В Румъния залагат на популизма

Ройтерс

Траян Бъсеску. Снимка: ртс

В един слънчев октомврийски ден Дан Дяконеску пристигна в румънското министерство на икономиката със седем чанти, натъпкани с три милиона евро в брой, за да плати забавените заплати на работници в химическо предприятие.

Правителството не прие парите, но номерът свърши работа за медийния магнат, повишавайки изборния му рейтинг заедно с нощните му саморекламиращи се прояви по собствения му телевизионен канал, в които се нарича „следващият президент на Румъния“.

Обещавайки големи орязвания на данъците, неговата популистка партия може да има решаващия глас след парламентарните избори през декември. Това ще доведе до седмици на пазарлъци, които могат да поставят под въпрос споразумението с Международния валутен фонд и да подкопаят румънските пазари.

Като дойдем на власт, ще оправим нещата. Ние ще имаме хляб, заводи за стъкло и тухли както в старите времена, заяви Дяконеску пред избирателите в обеднелия миньорски град Търгу Жиу, където той се е кандидатирал за депутат в парламента.

Румъния се присъедини към ЕС през 2007 г., но нейната хаотична политика постави въпроса дали е годна да бъде част от блока. Тя продължава да бъде второстепенна членка на ЕС, изключена от свободната от паспорти Шенгенска зона и нейното правосъдие е обект на мониторинг.

Нейното ляво правителство, водено от Виктор Понта, е фаворит за изборите и може да си осигури пълно мнозинство. Но неговото реноме е уронено в чужбина след проваления опит да свали президента Траян Бъсеску, който е много непопулярен заради свързването му с мерките за икономии и корупцията.

Ако парламентът бъде поделен, тогава Дяконеску, чиято партия има според социологическите проучвания рейтинг от около 14 процента и спечели 45 места на изборите на 9 декември, тя ще стане вероятният балансьор.

И двете основни партии – Социал-либералният съюз на Понта и свързаният с Бъсеску Съюз Дясна Румъния АRD се ангажираха да работят с международните кредитори, но политиката на Дяконеску ще алармира МВФ, който е водещ в споразумение за 5 милиарда евро – ключово за доверието на инвеститорите.

Дяконеску предлага да бъдат увеличени заплати и пенсии, да бъде намален ДДС на десет процента и да бъдат плащани на начинаещите предприемачи 20 000 евро за стартиране на нов бизнес, макар че исканията ще бъдат смекчени в коалиция.

Богат и с планове за власт високият, слаб и спретнат Дяконеску се е кандидатирал в избирателния район на Понта. Той почти сигурно ще загуби, но ще спечели според пропорционалните партийни листи, а приемането на премиера като противник носи публичност.

Дяконеску привлича хората с имидж на загрижен за хората, заяви Серджу Мишкою, анализатор от политическата група CESPRI.

Който и да спечели изборите, ще има дълъг списък с работа за вършене. Румъния е втората по бедност и една от най-корумпираните държави от ЕС, със средна заплата от по-малко от 350 евро – около половината от кандидатката Хърватия и само една четвърт от минималната във Франция.

Докато страната от 19 милиона направи големи крачки след насилствената революция през 1989 г. и екзекуцията на комунистическия диктатор Николае Чаушеску, тя все още изостава зад другите нови членки на ЕС – Полша, Чехия и Унгария.

Земеделието е гръбнакът на икономиката, но не произвежда колкото потенциала си, а части от икономиката остават в неефикасни държавни ръце. Бизнесът и инвеститорите се оплакват от остарелите инфраструктура и енергийно производство, тромава бюрокрация и корупция. Икономиката едва расте след спукването на кредитния балон през 2009 г., което тласна страната към МВФ.

Не смятам, когато погледнем 20 години назад, че е имало някаква голяма разлика между отделните правителства, заяви Стевен ван Гронинген, шеф на местен клон на Райфайзен банк и на Съвета на чуждестранните инвеститори.

Обществото е разделено, с малък брой много богати хора, докато милиони живеят от земеделие едва стигащо за задоволяване на минималните им нужди или от минимални заплати. Около 40 процента от къщите нямат течаща вода, а някои райони нямат електричество.

Няма значение кой ще влезе в парламента след изборите през декември, нищо няма да се подобри, казва Лаура Жипа, 42-годишна, която продава вестници близо до сградата на правителството. Те всичките се опитват да направят нещата по-добри за тях и техните семейства, казва Лаура.

Докато живеещите в отдалечени райони на Букурещ се мъчат да отидат на работа в задръстванията и претъпканите трамваи, политиците, много от които са в политиката от падането на комунизма през 1989 г., имат щедри бюджети за разходи и са превозвани през града с полицейски ескорти. През последните седем години 23 депутати бяха изпратени на съд за корупция.

Политиците биха искали да запазят привилегиите си и влиянието си за сметка на заслужаваща доверие съдебна система, която ще създаде облаги за гражданите чрез нивото на чуждестранни инвестиции в Румъния, заяви Хория Джорджеску, шеф на Националната агенция по прозрачността, която следи корупцията, пред Ройтерс.

Ако Социал-либералният съюз си осигури мнозинство, той ще извади Дяконеску от уравнението, но несигурността за инвеститорите няма да изчезне, защото то ще трябва да работи с Бъсеску – безцеремонен бивш морски капитан, който лесно си спечелва врагове.

Социал-либералният съюз може да се опита отново да го отстрани. Последният опит за импийчмънт през лятото привлече критики от ЕС и САЩ, обезцени леята до рекордно ниски нива и повиши лихвите. Трябва да обясня на много чуждестранни инвеститори какво се случва в Румъния, а това не е лесно, заяви Ван Гронинген.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.