Кюрдският лидер Йоджалан дърпа конците от затвора

Заловен от турски командоси в Найроби, кюрдският бунтовнически лидер Абдуллах Йоджалан изглеждаше предал се и объркан, докато летеше обратно към Анкара, в очакване на бесилката. Десетилетие по-късно, на неговия остров затвор, той изглежда има контакт с едно турско правителство, което има огромно желание да сложи край на един унищожителен конфликт.

Изглежда невероятно завръщане. Оплюван в по-голямата част на Турция, но внушаващ ревностна лоялност сред кюрдските националисти, Йоджалан е държан в истинска изолация на ненаселения остров Имралъ, на 50 километра южно от Истанбул след залавянето му през 1999 година. Дори адвокатите му не са го виждали от 15 месеца.

След най-кървавото лято от години в конфликта на Турция с кюрдските бойци и на фона на опасенията за разпространяването на въстанието на кюрдите в съседна Сирия, Йоджалан изниква от фактическата забрава на Имралъ.

Когато стотици кюрдски бойци в гладна стачка в затворите в цяла Турция бяха близо до смъртта този месец, турските власти се обърнаха към мъжа, описван от вестниците след залавянето му като „касапин“ и „убиец на бебета“.

Послание, изпратено чрез брат му, за прекратяване на стачката, веднага бе изпълнено, което е явен знак за властта, която се смяташе, че е загубил мъжът, известен сред съюзниците си като „Апо“, през годините, прекарани на Имралъ.

Той доказа, че все още е шефът, че той има последната дума, каза турският журналист Мехмет Али Биранд, който се е срещнал с Йоджалан два пъти в Ливан и Сирия през 80-те години.

Той не е боец или експерт по водене на войни от бунтовници, той по-скоро е мислещият човек, опитващ да моделира кюрдския проблем. Той иска да бъде лидер на всички кюрди, това е имиджът, който той има, добави Биранд.

Служители от турското разузнаване МИТ хващаха ферибота до Имралъ най-малко три пъти през последните два месеца и преговорите им с Йоджалан откриха пътя към призива му, писа либералният вестник „Радикал“, без да посочи източниците си.

Малко хора пораждат подобна омраза в Турция като Йоджалан, който е създал бунтовническата организация Кюрдска работническа партия (ПКК) и води въоръжената борба за кюрдска автономност 15 години преди залавянето му – конфликт, който пламти в сърцето на страната.

Според много хора той е отговорен за гибелта на над 40 хиляди души, откакто ПКК, смятана за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС, взе оръжието през 1984 г.

Кампанията й включваше бомбени атентати в големи градове като Истанбул, Анкара и Измир и породи гняв заради снимките и кадрите с ковчезите на убитите войници, въпреки че повечето убити в конфликта, продължаващ почти три десетилетия, са бойци от ПКК.

Брат му Мехмет каза, че прекараното повече от десетилетие време на остров Имралъ, където лидери на военни преврати обесиха премиер, наред с двама други министри преди пет десетилетия, явно е оказало малко вреди на брат му.

От психологическа гледна точка той е добре. Той е в състояние да анализира ситуацията по света, в Турция и в региона много добре. Той няма никакви здравословни проблеми, каза той пред журналисти, след като посети Йоджалан. Той бе в добра форма, и психически и физически, добави той.

Много турци ликуваха, когато Йоджалан бе изгонен от редица убежища в Близкия изток, когато му бе отказано убежище в Европа и най-накрая, когато бе проследен до Кения от турските специални части през 1999 г. По телевизиите се излъчваха кадри, на които се виждаше как той бе вързан на седалката на самолета, който го транспортира до Анкара, пазен от маскирани войници.

Той изглеждаше уморен и на моменти вглъбен, докато говореше с хората, заловили го на летището в Найроби при тайна операция, докато се опитваше да напусне Кения, където имаше убежище.

След процес, излъчен по телевизиите, той бе осъден на смърт, присъда, издадена, докато тълпата, събрала се пред съда скандираше – „да бъде обесен“.

Йоджалан щеше да стане първият затворник, екзекутиран в Турция за последните 25 години, ако в страната не бе отменено смъртното наказание няколко години по-късно, което бе част от вълна от реформи, целящи членство в ЕС, което все още не е реализирано.

Изолацията на Йоджалан в затвора бе намалена през 2009 година, когато още петима затворници бяха докарани на Имралъ. Едва няколко души са виждали Йоджалан през последните години. Адвокатите казват, че той няма достъп до телефон или до телевизия, а вестниците, които му се дават, са цензурирани.

На снимките, показани от правителството през 2009, за да бъде демонстрирано, че условията му за живот са съобразени с международните норми, се вижда матрак на сива метална рамка на легло в тясна килия, малка пластмасова маса и стол под прозорец с решетки.

Преди залавянето му Йоджалан, който сега е на 64 години, имаше едра фигура, с малки кръгли очи и с дебел, гъст мустак.

Завършил факултета по политическа наука в Анкарския университет, той прокарваше политическите си идеи при кръвопролитните сблъсъци по улиците между левите и десните групировки през 70-те години. След това той се отцепи от левите, издигайки кюрдски националистически флаг, след което създаде ПКК през 1978 г. Целта му бе създаване на независима държава за кюрдите, живеещи в Турция, Ирак, Сирия и Иран.

Тези, които са го срещали през 80-те, казват, че е ръководил кампанията си от луксозни вили в Сирия, вместо да участва в сражения.

Не мога да кажа, че дава вид на много силен характер, каза Биранд, описвайки страха му, след като е бил арестуван и държан два дни от сирийската тайна полиция в Дамаск.

Той е бил принуден да напусне Сирия през 1998 г., когато турски военни бяха разположени по границата и заплашиха с военна интервенция. След това базата на ПКК бе преместена в Северен Ирак, където Турция извършва бомбардировки срещу лагерите й.

Самият Йоджалан избяга в Рим, преди да обиколи Европа в напразно търсене на ново убежище, а в края на краищата замина за Кения, при което бе заловен в капан, и потърси убежище в гръцкото посолство там под зоркото наблюдение на турските и западните разузнавателни служби.

Ердоган, който публично отказа да преговаря с кюрдите в гладна стачка и окачестви протеста им като шантаж, подкрепян от „търговците на смърт“, посочи, че никакви обещания не са били дадени на Йоджалан в замяна на посредничеството му.

Нямаше нищо подобно, каза той пред журналисти на връщане от посещение в Египет миналата седмица.

Правителството обаче изказа предположение, че са възможни още преговори между разузнавателните служби и ПКК.

Това е завръщане на Йоджалан, каза Корай Чалъшкан, учен, занимаващ се с политически науки в истанбулския Босфорски университет, който пише и за в. „Радикал“.

Това, което хората видяха при гладната стачка бе, че с мирно неподчинение може да бъде постигнато нещо, че няма нужда да се убиват турски войници. Ще бъде все по-трудно и по-трудно за ПКК да бъдат убедени кюрдите, че техните методи са валидни, каза той.

Преговорите с ПКК бяха немислими едва до преди няколко години, а най-последните контакти доказаха политическото безпокойство. На записи, разпространени миналата година, се вижда как високопоставени служители от разузнаването имат тайни срещи с групировката в Осло, което предизвика осъдителните реакции на част от националистическата опозиция.

Правителството на Ердоган разшири културните и езиковите права за кюрдите, които съставляват 20 на сто от 75-милионното население на Турция, откакто дойде на власт преди повече от десетилетие и изпрати в парламента проектозакон, позволяващ на обвиняемите да използват кюрдски език в съда – друго искане на затворниците, които бяха в гладна стачка.

Кюрдските политици, които призоваха за освобождението на Йоджалан обаче, искат по-голяма политическа реформа, включително стъпки за автономия за населения главно с кюрди югоизток, граничещ със Сирия, Иран и Ирак.

По принцип ние не сме срещу преговори с ПКК или с Йоджалан, но за правилни цели, каза Фарук Логоглу, заместник-председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП).

Първата цел ще бъде уточняване на условията, при които те се отказват от оръжието, не цялостното решение на кюрдския проблем, каза той пред Ройтерс. Те имат идеи, ние вече знаем това. Няма нужда да го чуваме от устата на Йоджалан“, добави Логоглу.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.