затова Брюксел започна отрано да работи по това направление и гледа да държи ръка на пулса“, отбеляза Рар.

Нарастващото влияние на Китай в региона също тревожи ЕС. Както изтъкна руският експерт Аждар Куртов, „само допреди пет години ЕС разчиташе да получи сочно парче от ресурсите на региона“. Обаче не успя. Ресурсите, от една страна, отплават в посока към Поднебесната империя; от друга – „Газпром“ укрепва позициите си в енергийната сфера. „Вече няма съмнения, че „Южен поток“ ще бъде задействан. Постигнати са всички договорености по изграждането на този тръбопровод. Но остава неясен въпросът с тръбопровода „Набуко“. ЕС лобираше за този проект с цел да диверсифицира газовите потоци. И съюзът запазва своя интерес към алтернативни проекти“, каза Рар.

Експертите не изключват ЕС да приеме нова десетгодишна стратегия за сътрудничество с Централна Азия. Според Аждар Куртов това ще е „опит да се представи в добра светлина, макар да няма основание“. Куртов смята, че „докато не се стигне до консенсус в самия ЕС, което едва ли ще стане в кратко, обозримо време, не се очертава точно това обединение да си засили влиянието“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.