Предстои нова битка за свободата в интернет

В Дубай започва конференция на ООН, посветена на контрола в мрежата

Монтаж: фън.ру

Предстояща среща на ООН, посветена на контрола над интернет, тревожи широка коалиция от критици, съставена от американски технологични гиганти като Гугъл и правозащитни организации, които са загрижени, че промени може да доведат до повече опити да се цензурира уеб съдържанието и да задушат новостите в киберпространството.

Част от темите, включени в дневния ред на конференцията в Дубай идната седмица, са и идеи за борба със спама и интернет измамите. В наброяващите повече от 1300 предложения са вмъкнати и потенциално експлозивни въпроси, за които опоненти казват, че могат да се използват в места като Иран или Китай като оправдание за строги мерки срещу блогърите и други уеб ограничения.

Друга вероятна битка на започващата на 3 декември среща е за подкрепяните от Европа предложения за промяна в системата за заплащане в уеб пространството, която да принуди доставчици като Гугъл, Фейсбук и др. да заплащат допълнителна такса, ако искат да достигат потребители от други страни.

Все още не е ясно какви предложения ще бъдат одобрени на 11-дневната среща на Международния съюз по телекомуникации на ООН (МСТ), в който членуват 193 държави. Предварителните пазарлъци открояват търканията в интернет епохата за това кое да бъде регулирано и кое да бъде оставено на свобода. Резултатът от срещата може да засегне милиарди интернет потребители.

Някои пък са недоволни от самата организация на конференцията. „Инженерите, компаниите и хората, които създават и ползват интернет, нямат право на глас“, се казва в онлайн изявление на Гугъл. „Милиардите хора из целия свят, които ползват интернет, експертите, които го създадоха и го поддържат, трябва да бъдат включени“ в процеса на взимане на решения.

Други предупреждават за опасности.

Самото отваряне на вратата за по-голям контрол от МСТ буди тревога у активисти и мнозина други. Те се опасяват, че страни със строго контролирано киберпространство като Китай, Иран и някои представители на арабския регион ще настояват за допълнения към договора на МСТ (като например непрекъснат контрол от службите за национална сигурност), които може да легитимират както сегашните им опити да следят и ограничават интернет пространството, така и бъдещи ограничителни мерки.

„Можем да очакваме един интернет, който ще бъде напълно различен от днешната глобална и отворена система“, заяви Шарън Бъроу, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите, която представлява 175 милиона работници по целия свят. „Репресивни правителства ще разполагат с договор от ООН, който им позволява да контролират свободата на словото, да следят всичко казано в мрежата от всяко попаднало под радара им лице, както и да заглушават обществени движения и правозащитници, които настояват за спазване на основните човешки права“, предупреждава тя.

Домакинът в лицето на Обединените арабски емирства, например, силно затегна своите интернет закони този месец, като даде правомощия на органите на властта да повдигат обвинения за престъпления като нанасяне на обида към управляващите или организиране на улични протести.

В реч в Канада през май генералният секретар на МСТ Хамадун Туре каза, че очаква „утвърждаване на мек регулаторен подход“. МСТ заявява, че не се стреми да управлява интернет пространството или да ограничава свободата на словото, но обръща внимание, че е наложително да осъвремени договора за комуникациите, за да включи в него и всички сериозни технологични промени, настъпили след последната му ревизия през 1988 г. Тогава интернет все още не беше публично пространство.

Сред някои от заплануваните теми на срещата в Дубай са: интернет сигурността, борбата с измамите, предотвратяването на „шоковите сметки“ на мобилни телефони заради включените роуминг такси и достъпа до широколентов интернет в развиващите се страни.

„На всяко предложение има контрапредложение“, каза говорителката на МСТ Сара Паркърс. Тя отбеляза, че договори на ООН като Всеобщата декларация за правата на човека имат предимство пред всякакви регулации, които МСТ може да утвърди и които може да засегнат свободата на словото.

„Ние няма да подкрепим никакви опити за промени в глобалния договор за международни комуникации (International Telecommunications Regulations), улесняващи въвеждането на цензура върху уеб съдържанието или блокирането на свободния поток на информация и идеи“, заяви Тери Креймър, бивш изпълнителен директор на технологично предприятие, който бе издигнат в посланик, за да оглави съставената от 123 членове делегация на САЩ на Световната конференция по международни телекомуникации.

Групите включват представители от Фейсбук, Майкрософт, Амазон и Гугъл, който наскоро поведе агресивна онлайн кампания, предупреждаваща за опасността от приемането на по-строги мерки за регулиране на интернет на срещата на ООН.

Международното Интернет общество, корпорация с идеална цел с щабове във Вирджиния и Швейцария, която администрира интернет, също твърди че всеки по-строг контрол от страна на ООН може „да попречи на по-нататъшното обновяване и развитие на телекомуникационните мрежи и интернет пространството.“

Очаква се пратениците на американската технологична компания в Дубай твърдо да се противопоставят и срещу всяка радикална промяна на таксите в интернет. Предложението, издигнато от Европейската асоциация на операторите на телекомуникационни мрежи, би могло да премахне сегашната система, наречена „мрежова неутралност“, третираща целия интернет трафик еднакво, независимо кой изпраща и кой получава информация.

На нейно място европейският план предвижда доставчиците на съдържание да плащат, когато тяхна услуга бъде позлвана в чужда страна. С набраните пари, теоретично, може да се финансира разпространението на широколентов интернет в развиващите се страни. Противниците на идеята обаче твърдят, че компании като Фейсбук биха спрели достъпа до услугите си на страните, където допълнителните такси са прекалено обременяващи.

Стигна се до там, че дори Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО изрази опасения от проектопредложенията, които са толкова свободно формулирани, че лесно биха могли да бъдат използвани за ограничаване на свободата на словото под маската на националната сигурност или борбата със спама и интернет измамата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.