Владивосток става Лас Вегас на Далечния изток

ДПА

План на бъдещата зона за хазарт край Владивосток. Снимка: фирмен сайт

Комунистическите лидери в Кремъл обикновено сипеха презрителни подигравки за Лас Вегас като крайна фаза в упадъка на САЩ, но сега руското ръководство изсипва милиарди долари за изграждането на гигантска зона за хазарт и забавления във Владивосток, пише агенция ДПА в кореспонденция от руския далекоизточен град.

Скоро масите с рулетки ще изпразват джобовете на играчите в най-източния край на огромната страна. Ръководството около президента Владимир Путин е решило да инвестира към 2,5 милиарда долара в този, както го наричат руски медии, „Тихоокеански Лас Вегас“ на около 7000 км от Москва. Очаква се повечето комарджии да идват от далекоизточните руски съседи, които са на само два часа полет със самолет.

Кремъл явно се е прицелил в забележимата любов към залаганията в този регион, но други хора в Русия предупреждават, че организираната престъпност може да се възползва от специалната зона, за да пере пари. Критиците се опасяват и от риска от пристрастяване към хазарта.

Само преди три години Путин яростно нападаше хазарта като зло, което поставяше на второ място след алкохолизма като вреди за обществото. Казината из страната бяха затворени и бяха разкрити четири специални зони за игрите на късмета. Те бяха разположени на северозапад на Балтийско море, на югозапад на Азовско море, в планината Алтай до границата с Китай и Монголия и в близост до Владивосток на Тихия океан.

Най-късно до 2016 г. ще се завъртят рулетките в 12 казина по брега на залива Муравиная близо до Владивосток. Международни фирми като „НагаКорп“ и „Лас Вегас сандс“ участват в търгове за изграждане на инфраструктурата.

Мнозина жители на региона на около 50 км североизточно от пристанището Владивосток гневно се противопоставят на планираната специална зона. „Хазартът означава мафия и престъпност“, коментира по интернет потребител, представящ се като Артьом. Друг на име Алекс отбелязва: „Тук има много природа, но след като бъдат построени казината, нашите деца няма да могат да играят тук“. Рекламни проспекти представят залива като живописно място за отдих.

Тези руски планове са част от една тенденция в Далечния изток. През последните години бяха създадени обширни зони за хазарт в Сингапур, Макао и Япония, а следващите ще бъдат в Камбоджа и Виетнам. Бумът в хазартния сектор в района на Тихия океан цели до 2015 г. да удвои годишните си приходи до 80 милиарда долара. Това би надвишило приходите от хазарт в настоящия лидер САЩ, които за същата година се очаква да възлязат на 75 милиарда долара.

„Владивосток примамва компаниите с големи отстъпки в данъците, но хазартът винаги е съпроводен от мръсни пари“, казва пред ДПА Марк Галеоти, професор в Нюйоркския университет по глобални въпроси и експерт по международна престъпност.

Специалната зона на залива Муравиная е част от мащабна програма на Кремъл за субсидиране на Далечния изток. В продължение на години Владивосток бе закрит град като база на съветския Тихоокеански флот. Сега Путин се опитва да спре спада в числеността на населението на града чрез инвестиции за общо 100 милиарда долара.

През септември градът бе домакин на 24-ата среща на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), която бе предшествана от големи инвестиции в инфраструктурата и нов университет. Не е далеч и осъществяването на плана за изграждане на руския космодрум „Восточний“ (Източен), за който са предвидени инвестиции от 8 милиарда долара.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.