Израел, Египет и „Хамас“ – всички се страхуват от Иран

Израел, Египет и „Хамас“ се страхуват от Иран и от неговите агенти в Газа – групировката Ислямски джихад“, пише излизащият на английски език вестник „Таймс ъв Израел“.

На практика отношенията между „Хамас“ и Иран са доста напрегнати, пише наблюдателят на вестника Мич Гинзбург. Според него именно по тази причина Израел, Египет и „Хамас“, които са еднакво обезпокоени от набиращата сили в Газа групировка „Ислямски джихад“, миналата седмица се договориха за прекратяване на огъня.

Иран използва Ислямски джихад, за да се опита да вземе властта в Газа, заявил за вестника Ейтан Меир, сътрудник в израелския Институт по проблемите на борбата с тероризма. В известен смисъл „Хамас“, Египет и Израел имат общи интереси – да не допуснат присъствието на агенти на Техеран пред портите си.

Този „общ интерес“ обяснява и факта, че Израел предпочете примирието пред сухопътна операция и окупиране на Газа. „Това би отслабило „Хамас“ и би създало благоприятни условия за действията на терористични организации като Ислямски джихад“, посочва „Таймс ъв Израел“.

„Хамас“ и Иран, въпреки различията в следваните от тях направления в исляма, дълги години си сътрудничеха, обединени от желанието да унищожат Израел- Но след „арабската пролет“ значението на религията и националността в района на Близкия изток се засили, а акцентът върху националните интереси отслабна, пише вестникът.

Конфликтът на сунитите с режима в Сирия нанесе силен удар върху съюза между „Хамас“ и Иран. Лидерът на „Хамас“, Халед Мешаал, още през януари се изнесе от Сирия в Катар, който враждува с Иран. За техеран това бе на практика преврат, заявил за вестника Басам Аид, палестински политолог.

Достатъчно е Дамаск да бъде премахнат от оста Иран-Сирия-„Хамас“, и от оста няма да остане нищо, заявил Ариел Ливне, бивш високопоставен служител в израелската служба за вътрешна сигурност „Шин Бет“.

В крайна сметка борбата са контрол над Близкия изток се води между Египет и Иран, смята Ливне. А движението „Хамас“, което е идеологически близко с Мюсюлманското братство, което пое властта н Египет, няма да се съгласи с ролята на иранска марионетка, посочва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.